Autor Wątek: GMS 6301 SMART w Yaris II  (Przeczytany 17903 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sagan07

• Toyot Leżący
  • *
GMS 6301 SMART w Yaris II
« dnia: 25 Lutego 2014, 12:54:44 »
Ostatnio zaczęła mi chodzić po głowie stacja multimedialna 2DIN wraz z GPS w moim Yarisie. Przeglądając różne propozycje natrafiłem na ofertł firmy GMS. Normalnie uznałbym, że jeżeli stacja Blaupunkt kosztuje od 1800 PLN to GMS za 950 PLN to zwykły chiński badziew niewarty zainteresowania. Lecz tutaj się zdziwiłem bo znalazłem informację, że firma GMS jest właścicielem Blaupunkta i produkuje stacje o jakości Blaupunkta za dużo niższą cenę. Chciałbym tą opinię potwierdzić lub zdementować. Bardzo proszę przede wszystkim użytkowników urządzeń firmy GMS o przedstawianie swoich opinii. Czy rzeczywiście ten sprzęt jest wart uwagi? Dodatkowo bardzo bym prosił o polecenie jakiejś firmy w okolicach Warszawy, która by mogła zamontować mi to urządzenie w samochodzie (razem z dobraniem ramki radia oraz podpięciem sterowania z kierownicy). Niestety sam nigdy nic nie grzebałem przy samochodzie i podejrzewam, że montaż radia może przerosnąć moje umiejętności. Mi udało się znaleźć ofertę firmy Krzysztof Mech Media Centrum i całkowity koszt usługi wyniósłby około 1230 PLN (zakup + montaż). Jednak nigdy nie korzystałem z usług tej firmy i jestem otwarty na inne propozycje.
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2014, 13:21:40 wysłana przez Sagan07 »

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: GMS 6301 SMART w Yaris II
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Lutego 2014, 16:25:03 »
W kwestii zakładu - zajrzyj do tego wątku http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=11890.0
Ramki możesz poszukać we własnym zakresie np na allegro :) http://allegro.pl/ramka-radiowa-toyota-yaris-od-2005r-srebrna-2din-i3991893714.html

Czy wspominany przez Ciebie zakład stwierdził, że jest w stanie podpiąć tę stacje pod fabryczne sterowanie radiem w kierownicy?
Orientujesz się czy jest opcja dołożenia kamery cofania do tej stacji?
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2014, 16:30:26 wysłana przez Damian91 »

Offline Sagan07

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Lutego 2014, 17:17:45 »
Twierdzili, że przyciski na kierownicy będą działać tak samo jak z fabrycznym radiem. Z tego co czytałem to można podpiąć kamerę cofania do tej stacji, lecz w Yarisie ramka od tablicy rejestracyjnej jest w zderzaku więc mija się to z celem. Co do ramki radia to wydaje mi się, że będzie potrzebna razem z listwami, bo przy oryginalnych listwach navi się raczej nie zmieści.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lutego 2014, 17:40:32 »
Jeśli tak to byłaby to super opcja - stosunek cena/możliwości bardzo fajny  :good:  Minusem u mnie jest utrata komputera pokładowego ale znalazłem coś takiego http://allegro.pl/komputer-pokladowy-zegarek-woltomierz-termometr-i3981140003.html  :grin: 

Fajne, fajne...  :)

Offline Sagan07

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lutego 2014, 17:45:45 »
Jeżeli okazałoby się, że ten GMS jest wykonany dość dobrze, że się nie zawiesza oraz dotyk działa tak jak należy to już bym się umawiał na montaż. Jednak mam pewne obawy co do awaryjności tego sprzętu oraz ogólnej jakości wykonania. Chciałbym najpierw poznać opinie osób które mają/miały styczność z produktami GMS oraz przed podjęciem decyzji podjadę do sklepu i pobawię się trochę tym radiem.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lutego 2014, 18:04:47 »
Właśnie mi się przypomniało, że kolega z Corolla Clubu montował GMS w swojej Corolli E12..
A i sam kolega mechu, który jest obecny i na naszym forum chyba może coś o tych sprzętach powiedzieć  :cool:

http://www.forum.corollaclub.pl/viewtopic.php?t=27285&start=70

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lutego 2014, 19:04:42 »
Ktos mnie wolal ? ;)

generalnie GMS = Balupunkt. GMS jest podwykonawca Blaupunkta - roznice sa jedynie w dodatkach typu modul BT, tuner dvbt itd.

6301 to opcja bardzo fajna ale nalezy pamietac ze jest to polka ekonomiczna - nie ma antiglara, zewnetrznego mikrofonu, sterowania glosnoscia podczas nawigacji.
Nie mniej jednak bardzo ladnie to dziala - wykonanie tez nie pozostawia zastrzezen - szczgolnie w porownaniu do "chinczykow z allegro" - generalnie czy ma znaczek blaupunkta cz GMS wyglada i dziala tak samo choc w ofercie blaupunkta chyba nie znajdziesz tak szybkich procesorow.
Jak chcesz cos co dziala bez najmniejszego "ale" to polecam 6401

Do zabudowy potrzebujesz ramke (ale nie taka jak kolega pokazal tylko pelna) + przylacze toyoty.

Jak bys potrzebowal taki komplet to zapraszam.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Lutego 2014, 19:34:48 »
A jak jest z tym sterowaniem kierownicy, bangla?
Różne są też te specyfikacje - jak z kamerą, da się podłączyć?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Lutego 2014, 20:22:41 »
sterowanie chodzi ( w 99% toyot jest rezystancyjne )

Kamera dziala.

Offline Sagan07

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Lutego 2014, 21:40:10 »
Z wypowiedzi mechu wywnioskowałem, że produkty firmy GMS są godne polecenia. Co do jakości to jeżeli wykonanie jest na poziomie Blaupunkta i samo radio będzie grało co najmniej tak samo jak fabryczne to będę zadowolony, gdyż nie szukam czegoś z półki audiofilskiej. Co do 6401 to na pewno fajna propozycja lecz zbyt droga. Rozumiem że do 6301nie podłącze zewnętrznego mikrofonu którego używam obecnie w zestawie bluetooth? A co do wyciszania dźwięków to chyba w automapie są jakieś ustawienia, wiec być może dałoby się coś z tym zrobić. Co do ramki to facet powiedział że u nich kosztuje 220 zł, ale jakby co to mogę przyjechać ze swoją, więc jakbyś miał coś taniej to chętnie wezmę.
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2014, 22:00:45 wysłana przez Sagan07 »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Lutego 2014, 21:48:40 »
jutro sprawdze ceny i dam znac.

Offline Sagan07

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Lutego 2014, 17:54:17 »
Byłem w tej firmie i oglądałem model 6311 (6301 sprzedali wszystkie, ale mają mieć jeszcze 5 sztuk - ogólnie ten model wychodzi z produkcji). Radio wygląda bardzo przyjemnie i sprawia wrażenie dość dobrze wykonanego (ogólna jakość wykonania chyba lepsza niż deski rozdzielczej w Yarisie :-P). Co do wyposażenia jednostki jest wszystko to co mnie interesuje: odtwarzacz CD, slot kart pamięci (+ dodatkowy slot na kartę do nawigacji), Polskie menu, bluetooth oraz oczywiście navi. Samo menu dość przejrzyste, ekran dotykowy działał dość dobrze. Jakość kolorów w pomieszczeniu również dobra. Co do ceny to zaproponowano mi za GMS 6301 + montaż wraz ze wszystkimi potrzebnymi akcesoriami + wymontowanie obecnie zamontowanego zestawu bluetooth 1250 PLN. Wydaje mi się, że cena znośna. Jakbym się znał na montażu to pewnie po zakupie wszystkich potrzebnych rzeczy u mechu wyszło by ze 100 PLN taniej, ale uznałem że nie będę eksperymentował. Co do wad urządzenia to nie można do niego podłączyć zewnętrznego mikrofonu (dotyczy zarówno 6301 jak i 6311) więc pewnie jakość rozmów przez bluetooth będzie po prostu słaba (podejrzewam, że i tak na poziomie mojego obecnego Nokia CK-200) oraz w przypadku 6301, gdy podłączy się kabelek od świateł w celu automatycznego przyciemniania podświetlenia po ich włączeniu nie będzie działać regulacja podświetlenia (będzie na sztywno - gdy światła są zgaszone to mocne podświetlenie, gdy zapalone to słabe). Co do różnić 6311 ma jeszcze przycisk NAVI na panelu oraz podobno trochę nowsze oprogramowanie. Różnica jeszcze jest w kolorach podświetlenia przycisków. A dość ważne: 6311 czyta FLAC a 6301 nie (dla mnie kompletnie bez znaczenia). U nich 6311 jest droższe 200 zł od 6301, więc uznałem że nie warto dopłacać. Jestem praktycznie zdecydowany na montaż tego urządzenia, choć obawiam się czy jak zostawię gdzieś samochód to czy mi jakiś chłystek nie wyjmie tego radia robiąc przy okazji spustoszenie w samochodzie. Zapomniałem się tylko zapytać czy złącze AUX, które znajduje się obok hamulca ręcznego w moim samochodzie będzie się dało podłączyć do tego radia. Pytałem jeszcze o gwarancje to ten koleś odpowiedział mi, że patrząc na inne chińczyki to serwis i obsługa gwarancyjna jest bardzo dobra. Podobno importer w Kielcach żyje i ma się dość dobrze i jak radio się popsuje to nie ma problemów się z nimi porozumieć i zlecić naprawę. Twierdził również, że sprzedali kilkadziesiąt sztuk tych urządzeń i awarie bardzo rzadko się przytrafiają. Myślałem jeszcze nad montażem kamery cofania, ale uznałem że jeżeli ramka rejestracji jest w zderzaku to kamera będzie nisko i będzie się brudzić i nie spełni swojej funkcji. Może miał ktoś jakieś doświadczenie z tak zamontowaną kamerą cofania i podzieli się swoimi przemyśleniami?

Offline Sagan07

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Marca 2014, 09:45:19 »
Obadałem trochę temat wymiany radia w Yarisie i stwierdziłem, że mógłbym zrobić to sam. Jest tylko jeden problem: zamontowany bluetooth. Oto zdjęcie:

http://ifotos.pl/zobacz/PicsPlay1_erphrqe.jpg/

Jak rozmontować deskę, aby wyjąć podstawkę od wyświetlacza wraz z kablem? Na zdjęciu jest otwarty schowek i jest tam śrubka którą odkręciłem i rzeczywiście deska z tej strony zaczęła się ruszać. Czy od strony radia po jego wyjęciu też jest jakaś śrubka którą jak się odkręci to deska odejdzie na tyle abym mógł wyciągnąć to ustrojstwo? Zależy mi na wyjęciu tego urządzenia bez zniszczeń, gdyż chciałbym je później sprzedać.

Offline Sagan07

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Marca 2014, 22:40:24 »
Wyjąłem bluetooth. Tak jak mi mechu poradził wystarczyło wyjąć radio oraz zdjąć plastik z przedniego lewego słupka. Kupiłem już tą navi i mam pewną zagwostkę odnośnie sterowania z kierownicy. Otóż z kostki podłączanej do radia wystają luzem kabelki KEY A, KEY B i KEY GND. Wyczytałem, że są to kable od sterowania radia z kierownicy. Problem polega na tym, że myślałem że te kable będą poprowadzone w kostce i podłączenie przez dokupioną przelotkę załatwi sprawę sterowania z kierownicy. Teraz pewnie będę musiał wpinać się z tymi kablami gdzieś w instalacje samochodu. Pytanie brzmi gdzie i jak? Dodam, że jeszcze nie próbowałem nic podłączać.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Marca 2014, 23:07:34 »
podepnij ori radio i poszukaj miernikiem gdzie zmienia sie napiecie po nacisnieciu klawiszy na kierownicy.
dzis robilem Sienne i tam byly kolory zolty, niebieski i jasnozielony - moze bedzie podobnie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl