Autor Wątek: Na co zwócić uwagę odbierając samochód z salonu?  (Przeczytany 124061 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
Na co zwócić uwagę odbierając samochód z salonu?
« dnia: 24 Marca 2014, 21:31:07 »
Zbliża się niecierpliwie wyczekiwany moment odbioru nowego samochodu z ASO. Będzie to Nowy Auris z silnikiem 1,6 Valvematic w wersji wyposażenia Dynamic,  plus nawigacja touch&go. Kolor biały. To będzie mój pierwszy, nowy samochód.

Długo szperałam po forum i w Internecie, dowiadując się o wyposażeniu, pielęgnacji, silniku itp., ponieważ nie chcę zamęczać sprzedawcy dziwnymi/naiwnymi/niepotrzebnymi pytaniami i przedłużać wizyty, ani wydzwaniać po odbiorze i dopytywać, wychodząc na upierdliwego klienta. Chciałabym pójść do salonu, sprawdzić/dowiedzieć się tego, co najbardziej istotne i dostać to, co każdy klient przy zakupie otrzymać powinien.

Zakładam, że w baku będzie rezerwa na dojazd do najbliższej stacji, ale stan oleju silnikowego będzie pełny. Zakładam też, że będzie zamontowany komplet filtrów, full płynu chłodniczego i czynnika do klimatyzacji. Nie wiem, czy słusznie :grin:

Czy powinnam zabrać ze sobą obowiązkowe elementy wyposażenia w postaci trójkąta/gaśnicy/apteczki/koszulek odblaskowych, czy też zwyczajowo wkładają to do nowych aut? A płyn do spryskiwaczy? Wlewają jakieś minimum na dojazd? Podejrzewam, że powinnam mieć to wszystko w plecaczku  :o

Wiem już, że ktoś na Forum miał problem z nieaktualnymi mapami do Touch&go. Z tego, co doczytałam w temacie powinnam dostać wersję 2.8.5?
Na co jeszcze zwrócić szczególną uwagę? O co zapytać? Co powinnam dostać? Gdzie zajrzeć do auta? Odpada wprawdzie sprawdzanie, czy nie bity, lub czy ktoś nie podmienił połowy części na chińskie podróbki, niemniej jednak coś pewnie powinnam obejrzeć.

No i kiedy szczęśliwie już nim odjadę do domu, to jak go dalej traktować? Silnik na dotarciu wymaga delikatniejszego użytkowania, czyli jak długo i jak bardzo delikatnie? Nawoskować od razu, czy nie ma potrzeby, bo nowy lakier jest wstępnie czymś pokryty?

Będę wdzięczna za wszelkie cenne wskazówki.

Żyj i daj żyć innym.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Na co zwócić uwagę odbierając samochód z salonu?
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Marca 2014, 21:33:59 »
Czy powinnam zabrać ze sobą obowiązkowe elementy wyposażenia w postaci trójkąta/gaśnicy/apteczki/koszulek odblaskowych, czy też zwyczajowo wkładają to do nowych aut? A płyn do spryskiwaczy? Wlewają jakieś minimum na dojazd? Podejrzewam, że powinnam mieć to wszystko w plecaczku  :o
Zabierz ze sobą tylko prawo jazdy  :song:

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Marca 2014, 21:36:31 »
Silniki są wstępnie dotarte ale do pierwszej wymiany oleju(chyba przy 4000 km) raczej bym nie szalał zbytnio z wyższymi obrotami.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Marca 2014, 21:38:36 »
do pierwszej wymiany oleju(chyba przy 4000 km
:| Chyba przy 15 000 km. Co do tego docierania, to trzeba być po prostu rozsądnym.

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Marca 2014, 21:40:01 »
Wlewają jakieś minimum na dojazd?
Spokojnie minimum 50 km powinnaś móc zrobić na baku z ASD.
Wiem już, że ktoś na Forum miał problem z nieaktualnymi mapami do Touch&go. Z tego, co doczytałam w temacie powinnam dostać wersję 2.8.5?
Poproś ASD, by Ci sprawdzili od razu czy masz aktualne mapy. Jakby coś to do 200 km licznika możesz zrobić u nich darmową aktualizację.
Na co jeszcze zwrócić szczególną uwagę? O co zapytać? Co powinnam dostać? Gdzie zajrzeć do auta? Odpada wprawdzie sprawdzanie, czy nie bity, lub czy ktoś nie podmienił połowy części na chińskie podróbki, niemniej jednak coś pewnie powinnam obejrzeć.
Sprawdź stan lakieru, spasowanie elementów i stan wnętrza, czy plastiki nie porysowane, względnie nie połamane i czy masz wszystko z doposażenia co zamawiałaś.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Marca 2014, 21:41:36 »
Zabierz ze sobą tylko prawo jazdy   

Nie może być, aż taki luksus mnie czeka?  <taniec> Myślałam, że stanę przed sytuacja, że to wszystko będę musiała zakupić w sklepiku z wyposażeniem za cenę, której moja karta kredytowa nie przełknie  :cheesy: i lepiej to wszystko dyskretnie upakować do damskiej torebeczki  :song:
Żyj i daj żyć innym.

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Marca 2014, 21:42:46 »
Owszem mi powiedziano, że pierwszy przegląd jest przy 15tyś. Natomiast na pytanie czy auto powinno być docierane padła odpowiedz "nie" jedynie do 1500km serwisant powiedział by nie katować autka i tyle.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Marca 2014, 21:43:11 »
No w końcu odbierasz auto za grubą kasę z salonu, a nie z placu od Mirasa :)

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Marca 2014, 21:43:38 »
Silnik na dotarciu wymaga delikatniejszego użytkowania, czyli jak długo i jak bardzo delikatnie?
W Instrukcji obsługi jest wszystko napisane. Swoją książkę Instrukcja obsługi odebrałem trochę wcześniej niż auto i mogłem trochę poczytać nim do niego wsiadłem.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Marca 2014, 21:43:59 »
do pierwszej wymiany oleju(chyba przy 4000 km
:| Chyba przy 15 000 km. Co do tego docierania, to trzeba być po prostu rozsądnym.
Mogę się mylić, bo nowego auta nigdy nie miałem ale wiele razy słyszałem, że pierwszy jest po 4 tyś a kolejne po 15.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Marca 2014, 21:45:08 »
raczej bym nie szalał zbytnio z wyższymi obrotami.

Rob, w moim dieselku te mocno wyższe są w okolicach 4 tys, pewnie w benzyniaku z 1000 trzeba dołożyć. Podejdę do tematu organoleptycznie, silnik wyje, znaczy za wysoko  :cheesy:
Żyj i daj żyć innym.

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Marca 2014, 21:46:09 »
Masz przecież "podpowiadacza", który sygnalizuje zmianę biegów by było ekologicznie

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Marca 2014, 21:46:20 »
Nie, nie Robcio - 15 000 km, potem 30 000 km i tak dalej :)

Offline Adaśko75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Marca 2014, 21:47:20 »
"Spokojnie minimum 50 km powinnaś móc zrobić na baku z ASD."
no przepraszam, ja miałem tyle, że po odpaleniu wskazówka poziomu paliwa nawet nie drgnęła, także do najbliższego cpn-u (m.w. 3km) jechałem z obawą, że mi w każdej chwili "może stanąć" (samochód w sensie heh) :-P bo wyglądało, że paliwa w baku nie ma wcale!

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Marca 2014, 21:48:07 »
Spokojnie minimum 50 km powinnaś móc zrobić na baku z ASD
Proponuje po wyjeździe jechać prosto na na stacje.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl