Autor Wątek: Dziwne dzwięki z klimatyzacji lub nawiewu.  (Przeczytany 21788 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kriford

• Toyot Leżący
  • *
Dziwne dzwięki z klimatyzacji lub nawiewu.
« dnia: 18 Marca 2014, 21:54:25 »
Witam Wszystkich ,
Po sprzedaży mojego starego samochodu wybrałem z zeszłego roku 2013 toyotę verso. Silnik benzynowy 1.8 (słaby jak diabli) w skrzyni manualnej . Samochód jest na gwarancji i ma ciekawą przypadłość. Jak pochodzi nawiew z klimatyzacją na automacie to dochodzą z deski rozdzielczej na wysokości zegarów odgłosy jak by jakiś element stukał w plastikową rurkę. Jak samochód stoi to też go słychać. Po otworzeniu maski i zajrzeniu do komory silnika też można usłyszeć ten stukot.  Nawiew przełączyłem na manualny i następnie na każdą pozycję , z klimą i bez, szybciej i woniej itd. Nie zauważyłem żadnej różnicy, jakby nawiew nie miał w ogóle na to wpływu.Nie wiem czy ktoś z was ma podobny problem ale proszę o pomoc .

Pozdrawiam

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
Odp: Dziwne dzwięki z klimatyzacji lub nawiewu.
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Marca 2014, 09:29:07 »
Jeśłi masz dokładnie zlokalizowany ten odgłos i jesteś pewny, że to skutek włączenia klimy to do ASO i w ramach gwarancji niech deskę zwalają i naprawią.
Chyba, że jakoś przebolejesz te stuki jeśłi martwi Cię konieczność zdejmowania deski rozdzielczej.

U siebie nie mam nic podobnego. Na nierównościach mam take pukanie gdzieś w kabinie jakby kostka elektryczna się o coś obijała, ale nei mogę tego  zlokalizować, poza tym, że to na północny-wschód od kierowcy. Początkowo obstawiałem coś wpodsufitce koło maskownic czujników deszczu i zmierzchu, potem wydawało mi się, że jak mam pasażera z przodu to tego pukania nie słyszę (ale jednak chyba jest). Może u mnie też coś pod deską puka. Kumpel z ASO mi powiedział, że jak zlokalizuję to mi cos z tym zrobią.

Offline hsd

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Marca 2014, 10:21:24 »
Witam,

@felicjator tez juz walczylem z takimi stukam, w wiekszosci wypadkow buly to rzeczy pozostawione w otwartych schowkach drzwi lub tunelu srodkowego.

Co do innych trzaskow to niestety plastiki trzaskaja przez jakis czas jesli dochodzi do zmiany temperatury bo klima zchladza lub przy nagrzewaniu.
Tak pozatym stukow brak.;)
Pozdrowienia
Hsd

Wysyłane za pomocą Tapatalk 2

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Marca 2014, 11:03:51 »
A czemu "słaby jak diabli"? :cool: Bo zwykle w takich stwierdzeniach upatruję jednego z dwóch powodów: a) poprzednie auto było bardzo mocne lub b) kierownik boi się jazdy na wysokich obrotach - a przy takich dopiero te dzisiejsze auta jadą porządnie. :good:
Co do stuków - ja bym nie przeżył. :cheesy: Zawsze szukam - nawet jak żonę proszę o jazdę... w bagażniku (bo np. z tyłu coś stuka) :-P
Nie wiem czemu akurat wydaje Ci się, że z klimy ten dźwięk dochodzi - może z czegoś innego?
Na pewno pochopnie nie zgodziłbym się rozbierać całej deski rozdzielczej - trzeba szukać, a niestety w aucie to się może nieść dźwięk z zupełnie innego miejsca.
Masz jedynie o tyle prościej, że na postoju też słychać :)

Offline Peteros

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Marca 2014, 12:51:06 »
Drobne OT

sanchopan - w sprawie silnika słabego jak diabli.

Niestety zgadzam się z przedmówcą, silnik jest słaby jak na te 150 kuca - i nie jest to kwestia oporów w jeździe na wyższych obrotach czy też wcześniejszej jazdy mocniejszymi autami. Ten silnik nie "zbiera" się, ten typ tak ma i już - nie ciągnie od dołu, trzeba się do tego przyzwyczaić i nauczyć jeździć tym silnikiem. Większość osób które przesiadło się na nowe Verso 1.8 jest trochę zdziwionych słabą mocą i przyśpieszeniem tego silnika.

W sprawie stuków - masz gwarancję, jedź do serwisu i niech szukają, nie po to zapłaciłeś tyle kasy, żeby tracić czas na zabawę w jasnowidza - przecież nie będziesz rozbierał całej konsoli, ja bym tak zrobił, serwis i wio
wszyscy trąbią, że Toyota to taka niezawodna, nie psuje się, ano sprawdzimy :)

Offline maro22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Marca 2014, 13:30:02 »
U mnie od nowości jest tak, że po włączeniu klimy deska trzeszczy przez 10 minut a przez pierwszą minutę to dość mocno.

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Marca 2014, 13:36:16 »
Witam, @felicjator tez juz walczylem z takimi stukam, w wiekszosci wypadkow buly to rzeczy pozostawione w otwartych schowkach drzwi lub tunelu srodkowego. Co do innych trzaskow to niestety plastiki trzaskaja przez jakis czas jesli dochodzi do zmiany temperatury bo klima zchladza lub przy nagrzewaniu. Tak pozatym stukow brak. ;) Pozdrowienia Hsd Wysyłane za pomocą Tapatalk 2
Rozrużniam trzas od stukania. Ponadto wiem co wożę w schowkach - z reguły nic. Samochód jest wyczyszczony ze zbędnych rzeczy, zarówno w srodku jak i w bagażniku. U mnie samochód to nie piwnica, czy składzik.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Marca 2014, 14:36:26 »
Wiem, że to OT - ale właśnie tzw. "większość osób" przesiadając się na 147 KM w Verso właśnie NIE BIERZE pod uwagę, że a) opory są DUŻE, bo auto wysokie i b) ta moc do auta ważącego BEZ kierowcy ok. 1600 kg to wcale tak dużo nie jest!
Ja też bym kupił coś mocniejszego, ale nie było po prostu.
Ten sam silnik w Avenie zbiera się dużo lepiej - mimo PODOBNEJ wagi.  :grin:

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Marca 2014, 19:40:46 »
Rozrużniam trzas od stukania.
Przepraszam za byka :wallbash:

Powinno być: "rozróżniam"

Offline Kriford

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Marca 2014, 19:59:58 »
Witam,
umówiłem się na sobotę w serwisie to zobaczymy co powiedzą. Wczoraj zajrzałem sam pod plastiki i zauważyłem coś niepokojącego. Jak słychać ten dziwny dźwięk , jakby klapka w nawiewie czy coś to najprawdopodobniej wydostaje się jakiś płyn. Płyn chłodzący jest jasno fioletowy, ten jest czerwony (może być brudny). Załączył bym zdjęcia ale nie widzę tutaj takiej opcji ( Kto chce zobaczyć zdjęcie to niech podeśle mi adres email) .  Płyn ścieka od strony kierowcy. Dzisiaj pożyczyłem od kumpla kamerkę i zajrzałem tam gdzie można było. Obejrzałem przewody od nagrzewnicy i nic nie znalazłem. Od dwóch dni jeżdżę codziennie nim i maltretuje klimę (przełączam nawiewy , wyłączam itd). Dźwięk występuje rzadziej i jest cichszy ale jest.  Nic nie znalazłem jak na razie. Mam nadzieje że to nie nagrzewnica , bo trzeba by było wymontować cały przód. Kolesie z ASO są nieco do bani z plastikami i jestem pewien że nie dadzą rady tego złożyć jak należy. Do plastików potrzebny jest spokojny i cierpliwy koleś. Może ktoś z was wie jak sprawdzić nagrzewnicę bez wyciągania całego nawiewu?

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Marca 2014, 08:16:16 »
Całe nasze ASO, faceci od wymieniania modułów i od czyszczenia auta na przeglądach. Ja już się trzymam od nich z daleka. Na ostatni przegląd gwarancyjny nie pojechałem i straciłem gwarancję wcześniej. Opłacało się. Czasem jest że nic się nie psuje do póki ASO czegoś nie s*******i.

________
AurisBeast, powściągnij język. Podwórkowe słownictwo nie jest tutaj tolerowane.
//Filu
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2014, 21:22:46 wysłana przez Filu »

Offline Kriford

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Marca 2014, 21:55:51 »
Witam

Mam nadzieję że się to udało Panom mechanikom usunąć. Mianowicie znaleźli w nawiewie plastikowy element , plastik przezroczysty jakby urwany zaczep o wymiarach 2 na 2 cm. Nie pochodzi z żadnego innego elementu w samochodzie. Jak go wyciągnęli i złożyli wszystko do kupy to do dzisiaj nie ma tego problemu. Mam nadzieje że tak pozostanie. Ciekawe jest bo w poprzednim samochodzie wymieniali mi cały nawiew to ktoś zostawił śruby w nawiewie. To trzeba mieć szczęście co.

Pozdrawiam

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Marca 2014, 22:01:03 »
Kriford - to wyjątki niestety nie są i nie dotyczy tylko Toyoty. Nikogo nie tłumaczę i też mi się to nie podoba i krew mnie zalewa, ale realia są takie, że prowadzenie aso to baaardzo drogi biznes i oszczędza się gdzie się da, zatrudniając uczniów, ludzi - przeprasza, nie mam na celu nikogo urazić - z baaardzo małych miejscowości (bo mnie im można płacić) itd. :cry: I jest jak jest, niestety.
Pół biedy, jeśli jeszcze taki pracownik "chce się uczyć", gorzej - jak to często bywa - woda sodowa mu wali do głowy, bo "w aso pracuje". :wallbash:

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Marca 2014, 07:41:48 »
Ja tam w ASO oczekiwałbym profesjonalnej obsługi i nie obchodzi mnie płacąc za przegląd gwarancyjny 1100zł, że kogoś niekompetentnego tam zatrudniają. Tymczasem jadę na taki przegląd, facet z prędkościa ślimaka wykonuje mi konserwację tego i tamtego, udając że pracuje, a więcej go nie było przy aucie niż był. Robotę którą mógł zrobić w pół godziny wykonuje w półtorej godziny. Potem myjnia auta przez następne półtorej godziny, gdzie dostaję porysowany plastik pod hamulcem ręcznym. W przypadku gdzie ktoś pojedzie z problemem w hybrydzie, ASO rozkłada ręce, a samochód stoi przez miesiąc unieruchomiony bo panowie nie wiedzą co jest grane. Więc wychodzi na to że ASO jest od mycia samochodów na przeglądach, kasując za to spore pieniądze, a jak mają rozwiązać jakiś konkretny problem, to są bezsilni, jeśli nie dotyczy to wymiany jakiegoś modułu.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Marca 2014, 20:02:54 »
to zmień aso na kompetentne
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl