Autor Wątek: [3VZ] [A/T] Problemy z gaśnieciem  (Przeczytany 7459 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cienkibolek1990

• Toyot Leżący
  • *
[3VZ] [A/T] Problemy z gaśnieciem
« dnia: 04 Lutego 2014, 22:17:04 »
Witam drodzy miłośnicy Toyotek ;)

Mam mały problem z moja Camryczka.Może zacznijmy od poczatku.

Jakieś pół roku temu kupiłem od znajomego mechanika Toyote Camry 3.0 V6 GX 1994. Po zakupie od razu wymieniłem w aucie świece, sondę lambdę, przepływomierz, filtry i olej silnikowy. Auto ma zainstalowaną instalacje gazową II genereacji.

Przez pól roku byłem taki zadowolny z tej Camryczki, że chyba ja przechwaliłem. Otóż od jakiegoś miesiąca auto mi strzela pod maską na gazie w filtr powietrza. Byłem z tym problemem u gaziarza i powiedział mi, że nie opłaca sie regulowac gazu, poniewaz instalacja gazowa jest zle dobrana do silnika. w tym aucie powinna sie znaleźć instalacja sekwencyjna.

Wiec tak sie zastanaiwam czy nie zainwestowac w ta sekwencje, nie bede ukrywal ale autem bardzo czesto jezdze.

Ale nie ten problem spedza mi sen z powiek.

Przechodzac do sedna. Od kilku tygodniu moja Camryczka gasnie po rozgrzaniu, moze opisze dokładnie ten problem.
Auto na zimnym silniku chodzi normalnie jezdzi. Natomiast jak pojezdze autem dluzsza chwile i mocniej rozgrzej silnik. Ale tylko gasnie w momencie kiedy go zgasze. Czyli powiedzmy jezdze autem po miesice dluzej niz godzine, podjezdzam na parking i nie wylaczam silnika, przelaczam na "P"(zapomnialem wspomniec ze posiadam automat ;) ), camryczka chodzi. Ale jak juz zgasze silnik i znowu go od pale, oborty spadaj do 800 i pozniej gasnie od razu.

I tak sie dzieje dopoki silnik nie wystygnie. Bo jak nie wystygnie i uruchomie to musze przypilowac do 4 tys obr i przelaczyc szybko na "D" zeby mi nie zgasl.

Aha jeszcze jedno co zauwazylem w mojej Camryczce co mnie wkurza, strasznie nim szarpie jak jade wiecej niz 100km/h. Jak pedze z mniejsza predokscia auto ladnie chodzi.

Prosze o pomoc drodzy forumowicze i wasze opinie gdyz, nie bede ukrywal ale raczej jestem laikiem w tych sprawach ;)
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2014, 00:13:00 wysłana przez marcinm »

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
Odp: Małe problemy z gaśnieciem Camryczki
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lutego 2014, 22:28:34 »
w szukajce pewnie znajdziesz ale
- prawda, że II gen nie jest najlepsza dl 3.0, dobra sekwencja i będziesz cieszył sie jazdą jak na benzynie , tyle, że za mniejszą cenę.
- takie objawy potrafi dawać membrana w reduktorze, czasami jeszcze sam reduktor nie jest dobrany do mocy auta i masz zestaw duszący
- oczywiście powodów może być więcej, ale to pewnie bardziej doświadczeni koledzy napiszą
- odpowiedź na pytanie czy w/w objawy tylko na LPG, czy na noPb też pozwoli zawęzić zakres poszukiwań
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2014, 22:35:19 wysłana przez tjedral »
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

Offline cienkibolek1990

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lutego 2014, 22:36:29 »
Wlasnie zapomnialem dodac, z tym gasnieciem jest ina gazie i na PB.
Kilka dni temu zostawilem auto u mechanika i powiedzialem mu jaki jest problem. Z tego co jeszcze zauwazylem
auto pobiera bardzo duzo plynu chlodniczego i pytalem sie go czy to moze byc przyczyna gasniecia auta czy moze nie mam walnietej uszczelki pod glowica. Powiedzial ze to moze byc przyczyna, wiec zostawilem dzisiaj u niego auto.

Ale wydaje mi sie ze powody gasniecia auta nie leza od strony uszkodzonej uszczelki, raczej podejrzewam czujnik temepratury, chociaz moge sie mylic.

A co do szarpania podczas jazdy to nie mam pomyslow, moze cewka zaplonowa, albo kable WN.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lutego 2014, 22:42:27 »
Przy LPG IIgen co jakiś czas trzeba dokładnie umyć przepustnicę i ustrojstwa na niej.
Płyn może gdzieś kapie, musisz sprawdzić, może reduktor, trójniki.... Płynu chłodniczego silnik pobierać nie może!
Instalacje LPG faktycznie lepiej wymienić na sekwencję, ewentualnie tą dobrze przejrzeć, ale sądzę, że do wymiany (zależnie od wieku) będzie kilka elementów z układanki.

Offline cienkibolek1990

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lutego 2014, 22:51:34 »
Ok w porzadku, co do gazu mozemy dac sobie spokoj, poniewaz zdecydowalem sie na montaz instalacji sekwencji,

Zostal mi tylko problem z tym gasnieciem i tym szarpaniem podczas jazdy powyzej 100km/h.
Wycieków nie ma miesiac temu bardzo dokladnie sprawdzalem auto ze znajomym mechanikiem.

Wlasnie przed chwila jakies 10 minut temu zadzwsonil do mnie znajomy miechanik u ktorego zosatwilem auto i stwierdzil
w moim aucie uszkodzona uszczelke pod glowica. Ok w porzadku skoro trzeba robic to robimy, nie ma zadnego ale, dwie uszczelki do wymiany dwie glowice do planowania.

Ale czy to jest zrodlo mojego problemu, czyli tego gansiecia auta, bo wlasnie mam male obawy co do tego ;/

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Lutego 2014, 22:58:56 »
Układ zapłonowy można pomierzyć, będzie wstępnie wiadomo. W tym wątku masz trochę materiałów, ściągnij, poczytaj http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,28356.0.html 

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Lutego 2014, 22:59:32 »
może tak być, zrobisz silnik, wymienisz gazownię i wtedy dalej z układanką, jak pisał AGI. Bądź dobrej myśli . Gdy udało mi się wydmuchać uszczelkę, to moja miła zielenina dowiozła mnie jeszcze do domu wstawiła się na parking i już nie odpaliła , pojechała na lawecie i wróciła cała i zdrowa (vide wątek "moje zielone wozidło" w galerii), dzisiaj dobija pół miliona i jest sprawna jak z salonu.
Powodzenia i trzymam kciuki

Offline cienkibolek1990

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Lutego 2014, 23:11:24 »
Nie bede ukrywal, ale to moje pierwsze auto i jestem bardzo zadowolony z mojej Camryczki. Tylko ten problem z tym gasnieciem i szarpaniem podczas jazdy nie daje mi zyc, powoduje dyskomfort tego auta. Normalnie bailej goraczki przez to dostaje jak chce uruchomic auto na rozgrzanym silniku i co chwile mi gasnie, a katac silnika nie chce pilowaniem.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Lutego 2014, 23:14:37 »
Nie martw się na wyrost. Kilka rzeczy trzeba zrobić i jest to czasem nieuniknione w aucie pełnoletnim. Zrób uczciwie i będziesz się cieszył na długi czas.

Offline cienkibolek1990

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Lutego 2014, 23:18:01 »
Tak wlasnie zrobie, mam nadziej ze znajomy dlugo nie bedzie mi trzymal auta. Jak juz uszczelka zostanie wymieniona to zobacze jak Camryczka bedzie sie zachowywac, co do szarpania, wymienie na wszelki wypadek cewke zapłonowa.

Zapomnialem dodoac, znajomy mi wspominal, ze co do tego szarpania to oze byc wadliwa takze pompa paliwa.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Lutego 2014, 23:18:56 »
Nie zapomnijcie u nowych uszczelniaczach zaworów  :grin:

Offline cienkibolek1990

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Lutego 2014, 23:21:40 »
Agii potrafisz pocieszyc ;]

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Lutego 2014, 23:24:15 »
Hehe, poczekaj na głównego forumowego gmeracza silnikowego....... :cool:

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Lutego 2014, 00:11:57 »
Hehe, poczekaj na głównego forumowego gmeracza silnikowego....... :cool:

Bardzo śmieszne  :-P

===============================================================

Bolek: jeśli uszczelki pod głowicą, to TYLKO z oryginału. Do tego obowiązkowo nowe uszczelki pod kolektor dolotowy. Sprawdźcie dokładnie głowice, zwłaszcza prawą - lubią pękać na 3 cylindrze, poza tym po mikserze może być kataklizm zaworowy.

Kiedy już głowice będą zdjęte, to wywalcie od razu mikser i doprowadźcie wiązkę do stanu fabrycznego.

Następnie dojdźcie z autem do ładu na benzynie, i dopiero kiedy będzie jeździć w 100% poprawnie, to bawcie się w zakładanie jakiegokolwiek wtryskowego gazu.

Profilaktycznie od razu nowe kable, świece, kopułkę i palec - na tym się nie oszczędza. Kable NGK, świece Denso, kopułka/palec wg uznania (najlepiej Denso).
3VZ.pl

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
Odp: [3VZ] [A/T] Problemy z gaśnieciem
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Lutego 2014, 07:49:58 »
i w ten sposób kupisz swoja Camry po raz drugi i trzeci, ale myślę, ze warto,
ja swoja kupiłem jakieś 5, może 6 razy  :cheesy:

miłego dnia

szykuj worek złotych monet  :grin:

www.ucando.pl