Autor Wątek: Oleje, płyny, filtry - wymiana - kiedy i jakie?  (Przeczytany 7307 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zinger

• Toyot Leżący
  • *
Oleje, płyny, filtry - wymiana - kiedy i jakie?
« dnia: 21 Kwietnia 2014, 19:39:23 »
Cześć,

Kupiłem właśnie R4 2006r 3.5l i próbuję dojść do tego, jakie i kiedy płyny i filtry należy wymieniać.
Jest to moje pierwsze auto z ASB i do tego 4WD.
Przejrzałem to forum, jak i kilka innych i mam tylko jedne wielki mętlik w głowie.
Wg tego, co udało mi się ustalić, lista płynów jest następująca (jeśli coś się nie zgadza, to prośba o stosowną korektę):
1. Olej w silniku
2. Olej w ASB
3. Olej przekładniowy
4. Olej most przód
5. Olej most tył
6. Płyn hamulcowy
7. Płyn chłodniczy

Filtry:
1. Oleju - wymiana razem z olejem
2. Paliwa - ?
3. Kabinowy - co 30kkm (albo częściej)

Czy mógłby ktoś uzupełnić powyższą listę o okresy/przebiegi po jakich należy wymieniać ww oraz ich parametry (nazwa/producent)?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Oleje, płyny, filtry - wymiana - kiedy i jakie?
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Kwietnia 2014, 21:51:05 »
Jest to moje pierwsze auto z ASB i do tego 4WD

Ja bym to nazwał AWD - Automatycznie Wybiórczo Dołączany, ale niech będzie, że masz 4WD  :-P

1. Olej w silniku - wg uznania, książka podaje do 5000 mil, rozsądnym interwałem jest 10kkm, ale są i tacy, co wierzą w nadprzyrodzone własności olejów i zmieniają co 20kkm czy 30kkm, pod hasłem "niech się następny właściciel martwi". Tak naprawdę wszystko zależy od tego, jak auto będzie eksploatowane, bo na krótkich startach to i 5kkm będzie zdrowe.

2. Olej w ASB - z mojego doświadczenia co 30kkm przy normalnej jeździe. Jeśli będziesz targał przyczepy albo ścigał się ze świateł, proponuję skrócić ten interwał o połowę. Oczywiście znajdziesz teorie, że oleju w automacie się nie wymienia, i takie, że palenie papierosów nie szkodzi. Sprawdź, czy auto ma chłodnicę oleju w skrzyni - jeśli nie - dołóż u kogoś, kto wie, jak ją wpiąć.

3. Olej przekładniowy - co przez to rozumiesz ?

4. Olej most przód - z przodu nie ma mostu, jest przedni dyfer w skrzyni i transfer rodem z betoniarki poza nią. Nie mają wspólnego obiegu, ale jeśli auto ma większy przebieg, to dla własnego bezpieczeństwa zalałbym całość ATFem (robiłem przypadki, gdzie ktoś zabił automat przez zalanie transfera przekładniowym, kiedy uszczelniacze już nie trzymały).

5. Olej most tył - tu też nie ma mostu, jest dołączany elektronicznie sterowanym sprzęgłem wiskotycznym dyfer. 45kkm będzie rozsądnie, możesz częściej, jeśli holujesz lub upalasz poza asfaltem. 80W90 albo SAE 90 ( na nasz klimat wystarczy SAE 90), ale jak nalejesz 75W90 to też się nie zatrze - sprawdzone przez ponad 200kkm.

6. Płyn hamulcowy - 2 lata, DOT 5.1 (ciężej ugotować od zalecanej "trójki").

7. Płyn chłodniczy - 5 lat, lub wg uznania. Ważne, żeby trzymał zimową specyfikację -35 stopni.

Filtr paliwa uznaniowo - puryści wymieniają co chwilę, inni jeżdżą na jednym całe życie. W benzyniaku nie ma to aż takiego znaczenia. Dla świętego spokoju 30-50kkm, chyba, że tankujesz w markecie, to check engine Cię oduczy.

Kabinowy jak przednia szyba zacznie parować bez powodu  :cheesy:

Jakie oleje: najważniejszy automat, o ile dobrze pamiętam, Toyota podaje dla tych skrzyń albo T-IV albo typ WS, cokolwiek by to nie znaczyło. Jak dla mnie niczym się to nie różni od Dexrona III (nie dlatego, że obydwa są czerwone, tylko dlatego, że w początkowych specyfikacjach dla różnych skrzyń były podawane zamiennie, a potem już tylko T-IV, żeby robić więcej kasy. Swoją drogą : T-IV w ASO kosztuje bardzo porównywalnie z dobrej jakości Dexronem III, więc chyba nie ma co wyważać otwartych drzwi). Nie wiem dokładnie jak jest z WS, ale może ktoś bardziej zorientowany się wypowie, albo sam doczytaj.

Silnikowy wg fantazji - trzymaj się tego, co podane na korku wlewowym i w specyfikacji (5W30), możesz lać też 5W40, nic mu się nie stanie, byle miał dobre właściwości myjące. No chyba, że auto ma problem z olejem, tj. ponadnormatywnie go spożywa, albo nie trzyma ciśnienia, to pomyśl o czymś innym. Istotne: poczytaj o przewodach powrotnych do miski, bo była głośna akcja, że w 2GR przyoszczędzili i dali gumę zamiast stali, dzięki czemu ludzie radośnie zacierali silniki.

Reszta płynów wg uznania - co Ci się spodoba, to sobie kup, byle nie w piekarni czy u baby na targu.
3VZ.pl

Offline zinger

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Kwietnia 2014, 09:20:01 »
Wielkie dzięki za szybką odpowiedź :good:

Chciałbym jeszcze kilka rzeczy doprecyzować:

Ad2. Olej w ASB
Spotkałem się co najmniej z 3 czy 4 wersjami. Co 30kkm, co 60kkm, wcale albo jeszcze takie coś znalazłem http://www.toyota.ca/cgi-bin/WebObjects/WWW.woa/25/wo/Home.Owners.MaintenanceMenu-BbdQHcBwG1SJsLmTAbT1S0/3.7?o110000e.html  :wallbash:

U mnie jest teraz niby 120kkm, a wg poprzedniego właściciela olej w skrzyni zmieniał przy 92kkm.

Ad.3 Olej przekładniowy
Nawet na tym forum jest wątek o takim tytule. A może jest to nazwa stosowana dla olejów do tych mostów/dyfrów? (sorry, jeśli gdzieś zbytnio upraszczam, ale jeszcze nie ogarniam tych wszystkich mechanizmów)

Ad.4 Olej dyfer przód
Jak pisałem, auto ma 120kkm. Podobno jakiś czas temu był sprawdzany stan i było ok.
Czyli tutaj w ogóle się nie wymienia, jeśli nie brakuje?

Ad.5 Olej dyfer tył
Proponujesz wymianę co 45kkm? Bo gdzieś widziałem opinię, że co 30kkm albo co 2 lata? Auto nie będzie jeździło w terenie i nie będzie upalane, normalna bulwarowa jazda miejsko/podmiejska i trasa od czasu do czasu.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Kwietnia 2014, 12:37:40 »
Tak, jak pisałem :

Ad 2 - wersji znajdziesz bez liku, a prawda jest taka, że koszt wymiany oleju względem kosztu remontu skrzyni jest nikły.

Ad 3 - olej przekładniowy to olej do przekładni (w domyśle manualnych skrzyń, dyfrów i przekładni kątowych). W Twoim aucie taki olej występuje jedynie w transferze (przekładnia kątowa prosta) i tylnym dyfrze (przekładnia kątowa hipoidalna). Ze względów, które opisałem, nie wiem, czy nie zalałbym do transfera ATF'a.

Ad 4 - przedni dyfer siedzi w skrzyni, czyli jest wraz z nią zalany ATF'em.

Ad 5 - Tak wydaje mnie się rozsądnie. Ten dyfer jest pędzony od przypadku do przypadku, na codzień auto jest FWD, więc stopień jego przepracowania (oleju) po 45kkm jest znacznie mniejszy niż w poprzedniej generacji, czy jakimkolwiek uczciwym aucie terenowym po 10kkm.
3VZ.pl

Offline zinger

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Kwietnia 2014, 14:25:24 »
Wysłałem do ASO Toyoty zapytanie odnosnie kosztów i dostałem ofertę.
Nie mam porównania z innymi, więc dajcie znać, czy ich ceny jakoś znacznie odbiegają od nieautoryzowanych:
1. Olej w silniku (olej, filtr oleju, uszczelka spustu korka oleju, filtr powietrza, usługa) - 620zł
2. Olej w ASB i w dyfrach  (chyba?) (smok oleju skrzyni biegów, uszczelki, podkładki, olej przekładniowy, usługa) - 750zł
3. Płyn chłodzący - 300zl
4. Płyn hamulcowy - 200zł
5. Szyba czołowa (mam dwa nieduże pęknięcia od kamyków) (szyba, spinki, klej, uszczelka, usługa) - uwaga...3150zł :shock: W Nordglass powiedzieli 560 (nie wiem tylko czy to już z wymianą). Pytanie czy to jakieś inne szyby, czy ta oryginalna to może jakaś pancerna czy co?

Wydaje mi się, że jeśli chodzi o pozycje 3-5, to ceny mocno zawyżone, ale 1 i 2? :o
Napisali jeszcze, że może da się jakiś rabat 5-8% wyrwać od tych cen.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Kwietnia 2014, 14:41:50 »
może odpowiem n/t pozycji 1

olej 6,1 litra to koszt 30-40zł/litr syntetycznego oleju w sklepie - więc 6,1*40=244zł
uszczelka korka niech będzie 10zł
filtr powietrza - nie wiem ile kosztuje taki do 3.5 L
usługa w mieście 30zł wymiana oleju, 20zł wymiana f. powietrza
filtr oleju pewnie max 70-80zł
TIIDA '09

Offline pwrs46082

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Sierpnia 2015, 20:35:59 »
A jeśli zalać silnik olejem mobil 1
New life 0w40 to ryzykuje uszkodzeniem silnika?

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Sierpnia 2015, 20:47:35 »
nie, dlaczego miałbyś ryzykować uszkodzeniem silnika zalewając jeden z lepszych olejów na rynku?
TIIDA '09

Offline pwrs46082

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Sierpnia 2015, 20:49:57 »
Bo to auto ma spory przebieg 10 lat i zalecenie producenta by lać 5w30 stąd moje wątpliwości

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Sierpnia 2015, 20:55:13 »
może być, lepkość jest podobna do 5W30 A3/B4 w rzeczywistych warunkach pracy
TIIDA '09

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl