Autor Wątek: Buczenie na półsprzęgłe  (Przeczytany 9599 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

flymar

• Gość
Buczenie na półsprzęgłe
« dnia: 17 Marca 2005, 09:23:45 »
Podczas jazdy na półsprzęgle słychać dość głośne buczenie. Zauważyłem (usłyszałem) kiedy ostatnio próbowałem wyjechać z zaspy. Czy to może być coś poważnego? Podczas normalnej jazdy wszystko jest w porządku i ze sprzęgłem nie dzieje sięnic, ale właśnie na półsprzęgle ze sporą ilością gazu coś takiego siępojawia.
« Ostatnia zmiana: 14 Października 2008, 16:19:25 wysłana przez Janmor »

Hicks

• Gość
Buczenie na pó³sprzêgle
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Marca 2005, 10:26:42 »
Może są to odgłosy palenia sprzęgła ? Nie polecam.

ron

• Gość
Buczenie na pó³sprzêgle
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Marca 2005, 12:29:10 »
Też tak miałem przez kilka miesięcy, ale jakoś samo przeszło i teraz jest cisza.

vaaks

• Gość
Buczenie na pó³sprzêgle
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Marca 2005, 14:10:25 »
Obawiam się, że możesz mieć kosztowny problem z łozyskiem sprzęgłowym :bpray , obym sięmylił. Miałem identyczny problem, co prawda w innym autku.

Mario

• Gość
Re: Buczenie na pó³sprzêgle
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Marca 2005, 14:34:18 »
Cytat: flymar
Podczas jazdy na półsprzęgle słychać dość głośne buczenie. Zauważyłem (usłyszałem) kiedy ostatnio próbowałem wyjechać z zaspy. Czy to może być coś poważnego? Podczas normalnej jazdy wszystko jest w porządku i ze sprzęgłem nie dzieje sięnic, ale właśnie na półsprzęgle ze sporą ilością gazu coś takiego siępojawia.

Mi tak buczało jak chciałem np. podjechać pod krawężnik. Buczało tylko na wsteku. Pojechałem do ASO i wymienili mi tarcze i docisk w ramach gwarancji. W ASO powiedzieli mi, że była wada materiałowa okładziny (okładzina była za twarda) w Yarkach min z mojego rocznika (2001)

MJ

• Gość
Buczenie na pó³sprzêgle
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Marca 2005, 18:13:12 »
Ja tez tak mam (2002r.), wlasnie na wstecznym, ale tylko czasami (wydaje mi sie za jak jest mokro ale nie jestem pewien). Olalem to, z reszta gwarancja skonczyla mi sie m-c temu. Mam nadzieje ze nic zlego sie nie stanie.

jami

• Gość
Buczenie na pó³sprzêgle
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Marca 2005, 20:35:20 »
Najlepiej by było rozebrać sprzęgło i sprawdzić wizualnie elementy, czy nie są uszkodzone. Niestety wiele defektów powoduje podobne hałasy.

Mario

• Gość
Buczenie na pó³sprzêgle
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Marca 2005, 10:10:36 »
Cytat: MJ
Ja tez tak mam (2002r.), wlasnie na wstecznym, ale tylko czasami (wydaje mi sie za jak jest mokro ale nie jestem pewien). Olalem to, z reszta gwarancja skonczyla mi sie m-c temu. Mam nadzieje ze nic zlego sie nie stanie.

Gość przy wymianie mówił, że to nie wpływa na eksploatacje. Dobrze zrobiłeś, że nie pozwoliłeś sobie grzebac w samochodzie. Po wczorajszej wizycie u znajomego-prywatnego mechanika (przegląd po 60 000) odnosze wrażenie, że wszystko jedno czy to ASO Toyoty czy Fiata to jest to jedno gó***. :evil:

Sprzęgło z powodu tego buczenia wymianiali mi 3 mc temu. Po wymianie po pierwsze zalałem sobie garaż olejem. Okazało się, że mechanik, źle włożył uszczelniacz i gubiłem olej. Sprzegło robili mi w ostatnim dniu gwarancji i jak pojechałem następnego poinformować, że cieknie mi olej to chcieli za ten uszczelniacz 300 pln, pomimo, że ewidentnie spierdzielili go przy wymianie dzień wcześniej. Po kilku zdaniach zmiękli i zrobili za darmo.

Wczoraj robiłem sobie przegląd i mój mechanik pokazał mi dwie linki łączace drązek ze skrzynią. One są włożone w takie metalowe pancerze ochronne, które przy wyjmowaniu skrzynki powinno siępodobno odpiąc. Pancerze są dość kruche i jak sięich nie odepnie to mogą popękać. No i popękały a w ASO załatali je izolacją. W czasie zimy z powodu soli i zbierającej siętam wody te linki (cięgna) korodują i prędzej czy później czeka mnie ich wymiana.

Tak więc wymienili jedno a spieprzyli dwie rzeczy. Pomimo, że samochód nie jest od 3 mc na gwarancji to dzisiaj dzwoniędo nich i piszęskargędo TMP (co i tak pewnie nic nie da). Z drugiej strony takie używane linki z powypadkowca kosztują na giełdzie z pancerzemi 250 pln. I teraz mam dylemat. Kupić, wymienić samemu i omijać ASO szerokim łukiem czy walczyć i modlić sięaby przy ewentualnej ich wymianie nie popsuli czegoś innego  :chmmm

MJ

• Gość
Buczenie na pó³sprzêgle
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Marca 2005, 12:47:17 »
Mario, Olalem ta sprawe nie dlatego ze sie balem ze cos spieprza (chociaz to tez bralem pod uwage) ale przede wszystkim daltego ze nie chcialo mi sie tego zalatwiac. Tobie zycze powodzenia !

Hicks

• Gość
Buczenie na pó³sprzêgle
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Marca 2005, 13:07:00 »
Mario, w którym ASO są tacy zdolni ?

CoOljaCk

• Gość
Re: Buczenie na pó³sprzêgle
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Marca 2005, 22:48:32 »
Cytat: flymar

zapieczona tarcza sprzegła

łożysko odpada. łozysko najlepiej sprawdzic na postoju jak silnik pracuje. wciskasz sprzeglo na maksa - halasuje - puszczasz - cisza. wtedy przewaznie jest lozysko.
kiedy ruszasz powoli i w miare wzrostu obciazenia cos zaczyna buczec to na 95 % tarcza.

flymar

• Gość
Buczenie na pó³sprzêgle
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Marca 2005, 09:43:15 »
No ale czy mogęjeździć z czymś takim (hehe, jeździć mogębo to robię, ale czy jest to bezpieczne?) Za jakieś 5000 przegląd. Czy ew. usterka teraz może sięprzerodzić w wielką awarięlater?

CoOljaCk

• Gość
Buczenie na pó³sprzêgle
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Marca 2005, 10:43:52 »
ja smigam juz na czyms takim 25 tys. wiec ocen sam.
teraz jak jest zima to prawie wcale nie buczy.

sprzegla Valeo maja to do siebie ze czasem tak sie zachowuja

poślizgów na sprzegle podczas jazdy nie zaobserwowałem

MJ

• Gość
Buczenie na pó³sprzêgle
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Marca 2005, 15:34:23 »
Ja tez z tym jezdze, ale jak wczesniej napisalem, u mnie buczy tylko czasami, rzadko.

flymar

• Gość
Buczenie na pó³sprzêgle
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Marca 2005, 09:25:56 »
CoOljaCk: W takim razie odpuszczam do czasu przeglądu. I odpuszczam jeżdżenie na półsprzęgle (co oznacza parkingowe szaleństwa na wstecznym:)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl