Autor Wątek: Yaris III montaż tempomatu  (Przeczytany 52524 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mike_pi

• Prawie Toyot
Yaris III montaż tempomatu
« dnia: 17 Marca 2014, 20:53:42 »
Witam

To pierwszy mój post na tym forum, więc witam wszystkich :-)

Mam pytanie - czy ktoś przerabiał już dokładnie tempomatu do YIII 1.33 benzyna?

Znalazłem jakieś info ze stron amerykańskich, ale boję się, że mogą być różnice w wiązce el i ich metody mogą być w europie nieskuteczne. Teoretycznie na kierownicy jest maskownica pod pilota, a w środku jest miejsce na wtyczkę. Jest to auto służbowe, którym pokonuję duże przebiegi, więc nie chcę się bawić w jakieś modyfikacje wiązki el.

Offline william7

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Yaris III montaż tempomatu
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Marca 2014, 13:40:18 »
Raczej nie możliwe zrobienie tego na zasadzie plug & play.
Trzeba by porównać jaki jest nr wiązki w wersji z tempomatem ( o ile w Europie są takie wersje poza hybrydą).

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Marca 2014, 14:22:34 »
Tempomaty byly w europie w 1.33

tylko nie wiem czy to nie bylo jako akcesoria do montazu w serwisie.

Rozbierz kierownice i sprawdz czy z prawej strony jest jakas wolna wtyczka - tam byla montowana manetka tempomatu.

Offline Lobek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Marca 2014, 14:55:19 »
 william7
A jednak baz żadnego problemu. Wszystko jest przygotowane tylko manetkę z wiązką zainstalować.
Corolla 2.0 HB Comfort+Style+Tech

grzechol

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Marca 2015, 22:00:39 »
    Witam wszystkich :)

Od miesiąca jestem posiadaczem Yarisa III 1.33 w wersji Premium (poliftingowy), i chętnie doposażyłbym autko w tempomat - dlatego odgrzewam temat.

Z postu powyżej wynika, że Lobek z powodzeniem zamontował tempomat. Czy mogę prosić o trochę więcej szczegółów? Szczególnie interesuje mnie:
    • Jaka wersja to była? Zastanawiam się, czy w mojej też wszystko będzie przygotowane...
    • Gdzie taką manetkę kupić? Na "znanym serwisie aukcyjnym" nie widzę takich do Yarisa III

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz - mam w ręku katalog Yarisa z tego roku, i w żadnej wersji nie ma tempomatu (również hybrydy), nawet na liście wyposażenia dodatkowego. W instrukcji obsługi jest jednak tempomat opisany, odpowiednie lampki znajdują się na desce rozdzielczej. Wynika z tego, że tempomat nie jest w ogóle oferowany na naszym rynku, choć na dobrą sprawę nie ma ku temu żadnych przeszkód...

Offline darioosz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Marca 2015, 22:59:02 »
Witajcie,

Faktycznie nowe modele fabrycznie nie mają tempomatu, co mnie zaskoczyło podczas odbioru samochodu - gdyż w modelu przed liftingiem był ;)

Jednakże da się je bez problemu zamontować (przynajmniej u mnie w Yarisie Hybrid '14)
Wystarczy dokupić manetkę, zaślepkę jakieś śrubki i przewód
Cena części w ASO to ok 650zł brutto (już dokładnie nie pamiętam, w razie czego mogę odszukać faktury)
Montaż około 200zł (także w ASO)

Byłem chyba jedną z pierwszych osób(jeżeli nie pierwszą - przynajmniej w Krakowie) która to montowała w serwisie w tym modelu i na początku nie było wiadome czy to faktycznie da się zrobić(czy zadziała), ale koniec końców zamontowali i działa tak jak powinno :)

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Marca 2015, 23:54:09 »
Po zdjęciu airbagu kierowcy jest widoczna wolna 2 pinowa kostka do podłączenia tempomatu. Chwilowe zmostkowanie tych pinów powinno zapalić kontrolkę tempomatu. Jeżeli tak to kupujesz na Allegro kierownicę z manetką tempomatu i przekładasz.

grzechol

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Marca 2015, 20:13:50 »
Cena części w ASO to ok 650zł brutto (już dokładnie nie pamiętam, w razie czego mogę odszukać faktury) Montaż około 200zł (także w ASO)

Dzięki za informacje. Podpytam w moim ASO, mam nadzieję że u mnie też się da to zrobić.

kupujesz na Allegro kierownicę z manetką tempomatu i przekładasz.

Auto jest na gwarancji, więc takie przeróbki raczej odpadają u mnie...

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Marca 2015, 12:42:57 »
Najlepsze jest to ze jak zamawiałem auto teraz w styczniu, najwyzsza wresja wyposazenia  to tez mi w salonie powiedzieli ze Hybryda wersja Dynamic bedzie miec Tempomat, przedluzoną owiewkę dachu tylną(jak w ulotce) itd, przy odbiorze okazalo sie ze "teraz nie maja"

Majki93

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Lutego 2017, 14:35:41 »
Witam serdecznie wszystkich, to mój pierwszy post i mam nadzieję, że będzie Nam się dobrze współpracować. Od razu przepraszam też za potężny odkop, ale zaciekawił mnie powyższy temat. Chciałem się dowiedzieć, czy jeszcze ktoś przerabiał temat dodawania tempomatu do Yariski? Faktycznie wystarczy sama manetka z kabelkiem, aby to wszystko zadziałało? Samochody te mają już wszystko przygotowane pod kątem tempomatu? Yaris, który posiadam jest w pełnej opcji, nawet z dachem panoramicznym, ale nie ma tempomatu, asystenta pasa ruchu i czujników parkowania. Silnik 1.33. Tych dwóch pierwszych rzeczy nie było możliwości wybrać w momencie zakupu auta (lipiec 2015r.). Dzwoniłem dzisiaj w tej sprawie do Toyoty, to powiedzieli, że nie ma szans na dołożenie tego, bo to jest bardzo duża ingerencja w samochód i tego się już nie zrobi. Ponoć sama jakaś taśma do tempomatu to koszt 2000zł. Ile w tym prawdy?
Z góry dziękuję za odpowiedzi  :grin:

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Lutego 2017, 16:00:13 »
zaryzykuj i kup manetkę - wepniesz i bedziesz wiedzial - ja do 2 YIII wkladalem i działa bez problemu.

Offline lu_k_as

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Czerwca 2017, 18:10:45 »
Dzisiaj dołożyłem sobie tempomat, rzeczywiście pod poduszką jest wolna kostka wystarczy wpiąć manetkę tempomatu i elegancko działa.

U mnie nie zapaliła się kontrolka tempomatu na tablicy, chociaż jak napisałem sam tempomat działa.

Offline lukisp2

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Października 2017, 18:04:35 »
Hej. Właśnie podchodziłem do montażu tempomatu w swojej Yarisce. Mam tylko problem z demontażem poduszki. Ktoś wie jak to zrobić? Podobno trzeba wsadzić patyk w otwór od tyłu i powinno zejść. Ale u mnie nie chce.

Offline jackwierzch

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Listopada 2017, 11:03:47 »

Hej. Właśnie podchodziłem do montażu tempomatu w swojej Yarisce. Mam tylko problem z demontażem poduszki. Ktoś wie jak to zrobić? Podobno trzeba wsadzić patyk w otwór od tyłu i powinno zejść. Ale u mnie nie chce.
Cześć, poradziłeś sobie z poduszką? Czekam, aż przyjdzie manetka i też będę się zabierał za montaż. Swoją drogą, zamówiłem tutaj:
http://allegro.pl/przelacznik-tempomatu-toyota-yaris-iii-11-14-i7016996580.html
w zestawie jest zaślepka, nie wiem tylko do czego są pozostałe przewody...

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Listopada 2017, 14:52:31 »
To przewod którego moze brakowac w wiazce pod kierownicą.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl