Autor Wątek: Witam i od razu pytam - problem ze sterowaniem ogrzewaniem szyb na kierownicy  (Przeczytany 4540 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zinger

• Toyot Leżący
  • *
Witajcie,

Na początek krótkie info o aucie - rocznik 2005 wersja US, mam ją ok 1.5roku i przejechałem w tych czasie ok 30kkm. Jak na razie jestem zachwycony autem i licze, że tak pozostanie :good:
Jak kupowałem auto to szukałem info o Priusach, ale nie wiedzieć dlaczego tego forum nie znalazłem. A tu widzę, że nawet sporo się dzieje i dużo ciekawych info można znaleźć :good:

Z wad, jakie auto posiada:
- niedziałający sterownik poziomowania świateł - byłem tego świadomy przy kupnie, poprzedni właściciel próbował naprawiać, ale po nieudanych próbach ustawił światła na sztywno i odłączył. Jednak cały czas świeci mi się kontrolka ostrzegawcza i mam info o problemie na wyświetlaczu. Chciałem to nawet zrobić, ale koszt  u nas to ok 2tyś, taniej można podobno ze stanów ściągnąć. Widziałem tez raz używkę na allegro za 700zł, ale z tego co czytałem na jakimś forum US ten czujnik ponoć często ulega awarii z uwagi na niefortunne umiejscowienie (gdzień na becle pod autem z tyłu - podatna na działanie wody itp, co powoduję korozję i awarię). Ale jak pisałem tak już kupiłem.
- ostatnio przestały działać kontrolki załączające ogrzewanie szyb przód/tył i cyrkulacji (te po prawej stronie). Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem i wie jak to można rozwiązać?

Poza ww. aut śmiga, jeździ mi się nim super, większośc to miasto i okolice, ale miałem już kilka dłuższych zagranicznych wypadów (po 3-5kkm) latem i zimą i też dawał radę.

Średnie spalanie z całego okresu 5.3, w lecie ok 4.5, zima w granicach 5.5-6. Najwięcej spalił na trasie na ferie ok 6.5-7, ale jazda non stop autostradą (125-130kmh), 4os plus box na dachu, więc się nie dziwię. Latem, bez boxa a klima non stop, wyszło mi 5.3 na blisko 5kkm z wyjazdu do Włoch, co mnie pozytywnie zaskoczyło.

Poza tym start, ruch paluszkiem w górę i jazda i cisza, spokój...:cool:

Offline kacmil

• Toyot Leżący
  • *
Możesz doprecyzować ?

Nie działają ( zapalają się ) kontrolki ,a ogrzewanie jednak działa ? Sterowanie to jest zdublowane ,można je realizować nie tylko z kierownicy ale również z panelu na ekranie. Czy z tego miejsca również nie działa ? 
www.moto-rzeczoznawcy.pl
Motoryzacja to mój zawód i moja pasja.

Offline zinger

• Toyot Leżący
  • *
Funkcja jako taka dziala - z panelu. Jak probuje zalaczyc z kierownicy, wowczas nie dziala jakby te przyciski byly nieaktywne. Albo inaczej - uzycie tych przyciskow niczym nie skutkuje. Tylko tych, bo te po lewej do AC i audio dzialaja.

Offline kacmil

• Toyot Leżący
  • *
To tragedii ( chyba ) nie ma. Jest więcej niż prawdopodobne ,że przełącznik w kierownicy odmówił współpracy. Idąc po najmniejszej linii oporu ,to ASO. Natomiast jeżeli chcesz zaoszczędzić trochę pieniędzy , to : zakup sam przełącznik (nowy) w ASO i zleć jego wymianę w niezależnym serwisie. Każdy znający się na rzeczy mechanik w sposób nie destrukcyjny "dobierze się do kierownicy , uwolni ją od złego i zamontuje sprawny przełącznik. Chyba ,że w pobliżu Ciebie jakiś handlarz częściami demontuje właśnie na części Priusa to w cenie przełącznika dostaniesz całą kierownicę ( co prawda zapewne bez AirBag   :-) ).
www.moto-rzeczoznawcy.pl

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
nie lepiej zacząć od zbadania czy przypadkiem nie odłączył się kabelek od sterowania w kierownicy, zanim zakupi się cały przełącznik?
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline kacmil

• Toyot Leżący
  • *
Nie rozbierałem kierownicy w TP więc nie wiem jaki system połączenia kabelka i przełącznika tam jest. Założyłem ,że z uwagi na ciągłe kręcenie kołem sterowym i przemieszczanie się elementów wewnątrz kierownicy ( gór-dół) nie może to być zwykłe połączenie (typu wsuwka ) - chociaż :) , kto to wie ?.
Zakładając ,że to nie "kabelek" , to montaż -demontaż trzeba bulić albo zostawić auto i kombinować dostarczenie przełącznika w alternatywny sposób ale to też zbędne dodatkowe koszty.
W przypadku oryginalnie zapakowanego przełącznika (folia) po ustaleniach z dz. cz. zamiennych zawsze jest możliwość zwrotu ,więc ryzyko minimalne.
W/w nie wyklucza samodzielnego demontażu przełącznika Odradzam jednak jeżeli ktoś nigdy nie robił samodzielnie takich rzeczy :)
www.moto-rzeczoznawcy.pl

Offline zinger

• Toyot Leżący
  • *
OK, dzieki za sugestie. Spróbuję w wolnej chwili podjechać do ASO i zbadać sprawę.

A odnośnie problemu z czujnikiem poziomowania ksenonów. Wiecie coś na ten temat?
Chodzi chyba o to http://allegro.pl/toyota-prius-czujnik-poziomu-xenonow-poziomowania-i3990238361.html

Offline kacmil

• Toyot Leżący
  • *
Na Twoim miejscu sprawdziłbym czy przy reflektorach są silniki sterujące soczewką. Widziałem jedną TP z US ( z ksenonami) ,która fabrycznie była pozbawiona w/w sterowania. I dodam ,że samochód nie był okradziony lub naprawiany wcześniej blacharsko- lakierniczo w przedniej części. Taki wariant wyposażenia (?).
www.moto-rzeczoznawcy.pl

Offline zinger

• Toyot Leżący
  • *
Auto bralem od znajomego i zakladam ze mowi prawde, czyli silniczki sa ale zostaly celowo odlaczone z uwagi na awarie tego czujnika. Liczylem, ze ktos juz przerabial ten problem i podzieli sie wnioskami.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl