Autor Wątek: Wygluszanie Priusa 3  (Przeczytany 14243 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
Odp: Wygluszanie Priusa 3
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Czerwca 2014, 10:49:29 »
Argument, że kupowałeś używany nie działa, bo to kij obosieczny, twój kuzyn mógł kupić też używane CT.
Też kupił używkę.

Nie ma logicznego argumentu na kupowanie nowego samochodu. Jedynym argumentem jest to, że ktoś tak po prostu chce.
Tu bym się nie zgodził. Mój poprzedni samochód (teraz córka nim jeździ) miałem właśnie z salonu i po 10 latach używania nadal nie ma z nim większych problemów. Po prostu wiedziałem i nadal wiem wszystko o tym samochodzie od samego początku, mam 100% pewności, że nic nigdy poważnego go nie spotkało, no i ta świadomość, że przede mną żaden tłusty, spocony tyłek nie siedział w fotelu kierowcy :)

Mnie osobiście Prius z wyglądu odrzuca- ale technika bardzo mi się podoba i jest majstersztykiem technologicznym z perspektywy inżyniera. Nie lubię jeździć plastikowymi autkami więc mam CT200h.
I tu zaczyna się dyskusja o gustach :) Zaróno mnie jak i mojej żonie bardzo sie podoba z wyglądu, o technice nie wspominając (w końcu to był główny motyw decyzji zakupu). Z tymi plastikami da się żyć. A tak zupełnie szczerze, to Twój (i mojego kuzyna) ct200h z wyglądu niewiele się wyróżnia spośród tłumu podobnych mu kompaktów. Dopiero jak sie człowiek przyjrzy i podejdzie bliżej, to widać emblemat. Bez urazy :)
gdyby wszyscy kupowali auta z rozsądku to była by tylko jedna marka bo była by dobra i tania i świat był by nudny jak salon Volkswagena:)
I tu się zgadzam w 1000 % - niech żyje różnorodność i swoboda wyboru !!

Offline jakjajaknieja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Czerwca 2014, 12:22:05 »
Nie no- CT nie powala w żaden sposób stylistyką, jest bardzo "normalny". Wielu ludziom stylistyka Priusa nie odpowiada. Aczkolwiek teraz to jak ktoś chce fajnego kompakta z techniką Priusa to jest Auris Hybrid :) Ale jak kupowałem CT to jeszcze nie było a auto też po bardzo okazjonalnej cenie pow wielu rabatach zeszłoroczny itp.

fdemaire

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Czerwca 2014, 13:29:13 »
CT w podstawie jest raptem 8 tysięcy droższy a jednak to już segment premium. Auto z zupełnie innej bajki. Jeśli ktoś kupuje już samochód za ponad 100.000 zł. to jednak może sobie pozwolić na odrobinę snobizmu i wybrać to co się podoba a nie siedzieć z kalkulatorem i przeliczać ilość metrów sześciennych na złotówkę. Umówmy się- ściśle rzecz biorąc kupowanie jakiegokolwiek samochodu droższego niż kilka tysięcy złotych to już praktycznie snobizm. Czy to nie prawda? :) Przecież jak by się uprzeć to przecież byle jakie auto za 1000 zł. spełnia podstawowe potrzeby- jedzie z punktu A do B, przewiezie 5 osób i bagaże. Idąc dalej- po co kupowałeś Priusa? Mogłeś kupić jakieś duże kombi za niecałe 10.000 zł. I za taką kasę to już wypas- ma klimę wspomaganie, szybkie nawet bezawaryjne. Ale wybrałeś Priusa za 100.000 zł. Argument, że kupowałeś używany nie działa, bo to kij obosieczny, twój kuzyn mógł kupić też używane CT. Nie ma logicznego argumentu na kupowanie nowego samochodu. Jedynym argumentem jest to, że ktoś tak po prostu chce. Mnie osobiście Prius z wyglądu odrzuca- ale technika bardzo mi się podoba i jest majstersztykiem technologicznym z perspektywy inżyniera. Nie lubię jeździć plastikowymi autkami więc mam CT200h. gdyby wszyscy kupowali auta z rozsądku to była by tylko jedna marka bo była by dobra i tania i świat był by nudny jak salon Volkswagena:)

Masz zupelnie racje, zastanawiam sie czy nie wybrac wlasnie  CT 200h, problem pozostaje z tym ze maja wypuscic Priusa 4 ktory prawdopodonie bedzie mial duzo z Lexusa, wykonczenie nie takie plastikowe jak wersja 3, na razie sie wstrzymuje od podjecia decyzji...trzeba zgromadzic troche kasy...
Natomiast biore to pod uwage ze moj nastepny to bedzie CT 200h ale chcialbym zeby to byla najnowsza wersja...
Jedno jest pewne ze moja zonka dostanie w spadku mojego priusa 3 a ja bede chcial miec nowego, prius czy lexus? zobaczymy

Offline jakjajaknieja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Czerwca 2014, 03:26:19 »
Zdecydowanie poczekaj na nowego Priusa- w końcu jak już kupujesz Toyotkę to trochę lat pojeździ i lepiej poczekać jeśli się nie pali i kupić za tą samą kasę coś nowszego- lepszego. No znając życie to w 2015 nie będzie nowego CT200h, bo dopiero co był lifting i pewnie jeszcze ze 2-3 lata będzie aktualny model w sprzedaży. Poczekamy zobaczymy- ale jak by co, to mogę ze swojej strony polecić Aurisa w wersji Touring Sport. Bardzo fajne auto i cena niższa niż Prius i CT. A zdziwiłem się jak jest dobrze wyciszone, jakie ma fajne zawieszenie i jak jest już fajnie wykonane :)

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Czerwca 2014, 22:58:45 »
Przejechałem sie ostatnio tym wzmiankowanym Lexusem ct200h. Owszem, komfort jazdy raczej wyższy, lepsze wytłumienie i wybieranie nierówności na drodze. Zegary ma fajne, ale ja wolę priusowe, no i ta sylwetka. "Nasz" jednak bardziej przyciąga wzrok - jest bardziej "kosmiczny". Ten model Lexusa jest z zewnątrz - moim zdaniem - zupełnie nieciekawy. No i Prius jednak pakowniejszy - zależy od potrzeb. Dzisiaj wracaliśmy z działki za miastem w trójeczkę plus dwa psy plus dwa koty plus klamoty i worki ze śmieciami (posortowanymi oczywiście ;)
A Auris Hybrid to też niezła alternatywa, zważywszy, ze - w przeciwieństwie do Lexusa - pozostaje Ci w kieszeni ... prawie drugi Auris :D

fdemaire

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Czerwca 2014, 13:15:13 »
CT w podstawie jest raptem 8 tysięcy droższy a jednak to już segment premium. Auto z zupełnie innej bajki. Jeśli ktoś kupuje już samochód za ponad 100.000 zł. to jednak może sobie pozwolić na odrobinę snobizmu i wybrać to co się podoba a nie siedzieć z kalkulatorem i przeliczać ilość metrów sześciennych na złotówkę. Umówmy się- ściśle rzecz biorąc kupowanie jakiegokolwiek samochodu droższego niż kilka tysięcy złotych to już praktycznie snobizm. Czy to nie prawda? :) Przecież jak by się uprzeć to przecież byle jakie auto za 1000 zł. spełnia podstawowe potrzeby- jedzie z punktu A do B, przewiezie 5 osób i bagaże. Idąc dalej- po co kupowałeś Priusa? Mogłeś kupić jakieś duże kombi za niecałe 10.000 zł. I za taką kasę to już wypas- ma klimę wspomaganie, szybkie nawet bezawaryjne. Ale wybrałeś Priusa za 100.000 zł. Argument, że kupowałeś używany nie działa, bo to kij obosieczny, twój kuzyn mógł kupić też używane CT. Nie ma logicznego argumentu na kupowanie nowego samochodu. Jedynym argumentem jest to, że ktoś tak po prostu chce. Mnie osobiście Prius z wyglądu odrzuca- ale technika bardzo mi się podoba i jest majstersztykiem technologicznym z perspektywy inżyniera. Nie lubię jeździć plastikowymi autkami więc mam CT200h. gdyby wszyscy kupowali auta z rozsądku to była by tylko jedna marka bo była by dobra i tania i świat był by nudny jak salon Volkswagena:)

Masz duzo racji w tym co piszesz, patrze tak pod swoim katem i jeszcze nie wiem...waham sie aby kupic prawie nowego Aurisa Touring w hybrydzie , bardzo mi sie podoba, albo praktycznie nowego Priusa 4, ma byc juz wyciszony, z tego co czytalem ma miec duzo wlasnie z CT200h, nie jak ten ktory mam, wersja 3 do ktorego musialem zrobic wygluszanie, albo zdecyduje sie na wlasnie CT200h z malym przebiegiem ,ktory juz teraz mozna kupic z 3 letnia gwarancja za jakies 20000 euros

fdemaire

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Czerwca 2014, 09:22:16 »
napisalem prawie nowego bo zamierzam kupic od tzw "mandataire" czyli od ludzi ktorzy pracuja w Toyocie i maja znizki na zakup nowego tylko mozna im sprzedac dopiero po 6 miesiacach rejestracji samochodu na swoje nazwisko (takie prawo i juz)
Samochod taki jest na gwarancji oczywiscie ale sporo juz tanszy i zazwyczaj z bardzo malym przebiegiem, zaoszczedze kilka tysiecy euros....
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2018, 12:35:24 wysłana przez fazibazi »

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Listopada 2018, 11:47:52 »
Odswiezam temat bo jestem zainteresowany wyciszeniem szumów toczenia w priusie 3. Poprzednik napisał, że wykorzystał dinitrol, ja raczej myślałem o matach i piance. A może macie doświadczenia z jeszcze innym sposobem?

Offline on356wawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Listopada 2018, 18:49:43 »
ja swojego wyciszyłem matami StP Gold  i piankami z tej firmy  https://www.bitmat.pl/
ale kasy i zapału wystarczyło mi tylko na wszystkie  4 drzwi i tylne błotniki + bagażnik , nic nie zrobiłem z komorą silnika i przednimi nadkolami.
jest  już i tak dużo ciszej i zamykanie drzwi ma zupełnie inny dźwięk  :) , bo drzwi w tym samochodzie fabrycznie to tylko goła blacha , nic więcej

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Listopada 2018, 20:58:18 »
Dzięki za odpowiedź, mi dźwięk  zamykanych drzwi nie przeszkadza, denerwują za to szumy z podwozia. Wydaje mi się, że przy 140 kmh znacznie bardziej je słychać niż silnik i szum oplywajacego powietrza.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl