Zbliża się niecierpliwie wyczekiwany moment odbioru nowego samochodu z ASO. Będzie to Nowy Auris z silnikiem 1,6 Valvematic w wersji wyposażenia Dynamic, plus nawigacja touch&go. Kolor biały. To będzie mój pierwszy, nowy samochód.
Długo szperałam po forum i w Internecie, dowiadując się o wyposażeniu, pielęgnacji, silniku itp., ponieważ nie chcę zamęczać sprzedawcy dziwnymi/naiwnymi/niepotrzebnymi pytaniami i przedłużać wizyty, ani wydzwaniać po odbiorze i dopytywać, wychodząc na upierdliwego klienta. Chciałabym pójść do salonu, sprawdzić/dowiedzieć się tego, co najbardziej istotne i dostać to, co każdy klient przy zakupie otrzymać powinien.
Zakładam, że w baku będzie rezerwa na dojazd do najbliższej stacji, ale stan oleju silnikowego będzie pełny. Zakładam też, że będzie zamontowany komplet filtrów, full płynu chłodniczego i czynnika do klimatyzacji. Nie wiem, czy słusznie

Czy powinnam zabrać ze sobą obowiązkowe elementy wyposażenia w postaci trójkąta/gaśnicy/apteczki/koszulek odblaskowych, czy też zwyczajowo wkładają to do nowych aut? A płyn do spryskiwaczy? Wlewają jakieś minimum na dojazd? Podejrzewam, że powinnam mieć to wszystko w plecaczku

Wiem już, że ktoś na Forum miał problem z nieaktualnymi mapami do Touch&go. Z tego, co doczytałam w temacie powinnam dostać wersję 2.8.5?
Na co jeszcze zwrócić szczególną uwagę? O co zapytać? Co powinnam dostać? Gdzie zajrzeć do auta? Odpada wprawdzie sprawdzanie, czy nie bity, lub czy ktoś nie podmienił połowy części na chińskie podróbki, niemniej jednak coś pewnie powinnam obejrzeć.
No i kiedy szczęśliwie już nim odjadę do domu, to jak go dalej traktować? Silnik na dotarciu wymaga delikatniejszego użytkowania, czyli jak długo i jak bardzo delikatnie? Nawoskować od razu, czy nie ma potrzeby, bo nowy lakier jest wstępnie czymś pokryty?
Będę wdzięczna za wszelkie cenne wskazówki.