Autor Wątek: Auris - drżenie auta  (Przeczytany 15459 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
Odp: Auris - drżenie auta
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Marca 2014, 11:44:15 »
Właśnie jestem umówiony jutro na godz.9 i mam nadzieję wracać już bez problemów.

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 18 Marca 2014, 07:29:13 »
Post pod postem ale nie ma wyjścia - więc śpieszę z donosem na firmę ENZO - okazuje się, że problemem są felgi.
W serwisie Toyoty powiedziano mi, że mimo iż są to felgi dedykowane do Toyoty według katalogu ENZO nie sprawdzają się i podobno nie jest to pierwszy przypadek - zastanawia mnie tylko dlaczego w tej sytuacji je sprzedają.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Marca 2014, 07:50:03 »
W serwisie Toyoty powiedziano mi, że mimo iż są to felgi dedykowane do Toyoty według katalogu ENZO nie sprawdzają się i podobno nie jest to pierwszy przypadek
coś mi się tu nie zgadza - tzw. klasyczne połączenie prostytucji z muzyką (coś tu ku.wa nie gra) - felgi są albo dobrze wyważone albo nie - nie ma znaczenia czy zamontujesz je w toyocie czy w citroenie..
jeśli nie wymienią felg i nie pozbędziesz się drgań - zrób test drogowy o którym wspomniałem - np. na maszynie Hunter, lub podobnej w dobrym warsztacie gumiarskim (nie wszyscy to mają) - powinno wyjść co jest nie tak.
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Marca 2014, 08:21:12 »
Dokładnie tak samo rozumuję jednak koła były wyważane kilka razy w trzech różnych miejscach i za każdym razem jest tak samo. Zakładam felgi stalowe z oponami zimowymi i objawy znikają.
Więc faktycznie wygląda na to, że problem tkwi w felgach dziś przełożę letnie opony na stalowe felgi i zobaczę co będzie.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 18 Marca 2014, 08:25:18 »
Dokładnie tak samo rozumuję jednak koła były wyważane kilka razy w trzech różnych miejscach i za każdym razem jest tak samo. Zakładam felgi stalowe z oponami zimowymi i objawy znikają. Więc faktycznie wygląda na to, że problem tkwi w felgach dziś przełożę letnie opony na stalowe felgi i zobaczę co będzie.

no i po to ten "test drogowy" - poczytaj tutaj http://harp.com.pl/serwis-opon/ - znajdź info na temat testu drogowego
na normalnych wyważarkach - nawet w dziesięciu różnych warsztatach - wyjdzie że jest ok, bo objawy są tylko przy określonej prędkości...
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 18 Marca 2014, 08:32:57 »
Ha, tylko gdzie ja znajdę taki serwis.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 18 Marca 2014, 08:36:50 »
Ha, tylko gdzie ja znajdę taki serwis.

szukaj - na pewno są.. najłatwiej podzwonić po wulkanizatorach i popytać, zazwyczaj wiedzą kto ma takie cacko w okolicy
a jak nie - to zapraszam do Krakowa - w warsztacie z linka, który zapodałem serwisuje się dużo naprawdę dobrych furek - nie są najtańsi, ale za to fachowi.
tylko najpierw trzeba się umówić telefonicznie na termin.

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 18 Marca 2014, 17:49:51 »
Tak jak myślałem po zmianie kół na stalówki problem znikł a w Toyocie przyjmą zwrot felg w ramach reklamacji tak więc sprawa zakończona pozytywnie.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #38 dnia: 18 Marca 2014, 22:15:26 »
Swoją drogą ciekawe co dokładnie było przyczyną, złe pierścienie?

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 18 Marca 2014, 22:17:33 »
Nie dopytywałem - bardziej interesowało mnie to by uznali reklamacje i zwrócili koszty.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #40 dnia: 18 Marca 2014, 22:18:59 »
Nie mieli wyjścia skoro próba drogowa za każdym razem wykazuje problem  :)  Wymieniałeś na jakieś czy będziesz śmigał na stalówkach?

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 18 Marca 2014, 22:22:10 »
Mają mi przygotować ofertę na oryginalne 16' z oponami a na razie śmigam na stalówkach z kołpakami.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #42 dnia: 18 Marca 2014, 22:23:26 »
Felgi do toyoty Auris nie zamontujesz w żadnym citroenie. Sam to przerabiałem jak zachciało mi się osobnych felg na zime i osobnych na lato. Oryginały przy 190km nie pukały a na tych samych gumach przy 120 już czułem "podskakiwania". Problemem okazały się felgi które jakas firma produkuje dedyki dla Toyoty auris. Chciałem sprzedać komuś innemu i niestety do 2 innych samochodów nie pasowały rozstawy śrubek.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 19 Marca 2014, 08:06:37 »
Stivo - pisząc "do citroena" - miałem na myśli to, że jeśli dana felga pasuje do samochodu - obojętnie jakiej marki, to nie ma znaczenia czy jest założona na markę "A" czy na markę "B" - to jest po prostu felga - jeśli bije ma marce "A" top będzie też bić na marce "B"... tyle
nie czepiaj się słówek.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #44 dnia: 19 Marca 2014, 18:28:41 »
Wiem o co chodziło tyle że felgi do aurisa pasuja bodajże tylko do corolli ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl