Autor Wątek: [Corolla Verso]ELM327, EGR, STUKI  (Przeczytany 3735 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kalatos

• Prawie Toyot
[Corolla Verso]ELM327, EGR, STUKI
« dnia: 26 Lutego 2014, 22:24:19 »
Szanowni,

ponieważ nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania wertując forum zakładam nowy temat mając nadzieję, że pomożecie mi znaleźć rozwiązania.

Toyota Corolla Verso 1.8 VVT-I Skrzynia MMT - nie wiem czy tak to się pisze, manualny automat Toyoty, przebieg niecałe 150tyś. 2004r

• Pierwszy problem dotyczy dziwnego stukotu, trzeszczenia plastyku docierającego jakby spod dolnego schowka pasażera. Co najciekawsze dźwięk nie ustępuje także podczas postoju, nie pojawia się także cały czas. Dźwięk czasem przypomina także odgłos zacinającej się zmieniarki do płyt, albo stukającego głowicami dysku twardego. Co w tamtej części może wydawać taki dźwięk? Dodam, że oprócz tego objawu auto jeździ bez problemu.
  • Bardzo rzadko zapalają mi się (ale jednak zapalają) dwie kontrolki w lewym dolnym rogu deski rozdzielczej. TSC OFF i druga, nie pamiętam teraz nazwy. Podejrzewam, że to EGR. I teraz dwa pytania. Kupowałem kiedyś kabel ELM327 i używałem go do odczytywania błędów w Maździe. Czy ten sam kabel będzie pasował do Toyoty? Jeżeli tak to gdzie znajduje się wtyk jakiego oprogramowania użyć, żeby odczytać błędy z Toyoty? Czy istnieje jakaś instrukcja ze zdjęciami w jaki sposób wyczyścić EGR?
« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2014, 12:59:19 wysłana przez mgenek »

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: [Verso]ELM327, EGR, STUKI
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lutego 2014, 23:03:27 »
Ad.1
Zużyty siłownik sterujący ciepłym powietrzem-do wymiany.
Ad.2
Lepiej jedź do mechanika.

Offline kalatos

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Lutego 2014, 23:57:46 »
Dzięki za odpowiedź. Czy ten silniczek będę w stanie sam wymienić? Jaki jest do niego dostęp po demontażu schowka? Dodam jeszcze, że przy całkowicie wyłączonym nawiewie i klimatyzacji objaw jest dokładnie taki sam. Czy to na pewno będzie ten silniczek?

Odnośnie drugiego punktu, to z odczytem błędu przez kabel i wyczyszczeniem EGR sobie poradzę, potrzebuję tylko wskazówek jak w powyższym poście. Jeżeli ktoś byłby w stanie podpowiedzieć to będę wdzięczny.
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2014, 00:02:24 wysłana przez kalatos »

Offline kalatos

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Lutego 2014, 13:59:42 »
Nikt nie zna odpowiedzi na moje pytania? :embarassed:

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Lutego 2014, 15:30:53 »
Jak wyjmiesz schowek to będzie widoczny siłownik, w tym samochodzie z egr-em sobie nie poradzisz, co do elm-a to niewiem.

Offline kalatos

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Lutego 2014, 21:42:45 »
Dzięki bardzo za odpowiedź. Prośba jeszcze o info, czy ten silniczek będzie pasował od Toyoty z tego samego roku ale z klimatyzacją a nie climatronickiem? Po zdjęciu schowka widać nawet ten silniczek po lewej stronie. Zachowuje się jakby był zawieszony.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Lutego 2014, 23:15:40 »
Silownik występuje tylko w klimatroniku.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl