Autor Wątek: Auris 1.33 opinie (ktoś coś dorzuci w temacie ?? )  (Przeczytany 64668 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sterciu

• Toyot Pełzający
  • **
Auris 1.33 opinie (ktoś coś dorzuci w temacie ?? )
« dnia: 18 Lutego 2014, 09:06:47 »
Witam, jestem zainteresowany opiniami na temat Aurisa z silnikiem 1.33 (bo chyba taki w 2011 był juz montowany) , czy występują w nim tez takie awarie jak zdarzające się w YIII z silnikiem 1.33 ?? Jak się spisuje taki motor w tym aucie ?? Przymierzam się do zakupu takiego auta z tym silnikiem i ogolnie nikt nic ciekawego nie moze mi powiedziec na jego temat, moze tutaj znajdą się uzytkownicy i coś dodadzą. Napewno na forum jakby ktoś slyszal ze coś się dzieje z tymi modelami to by to nie umkło bokiem. Chodzi mi najbardziej o awaryjnośc  tej jednostki napędowej jeżeli takowa występuje , a moze jest mniej więcej bezawaryjna na podobnym poziomie jak inne motory . Auto głownie po mieście ma jezdzić więc jakaś nadwyzraz duza moc nie jest mu potrzebna, w trasach od czasu do czasu , głownie 90% przebiegów to miejskich.
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2014, 09:11:39 wysłana przez Sterciu »
Pozdrowionka  . :D

Offline Krystek

• Prawie Toyot
Odp: Auris 1.33 opinie (ktoś coś dorzuci w temacie ?? )
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lutego 2014, 19:52:01 »
Moja jeździ takim, tylko że ma przejechane 700 km. Plus spalanie, nie muszę auta często tankować (no raz w miesiącu się zdarzy), bardzo cichy motor, naprawdę cichy, ogólnie auto fajne, bardzo dobre zawieszenie, fajne fotele, no i ta wysokość - siedzi się jak w vanie. Silnik mocowo do jazdy po mieście dobry, na trasie ciężko przyspiesza, fajna skrzynia biegów, 5'tkę wrzuca się przy 60 km/h, a 6'tkę można zapodać przy 80km/h, i podkreślić trzeba że jak na 6'cio biegową skrzynię, to na 6'ce daje radę - nawet nieźle przyspiesza, wybieranie biegów na najwyższym poziomie - nie jeździłem autem z lepszą skrzynią.

Offline drzonca

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lutego 2014, 20:51:31 »
Mam taki w Aurisie Classic. Po mieście ok, na autostradzie trochę brakuje koników jak trzeba np. przy 130 km/h dynamicznie przyspieszyć. Spalanie faktycznie niewielkie. O awaryjności się nie wypowiem z racji niskiego przebiegu, ale jak szukałem opinii przed zakupem to nie znalazłem jakiś typowych często występujących usterek.
Auris 1,33
Corolla E11FL
Suzuki Alto mk5

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lutego 2014, 21:36:28 »
Nie rozumiem ludzi którzy się pchają w 1300 kilową budę z naciąganymi stu koniami i marnym momentem obrotowym. Nie wiem też, czy ja jako właściciel 1.6 ze 132 KM (też pewnie naciąganymi) mogę dynamicznie przyśpieszyć przy 130 km/h. Coś tam jedzie do przodu ale pod warunkiem redukcji do wysokich obrotów. Ludzie auto ma być bezpieczne !!! A zapewne 1.33 do takich nie należy. Jeden błąd i po człowieku. A bo źle wycyrklował odległość a buda stała w miejscu zamiast rwać przed śmiercią zaglądającą w twarz. Przecież ten silnik nawet do setki to totalny muł. A w trasie to już tylko irytacja. Jeszcze dorzucisz rodzinę na pakę i tylko wlec się za ciężarówką przez 30km bo nie dasz rady tą kosiarką niczego w miarę sprawnie wyprzedzić. Sterciu, jako posiadacz Aurisa 1.6 którego uważam za minimum do auta o tej masie i współczynniku oporu powietrza, dobrze Ci radzę odpuść sobie motor 1.33. Wiem że te 50 tysi w salonie kusi ceną, może warto się jeszcze z 14 tysięcy zapożyczyć i wziąć nowego aurisa z motorem 1.6, który i tak do demonów na autostradzie nie należy. Powinieneś takiego dostać z rocznika 2013. Drzonka. na autostradzie mi trochę koników i momentu brakuje, a Tobie brakuje dużo dużo więcej. Nazywaj sprawy po imieniu.

Offline Sterciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lutego 2014, 00:03:27 »
U mnie to auto po trasach to bedzie jezdzić jak juz naprawde zajdzie taka potrzeba. Do jazdy po autostradach i wogole poza miastem mam inne auto T5 2.0 BiTdi gdzie jest troche kucy a i tak ostatnio jeżdzę więcej na oszczędnośc i mocy nie wykorzystuje...  więc osobowka jezdząca tylko po miescie i w dodatku jeżdzic ma nim głownie tylko kobieta to wyjatkowo nie jest potrzebna jak dla mnie wersja ktora ma niewiadomo ile koni. Ma miec niskie zuzycie paliwa , być w miare pojemne i wsumie tyle , dlatego szukam takiej wersji silnikowej a nie innej. Kazde auto jest bezpieczne jak kierowca ma poukladane pod deklem , niestety taka jest prawda... Ja smartem 699ccm w trasie potrafię bezpiecznie się poruszac i jakoś na małą moc nie narzekalem nigdy w nim... może dlatego ze juz wyroslem z czasów kiedy liczyl się gaz do dechy i reszta nie wazna.

Mam tez Carinę E 1,6 115KM , juz 17 lat od nowosci u mnie jest i jakoś na brak mocy nie narzekam w niej , choc fakt , Carina w najwyzszej wersji wyposazeniowej jest lzejsza od aurisa z tego co kojarze o prawie 200kg (w/g dowodu rej i danych w nim zawartych o masie własnej) ale naprawde tam mi 115KM wystarcza do szybkiego przemieszczania się po trasie. Czasem te nowe kloce przy starej Carince wysiadają... Ale to auto z racji wieku i tego ze jest wdzięcznym autem ma u mnie dozywocie juz...

Ale wracając do tematu , autem ma pruszac się kobieta glownie po miescie , a nawet jak pojedzie w trase to jezdzi nadwyraz przepisowo , a juz manewr wyprzedzania naprawde w ostateczności wykonuje , auto z racji jezdzenia po miescie ma miec jak najnizsze zuzycie paliwa , nie być dieslem , nie będzie to tez nowe auto tylko max 2 ewentualnie 3 lata , więc rozglądam się za Aurisem I po licie. W kazdym bądz razie dzięki Wszystkim za opinie , kazda rada się moze przydać :).
Pozdrowionka  . :D

Offline drzonca

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Lutego 2014, 09:07:43 »
Auris z tym silnikiem to absolutnie nie jest muł! Pod względem osiągów jest po prostu przeciętny. Jeżdżę od kilkunastu lat i jeździłem zarówno takimi samochodami które mają 7 sek. do setki jak też takimi które potrzebują tych sekund ponad 20. Każdym samochodem można jechać i wyprzedzać bezpiecznie, trzeba po prostu wiedzieć czym się jedzie i realnie oceniać możliwości, każdym można też jechać jak wariat. Decyzję o tym silniku podjąłem calkowicie świadomie, nie potrzebuję mocniejszego. Tobie AurisBeast życzę 300 KM póki nie dorośniesz, widocznie Twój styl jazdy opiera bezpieczeństwo na kucach nie na rozsądku.
Auris 1,33
Corolla E11FL
Suzuki Alto mk5

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Lutego 2014, 10:54:34 »
drzonca
Co ty o mnie wiesz ? Ty już pewnie przekwitasz, co więcej dziadziejesz pewnie. Nie odpisuj mi już swoich "mądrości" OK ?

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Lutego 2014, 11:39:01 »
Nie rozumiem ludzi którzy się pchają w 1300 kilową budę z naciąganymi stu koniami i marnym momentem obrotowym    (...)     Ludzie auto ma być bezpieczne !!! A zapewne 1.33 do takich nie należy. Jeden błąd i po człowieku. A bo źle wycyrklował odległość a buda stała w miejscu zamiast rwać przed śmiercią zaglądającą w twarz. Przecież ten silnik nawet do setki to totalny muł   (...)   Jeszcze dorzucisz rodzinę na pakę i tylko wlec się za ciężarówką przez 30km bo nie dasz rady tą kosiarką niczego w miarę sprawnie wyprzedzić     (...)     Aurisa 1.6 którego uważam za minimum do auta o tej masie i współczynniku oporu powietrza, 

Wypowiadasz Beast moim zdaniem nieco kontrowersyjne opinie.

Jak ktoś ma trochę rozumu i wyobraźni pod deklem to i przysłowiowym Matizem da radę bezpiecznie jeździć.

Pewnie większość z nas ma za sobą etap w karierze kierowcy kiedy jeździliśmy takimi "padakami" i jakoś wielu z nas przeżyło i miło wspomina tamte czasy  :good:   i smierć nam nie zaglądała w oczy.
A tym bardziej jest to łatwe i bezpieczne nowoczesnym autem z silnikiem który da się w miarę pobrze podkręcić wysoko i który ma nowoczesne zabezpieczenia.

Tak jak pisałem wystarczy więcej wyobraźni a mniej brawury na drodze i będzie OK.

A tak poza tym Auris ma stosunkowo niski (a z pewnością nie wyższy) Cx niż większość aut z tego segmentu - gdzieś obiło mi się o oczy informacja, że Cx = 0,27 lub 0,28.

Zresztą Cx zaczyna dawać o sobie znać (i odgrywać znaczącą rolę) przy jeździe z większymi prędkościami , a nie przy rozpędzaniu lub przyspieszaniu w granicach wydolności auta.

Tak więc nie twierdź , że Auris 1,33 nie nadaje się do jazdy - nie nadaje się twoim zdaniem i według twoich kryteriów  :laugh:
Wielu uważa że się nadaje  :good:

« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2014, 11:44:20 wysłana przez tomery »

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Lutego 2014, 13:38:13 »
Sterciu - po przeczytaniu odpowiedzi do Twojego pytania co o tym sądzisz? Chodzi mi o pomoc innych :)
Where Wishes Fly......

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Lutego 2014, 13:58:43 »
Wiadomo Panowie, że trzeba mieć głowę na karku podejmując np. takie wyprzedzanie. Ale dobrze jest kiedy pojazd nam przy przypadkowych ryzykownych manewrach pomoże. Ja np nie wyobrażam sobie jazdy 1.33 w 4 osoby po górskich długich podjazdach.

Offline Krystek

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Lutego 2014, 17:59:04 »
Jak pisałem wyżej u mnie Aurisem 1.33 jeździ żona i jest ... wniebowzięta, że ma takie auto :roll:.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Lutego 2014, 19:05:22 »
Sterciu ? Jakie decyzje ?

Offline drzonca

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Lutego 2014, 21:46:32 »
AurisBeast, dobry człowieku, bądź zdrów! Bardzo się cieszę, że nie wiem nic o Tobie tak samo jak Ty o mnie, więc bądź łaskaw powstrzymać się od wypominania co mi brakuje jak w pierwszym poście, bo na żadne braki nie narzekam. Niedobrze krytykować bliźniego tylko dlatego że jest zadowolony z jazdy samochodem z nieco słabszym silnikiem niż Twój dzięki unikaniu "przypadkowych ryzykownych manewrów".
Merytorycznie to zrobiłem dziś Aurisem kolejne 400 km autostradą i muszę podtrzymać że ten silnik faktycznie był projektowany do innych zadań. Do ok. 120 km/h jest w miarę cicho, przy wyższych prędkościach robi się wyraźnie głośniej. Po przekroczeniu 3500 obrotów (jakies 130 km/h na szóstce) wskaźnik zmiany biegów głupieje i mocniejsze wciśnięcie gazu przy długich podjazdach pod górę interpretuje jako chęć przyspieszania i sugeruje redukcję.
Auris 1,33
Corolla E11FL
Suzuki Alto mk5

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Lutego 2014, 21:48:56 »
Do ok. 120 km/h jest w miarę cicho, przy wyższych prędkościach robi się wyraźnie głośniej

w 1.6 jest to samo - to nie tyle silnik hałasuje co powietrze

Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Lutego 2014, 22:27:36 »
Drzonka. W porządku. Już nic nie mówię. Śledzę tylko jaka będzie decyzja Starcia w sprawie zakupu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl