Autor Wątek: Na co zwócić uwagę odbierając samochód z salonu?  (Przeczytany 124100 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
Odp: Na co zwócić uwagę odbierając samochód z salonu?
« Odpowiedź #30 dnia: 25 Marca 2014, 08:26:31 »
nówki potrafią być malowane - może być obicie od kamieni podczas transportu, lub zadrapania, wgniecenia podczas załadunku/wyładunku z lawety
także ten czujnik nie jest głupim pomysłem.
Niby dealer ma obowiązek powiedzieć klientowi o takich usterkach, nawet jak już je wyeliminował, ale nie za często to mówi, bo wtedy musi dać rabat
odbierając skody do firmy, jedna miała rąbnięte drzwi - właśnie podczas wyładunku, dealer powiedział, bo wiedział że sprawdzę każde auto... dostałem nowe drzwi (czekać trzeba na nie było, ale można sobie było na to pozwolić) - i było chyba 6000 zł rabatu przez to.
Poziom płynów też zawsze sprawdzałem - ale nigdy nie miałem uwag
płyn do spryskiwaczy - zawsze był, ale nie na maxa
bardzo szczegółowo sprawdzaj wnętrze - czy każdy schowek się otwiera tak jak trzeba, czy coś nie jest wyłamane - często przy doposażaniu zdarza się, że ktoś coś urwie, albo wyrwie - jak się zorientujesz za miesiąc, powiedzą że to ty zrobiłaś.
sprawdź czy wszystkie szyby się opuszczają i podnoszą tak jak trzeba (miałem przypadek, że tylna od strony pasażera się opuściła i nie chciała wrócić...)
navi - tak jak pisali poprzednicy - na miejscu poproś aby ci pokazali która wersja mapy jest wgrana - jeśli nie będzie najnowsza - a nie będą chcieli zaktualizować na miejscu- umów się od razu na konkretny termin
oglądnij opony - czy są nowe - powinny mieć jeszcze włoski - nic się nie dzieje jak ich nie mają- po prostu opony były użytkowane na odcinku paru kilometrów i włoski się starły - jak nie ma włosków to zwróć uwagę czy są kolorowe paski na oponach (z tym problemów nigdy nie miałem, ale kolega mówił że dostał nową KIA - z używanymi oponami...)
jeśli będziesz miała elementy chromowane - zwróć uwagę czy są ok - czy niema jakiś zadrapań, czy odprysków lub bąbli
sprawdź czy wszystkie światła działają - nie zapomnij o "stopach" i halogenach
sprawdź czy działa gniazdo zapalniczki

odebrałem parędziesiąt samochodów z salonów różnych marek (oczywiście dla firmy, zajmując się flotą), zawsze drobiazgowo sprawdzałem każdy egzemplarz i nigdy nie przyszło mi do głowy, że jestem "upierdliwym" klientem - wolę wszystko (większość) wyłapać przed odbiorem u dealera, niż potem bujać się w wyjaśnianie i proszenie się o poprawki w ramach gwarancji.

Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 25 Marca 2014, 08:29:37 »
Nika. Zrobisz wiadomo co będziesz chciała. Ja osobiście na pewno nie "docierałbym" motoru przez pierwsze 1500km sugerując się strzałkami. Moim zdaniem lepiej wkręcać silnik na 4000obr niż zmieniać bieg przy 2000obr i cisnąć gaz chcąc przyspieszać. Mi pracownik ASO powiedział że przez pierwszy tysiąc nie wchodzić na czerwone pole. Więc wychodzi na to że spokojnie można go trochę popiłować (moża nie cały czas) do 5000obr i trochę wyżej. To nie są silniki niskoobrotowe tylko wysoko. Ja zmieniałem jak pamiętam przy 3000obr i co jakiś czas piłowałem go lekko przed 5000obr. Nie wiem jak u Ciebie będzie po odbiorze, ale ja spanikowałem i chciałem się wracać do ASO, bo na luzie miałem falowanie obrotów o tysiąc. Okazało się że aku musi się niby ułożyć, albo tam doładować i tak płynnie te obroty faktycznie coraz mniej falowały, aż ustabilizowało się całkowicie. Jeśli będziesz badać czujnikiem grubość lakieru proponuję zrobić to dyskretnie ;) Jakbym zobaczył kogoś, kto robi taką operację kupując nówkę w salonie to bym sobie pomyślał :) Ja osobiście nie sprawdzałem prawie nic. Właśnie po to kupowałem w salonie, aby nie zachowywać się jak w komisie. Gaśnica, trójkąt i apteczka będzie dołączona. Udanego zakupu no i czekam na opis wrażeń.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #32 dnia: 25 Marca 2014, 09:45:39 »
jak bym sprawdzić samochód podobnie jak komisowy. No może nie do końca, ale na pewno zajrzał pod maskę i kwestionował wszystkie "ALE". Może coś dodatkowego uda się wynegocjować

Gratuluje zakupu  :good:

Offline dam4fun

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 25 Marca 2014, 11:01:20 »
Kiedy i gdzie odbierasz furaka?

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #34 dnia: 01 Kwietnia 2014, 10:32:02 »
Nika, zapytaj w ASO, jak wygląda sprawa zabezpieczenia antykorozyjnego? Jak jest z gwarancją na lakier jeśli zrobisz to zabezpieczenie we własnym zakresie? Jeśli chcesz jeździć tym autem dłużej, to proponuję się tym zająć zaraz po zakupie i to nie "gdzieś tam" tylko u człowieka który ma o tym pojęcie, wie, co i gdzie zastosować.

Offline Zibi_wawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 01 Kwietnia 2014, 17:55:36 »
Sprawdź numer VIN

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #36 dnia: 01 Kwietnia 2014, 18:08:42 »
Sprawdź numer VIN
A w jakim celu?
Żyj i daj żyć innym.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 01 Kwietnia 2014, 18:25:13 »
Sprawdź numer VIN
A w jakim celu?

Chyba w tefałen turbo (?) oglądałem, jak w całkowicie legalnym pojeździe (salon , itp. itd) ktoś wpisał zły numer VIN w dokumentach (pomyłka w przepisywaniu cyferek na którymś z dokumentów do rejestracji pojazdu) i przy kilku rejestracjach nikt tego nie wychwycił , aż któryś kolejny właściciel trafił na spostrzegawczego urzędnika i ............. się zaczęło.
Nie chcą zarejestrować auta, klient koresponduje z fabryką, żeby mu nadali VIN zgodny z tymi "pomylonymi" papierami , bo w papierach nie da się tego zalegalizować (zgodnie z polskim przepisami)

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #38 dnia: 01 Kwietnia 2014, 18:36:53 »
Aaaa, czyli chodzi o to, żebym sprawdziła vin na dokumentach z numerem na tabliczce w aucie. Ok. Dzięki.
Żyj i daj żyć innym.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 01 Kwietnia 2014, 18:42:25 »
Aaaa, czyli chodzi o to, żebym sprawdziła vin na dokumentach z numerem na tabliczce w aucie. Ok. Dzięki.

Dokładnie o to chodzi.
W "papierach" nawet każda przysłowiowa kropka i przecinek muszą się zgadzać.
PS
Przy okazji wyjaśnij zawczasu na jakich oponach ci wydadzą pojazd.
Jak na letnich , to smigasz od razu , a o zimówki martwisz się za pół roku.
Jak przyjedzie na zimówkach to letnie musisz kupić od razu.

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 01 Kwietnia 2014, 18:43:59 »
Od kiedy auta przychodzą z fabryki na zimówkach?

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 01 Kwietnia 2014, 18:56:54 »
Od kiedy auta przychodzą z fabryki na zimówkach?

OK , nieściśle się wyraziłem.
Nie wiem czy przychodzą na zimówkach.
Na moim przykładzie wiem, że jak odbierałem Aurisa w kwietniu , to był na zimówkach.
Dobrze, że to zauważyłem (ach te emocje , pierwsza fura z salonu  :)  ) - osoba wydająca "przypomniała" sobie, że moje letnie opony leżą gdzieś "na zapleczu" i jeszcze będą musieli przed wydaniem auta opony przełożyć.

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 01 Kwietnia 2014, 19:22:08 »
A pamiętasz teraz chociaż czy dokupowałeś zimówki w ASD, czy może akurat promocja była i dokładali je w gratisie na miejscu?

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #43 dnia: 01 Kwietnia 2014, 19:28:57 »
My kupując Avensisa dokupywaliśmy drugi komplet na miejscu, mimo znajomości o dorzuceniu ich w gratisie nie było mowy.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 01 Kwietnia 2014, 20:15:28 »
aż któryś kolejny właściciel trafił na spostrzegawczego urzędnika i ............. się zaczęło. Nie chcą zarejestrować auta, klient koresponduje z fabryką, żeby mu nadali VIN zgodny z tymi "pomylonymi" papierami , bo w papierach nie da się tego zalegalizować (zgodnie z polskim przepisami)

bzdura, albo niedouczony urzędas
miałem taką sytuację w jednym flotowym aucie - w VINie była pomyłka jednej cyfry - wychwycono to dopiero po pierwszym przeglądzie rejestracyjnym, po 3 latach
spacer do urzędu z FV, kartą pojazdu i dowodem rejestracyjnym, homologacja i w ogóle wszystkie papiery - od razu wydano nowy dowód rej (tymczasowy), po 2 tygodniach był nowy dowód stały
żadnych problemów ani pism do producenta o nadanie nowego VINu - z resztą, nie mogę tego sobie wyobrazić - mieli by przebić numery, jakw dziuplach złodziejskich?? przecież jak ktoś przy odkupie samochodu by to sprawdził, to wtedy zaczęłyby się problemy z policją...
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl