Autor Wątek: Auris Tournig Sport vs Honda Civic Tourer  (Przeczytany 28061 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hsd

• Toyot Pełzający
  • **

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
Odp: Auris Tournig Sport vs Honda Civic Tourer
« Odpowiedź #31 dnia: 16 Kwietnia 2014, 09:00:28 »
całkiem rzeczowy art - nie twierdzę, że prawdziwy, ale rzeczowo napisany. Z tego zestawienia najlepiej niech każdy wybierze to, co mu się bardziej podoba i co mu pasuje

Offline aurum

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 16 Kwietnia 2014, 17:20:13 »
Ciekawa dyskusja, auris vs civic. Voodogt, a jakie jeszcze modele brałeś pod uwagę? może z innych "skośnookich" coś by się znalazło godnego uwagi, np. hyundai i40 wagon?
toyota auris 1,6 dual vvt-i, PREMIUM 2008
hyundai ix35 2013

Offline voodogt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 16 Kwietnia 2014, 18:28:42 »
Myślę nad Avensisem 1.8 benzyna po lifcie.  Była jeszcze Verso ale po przejażdżce odpadła. Wrażenia te same co w Aurisie TS czyli że jadę samochodem znacznie tańszym i gorzej wykonanym niż wskazywałaby na to cena zakupu.

Honda Accord fajna ale ma mniej miejsca niż Civic o bagażniku nie wspominając.
Mieliśmy Hyundai'a i40 służbowego i raczej bez rewelacji już lepiej sprawują się te nowe i30.

Z europejskich nikt nie oferuje porządnego silnika. Te turbo benzyny może i jeżdżą dynamicznie ale tak też palą, a niezawodność co potwierdziło już kilka testów długodystansowych znacząco odbiega od średniej nie mówiąc już o japończykach. Ogólnie turbo benzyna to ToTo Lotek coś ktoś czasem wygra ale zdecydowana większość przegrywa. Kolega z pracy posiada golfa 1.4TSI i co jak co ale oszczędny to on nie jest. Mój Auris spokojnie mieści się w 8-9 litrach po mieście VW w tych samych warunkach pali 10-11 no i miał już wizytę w serwisie bo zaczął chodzić jak diesel przebieg 40 tys km.
Corolla TS 2024 2.0 196KM

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 16 Kwietnia 2014, 18:41:39 »
Może z tymi TSi coś już zrobili aby nie odpalały jak Diesel. Wiem że przeszli z wadliwych łańcuchów na pasek rozrządu. Dowiedz się czy nowe TSi są tak samo obarczone ryzykiem jak te z 2008 roku.

Offline voodogt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 16 Kwietnia 2014, 18:52:22 »
Kolegi jest z 2012 roku. Byłem nawet na jeździe testowej nowym Golfem to Pan z którym jechałem stwierdził, że rzeczywiście coś tam poprawili i teraz to nawet 150 tys można będzie przejechać bez remontu silnika. Dlatego też nie mam zamiaru za własne pieniądze sprawdzać ile takie TSI rzeczywiście przejedzie. Tym bardziej, że serwis VW delikatnie mówiąc do przyjaznych nie należy.
Corolla TS 2024 2.0 196KM

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 16 Kwietnia 2014, 18:57:42 »
Ciekawa dyskusja, auris vs civic. Voodogt, a jakie jeszcze modele brałeś pod uwagę?

Gdybym zdecydował się na wymianę samochodu na nowszy (na razie zostajemy przy wszystkomającym Aurisie 2010 bo do tak wyposażonego najnowszego Aurisa musiałbym dopłacić worek pieniędzy , a różnica w nowej jakości d.py by pewnie nie urwała  :laugh:  z tego co czytam) to skierowałbym kroki najpierw do salonu skody.

Coś czuję, że Octawia III 1.4 (ew. 1.2) TSI (nowy silnik na pasku) chyba by wzięła górę nad nowym Aurisem  :o.

Offline aurum

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 16 Kwietnia 2014, 19:02:44 »
Właśnie obejrzałem katalog civica i muszę przyznać, że robi znacznie lepsze wrażenie niż auris. Nie znam się na silnikach, więc nie daję żadnych komentarzy, ale z zewnątrz wizualnie civic fajniejszy + ładniejsza deska rozdzielcza (kwestia gustu, oczywiście). Poza tym "magic seats" w wykonaniu hondy, to znakomite rozwiązanie. Jeszcze bym sprawdził koszty serwisowania i gdyby były porównywalne, to chyba wziąłbym hondę. Pozdrawiam.
toyota auris 1,6 dual vvt-i, PREMIUM 2008
hyundai ix35 2013

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 16 Kwietnia 2014, 22:43:00 »
Jeśli chodzi o wygląd kokpitu to absolutnie bardziej podoba mi się nowy Auris niż Cicic. No ale wiadomo to kwestia gustu

Offline hsd

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 16 Kwietnia 2014, 23:57:22 »
Cytat: tomery
Coś czuję, że Octawia III 1.4 (ew. 1.2) TSI (nowy silnik na pasku) chyba by wzięła górę nad nowym Aurisem

Przed zakupem Aurisa oglądałem Mazde 3 oraz rozważałem Golfa. Oba te autka są droższe od Aurisa.
Jeśli auto na tylko trzy lata to Golf.
Jeśli mocniejsze i też trwałe to pewnie Mazda.
Samo wnętrze w Aurisie jest lepsze od poprzedniczki zdecydowanie jeśli chodzi o jakość. Kształt to kwestia gustu i ten poprzedni robił lepsze pierwsze wrażenie na mnie.
Golf ma lepsze wnętrze a Mazda podobne. 
Silnik Mazdy jak na to że mamy 2.0 to nie porywa. Na pewno w Aurise 1.6 jest słabsze i szkoda że nie ma 1.8 które jest normalnie sprzedawane w Australii  :good:
Jak dla mnie Auris to złoty środek - ma więcej plusów niż minusów  :cool:

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 17 Kwietnia 2014, 06:43:41 »
Auris złoty środek :shock: więcej plusów niż minusów :shock: jak to ludzie mogą tą sama rzecz postrzegać tak odmiennie. Dlatego właśnie jest tyle aut i każde znajdzie swojego właściciela. Każdy ma prawo wybrać sam i kupuje to co się mu podoba jedyne co warto zrobić to nie wierzyć utartym sloganom typu: Golf to absolutny lider klasy kompakt, Toyota nie psuje sie itd,itp. Trzeba odwiedzić salony przejechać się spróbować dotknąć i zajrzeć wszędzie gdzie się da.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 17 Kwietnia 2014, 07:23:25 »
Dotkniesz i przejedziesz się i mówisz że już będziesz wiedział, że Toyota się nie psuje ? Hehe

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 17 Kwietnia 2014, 07:39:43 »
Dotkniesz i przejedziesz się i mówisz że już będziesz wiedział, że Toyota się nie psuje ? Hehe

Psuje się każda marka w końcu każda ma serwis i głównie z niego żyją dealerzy - chodzi mi tylko o to, że sam znam wielu ludzi którzy dokonują zakupu bo gdzieś słyszeli że: ....................... i tu można sobie wstawić jakiś slogan w tym także ten, że Toyota jest autem które się nie psuje. Przykładem może być mój kolega z pracy który kupił Verso 2.2 tylko dlatego że Toyota to lider niezawodności, niestety okazało się to hasło w jego wypadku bardzo mocno nie prawdziwe.

Offline hsd

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 17 Kwietnia 2014, 08:16:54 »
Nowy Disel kazdej marki jest drogi w utrzymaniu, a japonskie marki w tym górują.

Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #44 dnia: 17 Kwietnia 2014, 12:02:41 »
Nowy Disel kazdej marki jest drogi w utrzymaniu, a japonskie marki w tym górują.

nie przesadzaj. Ja jeździłem M6 2.0 CiTD przez 4 lata i nic się nie działo oprócz eksploatacji, a podobno te silniki takie awaryjne.
Kolega miał z tego samego rocznika Passata z 1.9 TDI i ... co chwila coś mu się sypało. Sprzedał, kupił Focusa II w dieslu i jak mówi: "do VW nie wróci".

Jak dbasz tak masz

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl