Autor Wątek: Auris Touring Sports - jaki diesel - 1.4 czy 2.0?  (Przeczytany 12600 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline stemer

• Toyot Pełzający
  • **
Auris Touring Sports - jaki diesel - 1.4 czy 2.0?
« dnia: 22 Lutego 2014, 14:52:29 »
Cześć,
To mój pierwszy post na forum więc na początek kilka słów wprowadzenia :)
Toyoty jeszcze nie posiadam ale w zasadzie już zdecydowałem się na Aurisa TS w dieslu. Pozostaje nam jeszcze wybór pojemności silnika. Na jeździe próbnej kierowałem jednostką 1.4.  W samochodzie siedziały w sumie 3 osoby a bagażnik był pusty. Tojka w miarę ładnie zbierała się do czwartego biegu ale już przyspieszanie na 5 biegu na autostradzie to było wiekkie mulenie. Co by było gdyby samochód był załadowany i siedziały w nim 4 osoby?
Zastanawiam się więc nad 2.0 ale chciałbym poznać Wasze opinie o tym silniku. O 1.4 słyszałem dużo dobrego począwszy od bezawaryjności kończąc na niskim spalaniu. Jak to wygląda w przypadku 2.0? Chyba taki sam silnik jest też w Avensis? Różnica w cenie jest w zasadzie niezbyt wielka (6K).
Pozdrawiam i z góry dzięki za rady :)

Wysłane z mojego SGP311 przy użyciu Tapatalka

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
Odp: Auris Touring Sports - jaki diesel - 1.4 czy 2.0?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lutego 2014, 16:35:12 »
Witaj,
 Posiadam Aurisa TS z silnikiem 1.4 D4D przejechałem tym autem do dziś dnia ponad 20tyś/km i jedno mogę powiedzieć na pewno, choć forum Toyoty pewnie nie jest najlepszym miejscem do takich wypowiedzi. Jak widzę większość osób bardzo lubi tu swoje Toyoty i ma do nich stosunek emocjonalny. Miałem kiedyś Corollę kombi było to moje drugi auto firmowe i do dziś dnia wspominam je dobrze a nawet bardzo dobrze, niestety nie mogę tego powiedzieć o "następcy" czyli Aurisie.
Jednak do rzeczy, krótko mówiąc osobiście odradzał bym ten samochód w ogóle i to w każdym względzie. W ostatnich latach miałem okazje jeździć wieloma kompaktami: Astra, Octavia, Golf, Fokus ostatnio Mondeo i Insignia by znów przesiąść się do kompaktu Mazdy 3 -średnio zmieniam je po nie całych dwóch latach - limit kilometrów jakie mam w firmie to 120tyś  a w miesiącu średnio przejeżdżam 6,5tyś/km.
Spędzam więc w aucie mnóstwo czasu poznając je na wskroś w różnych warunkach.
Z czystym sumieniem i pełna odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że Toyota Auris to najgorszy samochód jakim jeździłem w ostatnich kilku a nawet kilkunastu latach (zaznaczam iż mam na myśli jedynie samo auto, jego wygląd, jakość wykonania i prowadzenie o awaryjności lub jej braku nie wiele mogę powiedzieć po czterech miesiącach. Jakość plastików, sposób ich spasowania i wygląd samej deski wywołują u mnie wrażenia jakbym się przeniósł w czasie, dodatkowo prowadzenie nie wiele ma wspólnego z autami takimi jak Mazda czy Focus. Ale każdy ma swoje kryteria i swoje upodobania. Dlatego też  więcej o tym aucie nie napiszę ponieważ byłyby to jedynie negatywy do dziś dnia nie znalazłem nic pozytywnego a szukając na siłę napisałbym, że jak na Diesla jest cichy.

Natomiast mogę wspomnieć coś o serwisie i kosztach i te ostatnie są ASTRONOMICZNE pierwszy przegląd po 15tyś/km kosztował 1281zł dla porównania pierwszy serwis w Mazdzie kosztował 918zł. Sprawdziłem ceny kilku części eksploatacyjnych i okazuje się, że serwis Toyoty jest naprawdę drogi. Dodam też, że  moje spotkanie z serwisem można uznać za pozytywne, miłe i fachowe. Osobiście nie zwracam uwagi na koszty ponieważ pokrywa je firma także mnie nie bolą ale trudno nie brać ich pod uwagę jak kupuje się auto prywatnie.

Wracając do samego auta - jeżeli już postanowiłeś kupić ten model, pomyśl zdecydowanie o wersji powyżej ACTIVE i nie wybieraj silnika 1.4 jeżeli nie zamierzasz poruszać się jedynie po mieście lub na dłuższych trasach dwa raz w roku na wakacje zimowe i letnie.
Moje pierwsze wrażenie było dość pozytywne wydawało mi się nawet, że autko jakoś przyspiesza ale po przejechaniu dłuższej trasy stwierdziłem, że jest to jedynie złudne uczucie. Silnik ciągnie jedynie w bardzo krótkim zakresie obrotów między 2 a 3 tyś i wystarczy, że zaczniesz sprawdzać auto w normalnym ruchu drogowym z innymi samochodami a szybko okaże się, że dynamika to pojęcie zarezerwowane dla innych aut.
Porównywałem osiągi tego Aurisa z Punto 1.3 Diesel i Fordem conect - Punto ma nie co mniej mocy ale jest lżejsze natomiast Ford ma także 90 koni jednak większy moment obrotowy i wynik jest taki, że oba auta wjeżdżają na Aurisa. A nie da się ukryć, że zarówno Conect jak i Punto to nie są demony prędkości.

Niestety niedostatek mocy kończy się spalaniem ponad 7 litowym w trasie. Większość czasu spędzam w trasie i do tego wiadomo jak jest w firmie masz jeździć ostrożnie i bezpiecznie (ale) - jutro masz być w Czeskim Olomouc'u nie później niż o 12 a dzień później w Poznaniu. Dodam dla jasności sprawy, iż moim miejscem bazowym jest Trójmiasto tu mieszkam.
Silnik 1.4 D4D jest na pewno fajną jednostką do Yarisa ale do Aurisa kombi to naprawdę się nie nadaje. Dwa tygodnie temu zabierałem swoich kolegów i koleżankę z zespołu na doroczne spotkanie firmowe, które odbyło się w Wiśle. Auris był więc zapakowany czterema dorosłymi osobami i bagażem ale nie olbrzymim bo był to wyjazd na dwa dni.

W trasie wyprzedzanie było naprawdę trudne i niebezpieczne auto nie mało siły jechać a spalanie wzrosło do prawie 8lt.
Dla porównania Mazda3 z silnikiem 1.6 także Diesel paliła mi przy takiej samej jeździe o ponad litr mniej.
Reasumując jak rozumiem zamierzasz wydać swoje prywatne pieniądze więc nie rób tego błędu i nie kupuj Aurisa z mniejszym Dieslem lepiej dołożyć te kilka tysięcy i cieszyć się autem w każdych warunkach. Większy Diesel Toyoty także nie ma wielkiego potencjału i śmiało mogę go porównać do oplowskiego silnika 1.6 ale mimo wszystko daje znacznie więcej poczucia pewności przy wyprzedzaniu a dzięki temu, że nie wymaga jazdy z gazem wciśniętym w podłogę nie będzie palił znacznie więcej.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lutego 2014, 17:01:43 »
Cytuj (zaznaczone)
Porównywałem osiągi tego Aurisa z Punto 1.3 Diesel i Fordem conect
?!  :cheesy:  Jak jedno i drugie auto ma się do Aurisa? Zupełnie nie ten segment..  :)  Odnieś Aurisa do Mazdy.
Cytuj (zaznaczone)
Większość czasu spędzam w trasie i do tego wiadomo jak jest w firmie masz jeździć ostrożnie i bezpiecznie (ale) - jutro masz być w Czeskim Olomouc'u nie później niż o 12 a dzień później w Poznaniu.

Kolego, nie zrozum mnie źle bo nie jestem ślepo zapatrzony ani w markę ani ten silnik ale mówiono Ci już wielokrotnie - ten motor nie jest demonem autostrad i nie można dziwić się faktowi, że pali Ci tyle skoro ciśniesz niemal non stop ile fabryka dała  :)  Auto odwdzięcza się małym spalaniem ale no nie gnając nim non stop 180 km/h autostradami. Zjedź z prędkością do 140 i jeśli wynik nadal będzie fatalny - dopiero miej pretensję.  Tak jak mówiłem wcześniej - no offence, lecz uważam, że użytkujesz auto w jednych konkretnych (szybkich trasach) warunkach i Twoja opinia jest nie do końca miarodajna :)

W mojej ocenie jako użytkownika starzej Corolli E12 FL z takim dieslem 1.4 i skrzynią 5 a nie jak obecnie 6 biegową jest to motor bardzo wdzięczny do poruszania się po mieście i w trasie, gdzie nie gnamy na 85% możliwości auta non stop. Dla porównania - latem Warszawa - Zakopane w 4 osoby, full bagaży, klimatyzacja, prędkości do 140 km/h - 5,7l. Jeżdżąc po mieście nie przekroczyłem 6,2 (wartość w mrozy, używając spalinowego dogrzewania, jazda po mieście).

Należy pamiętać, że dwulitrowy diesel ma dwumas, którego pozbawiony jest 1.4. Na temat samego 2.0 w tym aucie się nie wypowiadam bo nie miałem styczności, zarówno w Corolli jak i Aurisie.

Offline palec0

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lutego 2014, 17:38:15 »
Zgadzam się z kolegą "KoralK", uważam, że silnik 1.4 D4D jest za słaby to toyoty auris i dziwię się, że jest oferowany w wersji kombi. W corolli E12 pięciodrzwiowej dawał radę, spalanie średnie 4.2 ON na setkę, w aurisce ten sam silnik z lepszym momentem obrotowym pali o ponad 1,3 litra więcej.
Ja gdybym miał zmienić autko i miała to być toyota auris szukałbym diesla 2.0 z małym udokumentowanym przebiegiem.

Offline palec0

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Lutego 2014, 17:47:17 »
Dodam jeszcze, że w silniku 1,4 D4D nie spotkałem nigdy tempomatu, który bardzo poprawia komfort jazdy na autostradzie :)

ps. jeśli jest ktoś na tym forum kto ma taki silnik w jakimkolwiek modelu z tempomatem to oddam honor :grin:

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Lutego 2014, 17:55:53 »
Nie ma nikogo takiego, żaden model oferowany z tym silnikiem nie był w niego wyposażany.
Co do autora, określ w jakich warunkach użytkował będziesz auto - opinię moją ,bardziej miejską, oraz drugiego kolegi, bardziej trasową, już znasz :)

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Lutego 2014, 18:53:35 »
bardziej miejską
jeśli bardziej miejską to tylko benzyna

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Lutego 2014, 19:54:30 »
Przypomnij sobie jaką Toyotą i w jakich warunkach jeździłeś do awarii :)

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Offline stemer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Lutego 2014, 20:19:15 »
Z moją drugą połówką będziemy jeździć do pracy, w weekend jakiś wyjazd poza miasto a kilka razy w roku dłuższa trasa. Do pracy nie mamy blisko a zamierzamy poruszać się tylko jednym samochodem. Mieszkamy w centrum Poznania i dziennie do pracy pokonujemy ok 50 km. Dlaczego kombi? Ano zamierzamy się w niedalekiej przyszłości rozmnożyć a wtedy na pewno będzie co wozić :).

Tapatalk @ Sony Xperia Z1

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Lutego 2014, 20:45:45 »
Przypomnij sobie jaką Toyotą i w jakich warunkach jeździłeś do awarii :) Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk
dobrze pamiętam
do puki jeździłem trasy było ok
później tylko miasto i ...

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Lutego 2014, 21:11:51 »
Zdecydowanie 2.0 D4D jeśli ma być to Kombi, takie jest moje zdanie. Ja mam ten silnik, jeżdżę po mieście, pamiętam aby raz na jakiś czas go przedmuchać i odpukać wszystko chodzi jak w zegarku.
Jeśli byłby to hatchback myślę, że 1.4 D4D  byłby wystarczający - jeździłam kilka dni nowym Aurisem z tym silnikiem i nie brakowało mi mocy.

Offline aurum

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Lutego 2014, 21:51:02 »
Hmmm... no tak, dopóki " do puki" bis24.  :-)
toyota auris 1,6 dual vvt-i, PREMIUM 2008
hyundai ix35 2013

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Lutego 2014, 22:19:54 »
Najlepiej przejechać się jednym i drugim. Warto też spojrzeć na możliwość podniesienia mocy w 1.4 bo jeśli taki zabieg przybliży parametry do 2.0.. :) na korzyść 1.4 przemawiają też niższe koszty ubezpieczenia :)

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Lutego 2014, 11:05:34 »
podniesienia mocy w 1.4... jak bez podnoszenia dziury w blokach :o
TIIDA '09

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Lutego 2014, 12:23:10 »
Box lub program krótko mówiąc krótsze życie jednostki napędowej a efekt dalej marny choć zapewne odczuwalny - mimo wszystko lepiej dopłacić te 6 tyś do silnika 2.0.
Wiem, że to nie mało jednak na pewno warto.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl