Autor Wątek: [IIIgen] [2.2] Pęknięta chłodnica.  (Przeczytany 5347 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BazaN

• Toyot Leżący
  • *
[IIIgen] [2.2] Pęknięta chłodnica.
« dnia: 15 Lutego 2014, 18:05:40 »
Witam
Wczoraj po trasie poczułem smród z pod maski, okazało się, że mam pękniętą chłodnice- jest to szczelinka od strony silnika na tym górnym tworzywie blisko korka (2cm długości). Wyciek płynu jest niewielki- po ostygnięciu dolałem 100ml płynu. Ponieważ musiałem wracać 100km zakleiłem to poxyliną, niestety podcieka pod "łatką" (niby przetarłem papierem i odtłuściłem, ale odwarstwiło się). Na zimnym silniku po dolanie do pełna nawet nie cieknie, ale po nagrzaniu "kropelkuje".
-Można to czymś skutecznie skleić, czy tylko wymiana?
-Jaka przyczyna ( dopadła ją starość czy coś gorszego)

Płyn jest ok, a mrozu nie było.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2014, 18:19:55 wysłana przez marcinm »

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: pęknięta chłodnica
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lutego 2014, 18:12:52 »
Miałem to samo i kombinowanie z różnymi klejami niestety nie zdało egzaminu. Wymiana na nową lub używaną w dobrym stanie, ale ostatnie to loteria więc nie wiem czy opłacalna.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: pęknięta chłodnica
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lutego 2014, 18:19:19 »
Tylko wymiana - układ jest ciśnieniowy, więc niczym tego skutecznie nie pokleisz, chyba, że od środka, ale i to nie daje gwarancji sukcesu, a wymaga rozebrania chłodnicy.

Jeśli trafisz świeżą używkę, to roczna czy dwuletnia chłodnica niewiele ustępuje wiele właściwościami nówce (o ile oczywiście nie jest to chińczyk, tylko jakaś rozsądna firma i ktoś jeździł na płynie a nie na błocie, czy wodzie).

Przyczyną starość - zmęczenie plastiku niezliczonymi cyklami zmiany temperatury w połączeniu z wibracjami przewodu - w 2.2 nie jest to zbyt szczęśliwie rozwiązane.
3VZ.pl

Offline BazaN

• Toyot Leżący
  • *
Odp: [IIIgen] [2.2] Pęknięta chłodnica.
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Lutego 2014, 18:49:48 »
Ok dzięki, to zaczynam poszukiwania.
Jeśli macie jakieś cenne wskazówki co do wymiany to chętnie posłucham. (zapewne wymiana na parkingu) :-(

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Lutego 2014, 19:05:24 »
O ile dobrze pamiętam, to masz manuala, więc obojętne, czy chłodnicę kupisz od manuala czy od automatu.

Nie kupuj badziewia - Nissens albo Koyo, odpuść sobie wszelkie Kagery, Thermotec'ki i inne dziwne wynalazki.

Poza tym żadnych magicznych umiejętności nie trzeba do tego mieć - nasadki 10 i 12mm, oczkowe lub widełkowe 19mm, kombinerki, wiaderko i trochę cierpliwości.
3VZ.pl

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Lutego 2014, 23:02:28 »
Przy okazji możesz przepłukać układ chłodzenia bo zawsze jakiś piach się wytrąca. Jeżeli wskazówka temp. silnika nie poszła za bardzo do góry to raczej nie masz problemów do zmartwień. Tak jak wspomniał Marcin układ pracuje w nadciśnieniu dzięki czemu podnosi się temperatura wrzenia płynu chłodniczego. Gdy masz nieszczelność możesz go łatwo zagotować. Możesz również poszukać firmy, która wymienia poszczególne części chłodnicy. W Warszawie (nie wiem skąd jesteś) jest taka firma, która oprócz handlu chłodnicami, również je naprawia. Co prawda dawno tam nie byłem, ale istnieje taka możliwość. Wiem, że przekładali te plastiki. Tylko dokładnie dopytaj się o cenę oraz czy to jest netto czy brutto.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Lutego 2014, 19:02:59 »
Po wymianie zalewasz woda destylowana zmieszana z glikolem w odpowiedniej ilosci w zaleznosci od temperatury na ogol sie przyjmuje minimum -20C.
pamietaj plyn nie tylko chlodzi ale i smaruje pompe wody i ochrania caly system chlodzenia przed korozja.Co do chlodnicy sluchaj Marcina on jest zorientowany na rynku Polskim.Glownym powodem wysiadki chlodnic jest to co nadmienil Marcinm i wlasnie uzywanie zwyklej wody jako medium do rozcienczania.
Szukaj chlodnicy ma byc jak uzywana czysciutka i poznije caly system chlodniczy dobrze przeplucz pod cisnieniem az bedzie leciec woda czysta a pozniej przelec sprezonym powietrzem i zalewaj.Pzdr.Camry 2,2

Offline BazaN

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Lutego 2014, 12:45:51 »
Dzięki wszystkim za pomoc i rady.
Ubytek płynu jest minimalny, a auto robi obecnie tylko "trasy" do 5km, wskazówka się nie podniosła nawet za pierwszym razem tylko poczułem smród glikolu.
Żona mało, ale codziennie jeździ, a ja dolewam po te kilkadziesiąt ml. No, ale niedługo trzeba będzie by auto trochę pojeździło, a nigdzie mnie mogę znaleźć porządnej (j.w.) chłodnicy. W hurtowniach i necie same chyba chińczyki.
Co myślicie, żeby zaryzykować te 200 (tyle kosztują) zobaczę ile pożyje a na spokojnie szukać?
Boje się bym nie zrobił krzywdy takim postępowaniem.
pozdrawiam

Offline BazaN

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Lutego 2014, 12:52:58 »
Dzięki, szukałem w tym sklepie, nie wiem jak przeoczyłem.
Zamawiam

Offline Dozer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Lutego 2014, 19:11:34 »
W Olsztynie chętnie sprzedadzą i zamontują chłodnicę wody do Camry 2.2 Nissens taniej niż w tym sklepie, z tym, że bez gwarancji. Bardzo chcą się jej pozbyć i nie mają dobrej opinii o chłodnicach Nissens do Camry...
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2014, 19:22:19 wysłana przez Dozer »

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Lutego 2014, 19:52:52 »
Uzywalem trzy rodzaje chlodnic do Camry 2,2 92.JT2. Pierwsza byla wloska.Szajs okrutny po 2 latach popekala i skorodowala.Wywalilem i kupilem orginal dunski Nissens.Przejezdzilem 5 lat i wygladal jak nowka,nic nie skorodowalo i nic nie peklo.Podejrzewam  koledzy ze Wasze chlodniczki musialy byc zalewane kranowka i dolany glikol.Tak chlodnica dlugo nie pozyje.Pamietac trzeba ze glikol  niebieski po trzech latach staje sie zracym medium i zzera caly material ktory juz tylko peka icieknie.Max mozna jezdzic na glikolu niebieskim 3lata ale najlpeiej jest zmnienic po dwoch latach.Natomiast glikol czerwony mozna uzywac do 4 lat max.
Pzdr.Camry 2,2

Offline BazaN

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Lutego 2014, 19:58:44 »
już zamówiłem, a do Olsztyna mam 550km (obecnie siedzę w Wałbrzychu) ale dzięki za info.
A oryginalnie nie były nissena?
P.S. ja jeżdżę na żółtym :grin:
Ach mam też popękany zbiorniczek przelewowy (od dawna i u góry -nie cieknie), przy okazji odświeżania układu chętnie zmienię na cały może ktoś ma?
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2014, 20:02:03 wysłana przez BazaN »

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Lutego 2014, 20:08:58 »
http://allegro.pl/zbiorniczek-wyrownawczy-toyota-camry-91-96-i3964475722.html
Nówka fumka, nie śmigana.
Toyota  Duńskich chłodnic nie chciała. <diabel>
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2014, 20:14:07 wysłana przez MAREK100 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl