Autor Wątek: homologacja  (Przeczytany 15432 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kkriss

• Toyot Leżący
  • *
Odp: homologacja
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Marca 2014, 05:53:28 »
ja mam w polskim dowodzie rejestracyjnym że jest na benzynę i prąd - więc hybryda.

Pojechałbym do stacji kontroli pojazdów - tam poprosił o uzupełnienie danych na temat zasilania pojazdu - aby zamiast benzyny wpisali benzyna i elektryka.

Wydadzą ci kartkę A4.

Z tym do urzędu komunikacji o wpisanie danych w dowód rejestracyjny.

Na stacji kontroli skasują cię 60 zł.
w urzędzie komunikacji też pewnie trochę.

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Marca 2014, 22:12:23 »
A jakie masz auto? I z którego roku?

Offline kkriss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Marca 2014, 05:29:46 »
Prius 2005, kupiłem go w Niemczech w 2013 i wtedy rejestrowałem w Polsce. Żadnych problemów z wpisaniem że zasilanie elektryczne i benzyna

Offline jakjajaknieja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Marca 2014, 21:46:46 »
takie pismo dostałem od Lexusa:
http://pokazywarka.pl/66caw0/

a dokładnie tłumacząc niuanse: W Polskich urzędach nie ma w systemie komputerowym opcji napędu mieszanego- hybrydowego. Urzędniczka wzięła homologację, zobaczyła, że auto posiada napęd spalinowy oraz elektryczny i wpisała mi ręcznie w dowód w rubryce Adnotacje informację o treści: "Pojazd hybrydowy P-EE." Taka jest praktyka. Potwierdzili to Panowie z salonu Lexa we Wrocku. Z taką adnotacją mogłem w wydziale komunikacji od ręki uzyskać abonament :)

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Marca 2014, 23:33:39 »
Wiecie co? Jak mam łazić po urzędach, brać zaświadczenia, tracić czas i pieniądze po to, żeby zaoszczędzić 5 czy 10 zł na parkowaniu w kilku miastach w PL, to ja to wszystko serdecznie p.....ę (w wykropkowane miejsce wpisać co się komu nasuwa na myśl) Oczywiście inaczej jest gdybym w takim np. Wrocławiu czy innym Toruniu mieszkał i parkował w strefach wciąż.

Offline jakjajaknieja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Marca 2014, 05:09:24 »
Oczywiscie- to wszystko zależy od potrzeb. Dla mnie akurat to baaaardzo przydatna opcja i jestem strasznie zadowolony :)

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Offline videocop

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Kwietnia 2014, 22:19:53 »
Napisałem list do UM Wrocławia, że jestem niezadowolony z ich działań i wyślę tali sam do prezydenta Dutkiewicza.
Potrzebuję ludzi z Wrocka właścicieli Priusa MkII którzy by chcieli taką przepustkę. Nr rej, Imię nazwisko i tel. ( tylko do mojej wiadomości. zawadzilo@wp.pl)

Offline jakjajaknieja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Kwietnia 2014, 23:22:05 »
Ale muszę Was zmartwić, że tą przepustkę dostaje się tylko dla aut o emisji CO2 mniejszej niż 100g. Nie każda hybryda może parkować za darmo. Mam też GS 450h i on nie może tego dostać, bo ma wyższą emisję.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Offline videocop

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Kwietnia 2014, 23:22:47 »
Wczoraj na adres Urzędu Miasta Wrocławia wysłałem list w którym poprosiłem o zajęcie stanowiska w tej sprawie i ewentualną zmianę w uchwale by tacy obywatele jak ja nie czuli się poszkodowani i po prostu wyru...ni. Czekam na odpowiedź ustawowe czternaście dni i list poślę do prezydenta Dudkiewicza. Nic nie da poślę do Warszawy.
Potrzebuję namiarów na takich jak ja Wrocławiaków z Priusem Mk II z silnikiem 1.5 w roczniku 2003-2009 Imię Nazwisko, nr rej i telefon , których też interesuje temat takiego karnetu. Tylko do mojej wiadomości ( na adres  videocop@o2.pl)

fdemaire

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Kwietnia 2014, 12:45:38 »

Podpisuje sie pod Twoim wnioskiem... to jest naprawde dziwne w PL ze musisz walczyc o to co Ci sie nalezy...
Ja ze swojej strony nie mialem zadnych problemow, samochod ekolo...moge nawet jedzic jak inni maja zakazane, niedawno tak bylo ze " nadmiar zanieczyszczen srodowiska w Paris" obejmowal samochody z rejestracja parzysta albo nieparzysta....mnie to po prostu nie dotyczylo, ale mialem kontrole gliniarzy....
Na podstawie dowodu rejestracyjnego nie mialem zadnych problemow
Zycze ci abys popial swego.... nie bedzie to latwe ale dasz rade....

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Kwietnia 2014, 12:56:01 »
Cytuj (zaznaczone)
Sopot chce zwiększyć strefy płatnego parkowania - zarówno te całoroczne, jak i sezonowe. Koszty parkowania pozostaną takie, jak do tej pory, z jednym wyjątkiem - zwolnione z opłat zostaną samochody elektryczne.
A o hybrydach nie pomyśleli, żeby chociaż np. opłaty było o 50% niższe.  <zolta>

Offline videocop

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Maja 2014, 17:18:28 »
Przyszła odpowiedź od urzędu miasta. Kulturalny, prawniczy bełkot, na temat odwal się gościu bo nikt nie wie o co ci chodzi. We Wrocławiu temat nie do wygrania dla Priusów II . Sorry

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Maja 2014, 17:36:44 »
Urzędasy we Wrocławiu mają zawsze wszystko w nosie.
Z doświadczenia powiem, że szkoda Twojego czasu na listy do Srutkiewicza.
Nie działasz w sprawie dobra ogółu więc Cię oleją jak zawsze  :thumbdown:

Offline videocop

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Maja 2014, 23:12:41 »
No i dostałem odpowiedź od RM Wrocławia, gdzie pięknym prawniczym bełkotem odpowiedziano mi że to nie ich wina, że oni tylko wzorowali się na innych polskich miastach i w zasadzie to wszystko wina mojego auta truciciela. Tak więc Bracia w Priusie II we Wrocku zgody na darmowy parking nie dostaniemy.

Offline jakjajaknieja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Maja 2014, 21:35:16 »
Prius II ma 104 gramy emisji. Lexus IS300h ma 103g więc pewnie właścicieli tych aut też szlag trafia. Jedynie wersja ECO Lexusa IS300h ma 99 gram, czyli tyle co CT. Może jest jakoś odchudzona czy coś. Co poradzisz, specjalnie jest to tak zrobione, żeby napędzić sprzedaż nowych Toyot, ewentualnie Lexusa CT i IS w biednej wersji. W końcu to Toyota wylobbowała taki pomysł w nie jednym mieście.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl