Autor Wątek: [IIIgen] [1MZ] Niesprawne hamulce.  (Przeczytany 6292 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
Odp: [IIIgen] [1MZ] Niesprawne hamulce.
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Marca 2014, 19:23:46 »
Prosze podac przyklad jak sie odpowietrza uklad hamulcowyz ABS-em.
Mam wrazenie sadzac po Waszych opisach i poznieszych efektow ze cos jest nie tak.
Stara technike obslugiwania samochodu trzeba zapomniec.
Pzdr.Camry 2,2

Offline speo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Marca 2014, 20:19:26 »
Odpowietrzałem każde koło z osobna a konkretnie tak. Odkręciłem zaworek od odpowietrzania osoba w aucie wcisneła pedał hamulca i go trzymała ja w tym czasie zakręciłem zaworek ona puszczała pedał i tak w kółko. W międzyczasie kontrolując poziom płynu i dolewając.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Marca 2014, 20:35:12 »
Osoba w kabinie pompuje pedałem hamulca i kiedy pedał jest wysoko naciska i trzyma, Ty w tym czasie odkręcasz odpowietrznik upuszczając płyn z ewentualnym powietrzem, czynność powtarzacie do momentu kiedy w rurce (najlepiej przeźroczysta) pojawi się płyn bez pęcherzyków powietrza. Tak lecisz przez wszystkie koła i powinno być dobrze.
Nogę z hamulca osoba go trzymająca może zdjąć dopiero jak Ty zakręcisz odpowietrznik. Po wymianie pompy będzie trochę deptania i czynność niekiedy trzeba powtórzyć od początku.

Offline speo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Marca 2014, 20:47:52 »
Generalnie z każdego zaworka leci sam już płyn więc jest dobrze odpowietrzone. Pompa jest sprawna. Więc już tylko chyba układ od abs zostaje

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Marca 2014, 20:53:10 »
Pompę nabyłeś nową?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Marca 2014, 21:29:29 »
Jeśli wcześniej było dobrze, a teraz jest źle, to szukaj tam, gdzie coś robiłeś, a nie wokół.

Też kiedyś wymieniłem pompę i nagle zaczęły się problemy. Zamiast wymienić ją z powrotem na tą, która była, to zacząłem szukać wszędzie, tylko nie tam, gdzie powinienem. Wymieniłem korektor siły hamowania, pompę ABS, serwo ,nawet rozbierałem zaciski, żeby sprawdzić, czy nie zapieczone, a kiedy już wszystko wykluczyłem, to dotarło do mnie, że kupiłem niesprawną pompę.
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl