Autor Wątek: [v2]Automat szarpie przy przyśpieszaniu, i klika dodatkowych kwestii  (Przeczytany 13704 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Toommek

• Toyot Leżący
  • *
Witam,
otóż dostałem leciwą już Camry IIgen, z 87 roku i akurat dziś na gorąco po przejechaniu się tutaj już z problemem, w sumie i nie jednym. Mianowicie podczas przyśpieszania pedał w podłodze skrzynia gdy zmienia bieg robi to z mocnym szarpnięciem, czy te stare automaty tak mają, stare mowie o hydraulicznych. Nie wiem czy to jest przydatne ale podam że to 2.0Gli, a i jeszcze po prostu pytanie odnośnie zawieszenia czy to normalne że ten samochód po prostu pływa buja jest tak miękki? z góry dzięki za porady

Szybciutko, przeleciałem po forum i.. i nie znalazłem czy konsola nawiewy itd jest podświetlana, a jeśli to jakimi żarówkami. Jak się zabrać do tego, hmm też by rada się przydała ale nie koniecznie jakoś sam wymyślę jak tutaj się dostać.
2. Kwestia jakie głośniki są montowane w tej Camrzycy? chodzi mi o rozmiar w cm, za duże to nie są widząc po miejscu w desce rozdzielczej u dołu, ale z jakiś przyczyn u mnie albo nie grają albo ich brakuje po nocy i na szybko nie miałem jak tam zajrzeć.
Dopisałem kilka kwestii które mi szybko przyszły od razu na myśl mam nadzieje że ktoś się troszkę orientuje na tym staruszku i mi posłuży radą,
« Ostatnia zmiana: 18 Kwietnia 2014, 23:57:31 wysłana przez Toommek »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: [v2]Automat szarpie przy przyśpieszaniu, i klika dodatkowych kwestii
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Kwietnia 2014, 10:24:08 »
Sprawna A140E nie szarpie. Na początek olej z filtrem do zmiany, linka do regulacji.

Camry ogólnie jest kanapą, problem znika na jakiś czas po założeniu gazowych KYB, ale cudów w prowadzeniu się nie oczekuj, zwłaszcza od IIgen, która - nie wiadomo czemu - ma koła w pozytywie.

Konsola - o ile dobrze pamiętam W1,2W.

3VZ.pl

Offline Toommek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Kwietnia 2014, 23:10:14 »
podświetlenia on chyba jednak nie ma nawiewów, inna kwestia fakt faktem aku jest na wykończeniu i to dopiero dziś 1 raz mi sie zdarzyło w mojej ledwo dwu dniowej karierze że gdy wcisne hamulec obroty z okolic tysiąca spadają do 500, odpuszczę hamulce wraca do normy, szyby.. z drzwi kierowcy mogę regulować tylko szybą kierowcy podnosić pasażera i tyle w temacie, opuscilem szybę za kierowcą nic nie da rady jej juz do góry ruszyć gdy wcisnę tam przycisk w drzwiach do góry tak samo zero reakcji gdy w dół lampki przygasają i dziwny pisk z okolic alternatora sie wydobywa do tego towarzyszył lekki spadek obrotów, samochód zagadka po prostu chyba jednak bez elektryka się tutaj nie obejdzie

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Kwietnia 2014, 00:29:04 »
Spadek obrotów przy hamowaniu powoduje często niesprawne serwo.
Co do pisku dochodzącego z alternatora jedyne co mi przychodzi na myśl, to jego łożysko.

Offline Toommek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Kwietnia 2014, 06:47:56 »
tylko dlaczego spadają obroty też gdy wcisnę przycisk od podnoszenia szyby w tylnych drzwiach po stronie kierowcy w dół? w górę brak reakcji, wcześniej obroty ładnie się trzymały w ciągu jednego dnia wątpię żeby się zepsuło. Dodam ze przy wciśniętym hamulcu spadek jest na kazdej pozycji prócz P i N

Przy okazji życzę Wszystkim Wesołych Świąt :-)
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2014, 07:03:12 wysłana przez Toommek »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Kwietnia 2014, 08:29:17 »
A ładowanie mierzyłeś ? Sprawdziłeś w jakim stanie pasek ? Piszesz, że aku na wykończeniu, a dziwisz, się, że alternator piszczy. Czytaj: stawia opór, bo próbuje doładować zdechnięty aku, więc piszczy paskiem.

Jak na razie, to odnoszę wrażenie, że kupiłeś/dostałeś truposza, a oczekujesz od niego cudów.

Auto w tym wieku, zwłaszcza jeśli nie było regularnie i sumiennie serwisowane, ma pełne prawo mieć niedomagania, które albo usuniesz (a to będzie kosztować), albo nie usuniesz i oddasz do huty.

Co do spadku obrotów na D i R - skoro skrzynia stawia silnikowi opór, to przecież normalne, że go nieco przydławi. Wyczyść i wyreguluj przepustnicę, wtedy nie będzie to aż tak odczuwalne.
3VZ.pl

Offline Toommek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Kwietnia 2014, 09:00:43 »
Cudów nie oczekuje, mam inny samochód tutaj raczej plan "odrestaurowania" go więc nie mam pretensji że coś tutaj nie działa jak należy wiadomo leciwy to on jest, bardziej mnie do śmiechu doprowadza to co się w nim dzieje niż do jakieś złości, a to że pytam to tylko dlatego że nie wiem co się dzieje, tutaj jedyną wadą która się przekłada chyba na te całe komedie, to namieszanie w elektryce, teraz staram się jak to szybę która cichutko normalnie się opuściła do dołu znów do góry podnieść. Co do alternatora mowisz że próbuje doładować temu piszczy-bzyczy ale przy tej okazji raczej powinien chodzić trochę szybciej a on widocznie zwalnia. Po całej nocy ładowania nadal to się dzieje gdy wciskam przycisk w drzwiach pasazera w dół ten bzyk
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2014, 09:11:47 wysłana przez Toommek »

Offline Toommek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Kwietnia 2014, 13:43:28 »
co do szyby, podnosnik jak podlaczylem pod akumulator bezpośrednio ładnie chodzi w jedną i drugą stronę przez przelacznik tylnych drzwi lewych tylko do dołu z kolei prawe drzwi tylne podnosnik tylko kreci tylko do góry. Co to może być? przełączniki sprawne zamieniałem miejscami i tak samo było, sterowanie z drzwi kierowcy działają szyby prawa i lewa przód, przód pasażer szybe mozna tylko opuścić.. to dopiero komedia :D

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Kwietnia 2014, 09:24:00 »
pewnie wiązka w łączniku drzwi jest przerwana....

Offline Toommek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Kwietnia 2014, 11:06:16 »
Dzejdzej to chyba nie to bo prąd aż do przełącznika dochodzi na każde drzwi, dodam że dotykajac minusa aku i masy idzie tam prąd, z kolei plus i masa nic
« Ostatnia zmiana: 22 Kwietnia 2014, 11:09:30 wysłana przez Toommek »

Offline Toommek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Maja 2014, 14:13:12 »
Cieszyłem się że camry została doprowadzona mechanicznie do zadowalającego poziomu, a tu pojawia się kolejny problem. Auto jeszcze nie jest w moich rękach, mechanik mówił jedynie co zaobserwował a że nie zna się on na automatach to tutaj się zapytam. Ogólnie troche mnie skrytykował jak chciałem zaraz zmieniać olej, nie wiem czy to prawda czy też nie ale powiedział że przy zmianie oleju mogę zatkać jakiś kanał w skrzyni i strace bieg, wiec powiedział żeby lepiej nic nie ruszać samochód stary to i różnie może z tym być. Problem następujący z tego co mówił i jak go zrozumiałem, przy przyspieszaniu obroty potrafią falować z 3 na 2.5, na początku wątku pisałem że przy dynamicznej jezdzie do odcięcia skrzynia przy zmianie zmienia bieg z wyczuwalnym szaprnięciem a że nie rozpędzałem się tym samochodem w miarę spokojnie tylko na pełnym gazie to wcześniej falowania nie zauważyłem sam. Falowanie może być skutkiem niższego poziomu oleju w skrzyni? gdy sprawdzałem poziom oleju w skrzyni nie miałem pojęcia jak to się robi, ale czytałem ze dexeron powinien być barwy czerwonej a olej na bagnecie był złoty. I jak to jest z tą wymianą oleju ? można po drodze zmiany biegi pogubić?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Maja 2014, 15:39:38 »
powiedział że przy zmianie oleju mogę zatkać jakiś kanał w skrzyni i strace bieg, wiec powiedział żeby lepiej nic nie ruszać samochód stary to i różnie może z tym być.

Weź Ty spytaj tego kowala, jaki ma największy młotek. I tym młotkiem puknij go w ciemię, a następnie jedź do mechanika, a kowalom zostaw podkuwanie koni.
3VZ.pl

Offline Toommek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Maja 2014, 15:48:59 »
czyli z nieba mu to spadło, dobrze wiedzieć, czyli na te dolegliwości może jednak to pomóc? cała wymiana? czy może najpierw spróbować od sprawdzenia i wyrównania poziomu oleju, przejechaniu się i zaobserwowaniu zmian, bo już ponad tysiąc zł poszło w mechanikę nie chce wymieniać oleju a zaraz później całej skrzyni i znowu lania oleju. Inne pytanie a jeśli w najgorszym przypadku skrzynia się zaczyna sypać opłaca się przerabiać na manuala czy jednak szukać innej używki automatycznej?

Offline szakal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Maja 2014, 15:04:40 »
Cytuj (zaznaczone)
czyli z nieba mu to spadło
niekoniecznie, kiedyś w magazynie Auto-Świat był krótki artykuł odnośnie wymiany oleju w skrzyniach automatycznych. Autor zalecał nie wymieniać oleju w skrzyniach biegów, których przebieg jest znaczy, a olej nigdy w czasie całej eksploatacji nie był wymieniany. Niestety całości nie pamiętam i nie przytoczę, a źródła nie mogą znaleźć.
Toyota Camry 3.0 V6 GX '93
MZ TS 250 '76

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Maja 2014, 15:10:52 »
Niestety całości nie pamiętam i nie przytoczę, a źródła nie mogą znaleźć.

Całe szczęście.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl