Autor Wątek: Jaki akumulator 12V do Priusa II?  (Przeczytany 29579 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lares

• Toyot Leżący
  • *
Jaki akumulator 12V do Priusa II?
« dnia: 25 Kwietnia 2014, 16:56:56 »
Czołem!

Zrobiłem te słynne czary z trzykrotnym włączaniem świateł i "sprawdziłem" akumulator 12V.

Nie jest jeszcze martwy, ale może niedługo umrzeć.

Trochę się rozejrzałem i chyba z tymi aku nie jest tak różowo? Oczywiście można pójść do Toyoty i kupić, a nawet kazać sobie wymienić akumulator, ale akurat z kluczem 10mm potrafię się obchodzić i mogę zrobić to sam.

Najlepiej byłoby kupić gdzieś taki pasujący akumulator, z odpowiednią średnicą biegunów (raczej nie chciałbym przerabiać końcówek kabli, ale jak wiadomo - wszystko jest sprawą ceny ;)).

Wiem, jeśli mnie pamięć nie myli, o dwóch producentach akumulatorów dedykowanych do naszych autek. Niestety do tanich to one też nie należą...

Macie jakieś alternatywy? Chodzi o to, żeby cena tego aku była porównywalna do zwykłego aku samochodowego/rozruchowego, a nie razy półtora albo razy dwa...

Pozdrowienia

Mat

Offline paba

• Toyot Spamer
Odp: Jaki akumulator 12V do Priusa II?
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Kwietnia 2014, 17:24:28 »
poszukaj na forum Mat, niekoniecznie w dziale Priusa
TIIDA '09

Offline lares

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Kwietnia 2014, 18:01:40 »
poszukaj na forum Mat, niekoniecznie w dziale Priusa

No ale w innych działach chyba nie bardzo znajdę coś o tym aku, który jest mniejszy niż normalny, ma otwór na jakąś rurkę odpowietrzającą i dziwną średnicę biegunów, nie musi znosić prądów rozruchowych, jak zwykły akumulator samochodowy...

No ale to, to raczej przecież wiesz - widzę, że doświadczonym toyociarzem jesteś ;)

Zapuściłem oczywiście szukajkę, ale nic sensownego w moim temacie nie znalazła (albo źle szukałem - wiem, wiem).

Mat

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Kwietnia 2014, 19:22:31 »
kiedyś słyszałem, że aku od motocykli mogą podpasować
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline lares

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Kwietnia 2014, 19:30:27 »
kiedyś słyszałem, że aku od motocykli mogą podpasować

Też sobie tak pomyślałem.

Pomyślałem też, że może jakieś żelowe by dały radę - te są dostępne w wielu różnych wymiarach i wersjach. Jednak raczej nie mają okrągłych biegunów - tu trzeba by poimprowizować.

Oczywiście najważniejszą rzeczą są parametry - te powinny się zgadzać. No i taki aku nie powinien wydzielać żadnych gazów, albo pozwolić je wyprowadzić na zewnątrz.

Mat

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Kwietnia 2014, 20:35:12 »
No ale to, to raczej przecież wiesz - widzę, że doświadczonym toyociarzem jesteś
daruj sobie te teksty, odwagi sobie w internecie nie musisz dodawać

gdybyś poczytał wątki obojętnie jakich akumulatorów doszedłbyś np. do wniosku, że Bosch czy Varta raczej się opuściły w jakości i lepiej poszukać azjatyckiego producenta, aczkolwiek nie będzie łatwo, bo dostępność jest bardzo słaba

wg. katalogów prezentowane są też zwykłe akumulatory (z cienkimi "azjatyckimi" klemami) :
Bosch 0 092 S40 220
Exide EA457

Yuasa HJS34B20R, trzeba by spytać dystrybutora

tutaj coś widać z cenami
http://best-tyres.pl/cenniki/Cennik_akumulatory_YUASA.xls

(ponad 700zł)

http://allegro.pl/akumulator-usa-agm-zel-toyota-prius-lexus-ct200h-i4158357228.html
TIIDA '09

Offline lares

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Kwietnia 2014, 20:51:23 »
Paba!

Wrzuć na luz!

Odwagi sobie nie dodaję - nie mam takiej potrzeby.

Widzę, że masz prawie 3000 postów, to i szacun się należy, a ty mi tu z takim tekstem...

Ale zostawmy to.

Akumulator za 900 złotych to ja potrafię znaleźć. Mi chodzi o alternatywy w ludzkiej cenie.

Mogę zapłacić 300 zł za akumulator, ale 900?

Nie jest mi potrzebny prąd rozruchowy 800A - tego Prius nie potrzebuje.

Miałem nadzieję, że w dziale Priusa są właściciele, którzy albo już wymieniali akumulator 12V w swoim aucie, albo będą w niedalekiej przyszłości to robić.

Można by się zastanowić nad alternatywami właśnie typu aku do motocykli czy żelowe. Wolałbym jednak rzeczowo podyskutować nad np. parametrami, jakie taki aku do Priusa musi spełniać, żeby nie było z nim kłopotów.

Jeśli nic nie wymyślę, pojadę do Toyoty i każę im to zrobić - to najprostsze rozwiązanie.

Ja czasem lubię wymyślić coś równie dobrego i nie przepłacać.

Mat

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Kwietnia 2014, 20:57:33 »
Poczekaj jeszcze chwilę - Priusman wróci z rejsu, albo zaloguje się przez satelitę, to ci coś doradzi, pamiętam że coś o tym kiedyś pisał - albo czytałem gdzieś indziej..
w każdym bądź razie - Priusman z tego co zauważyłem, czytuje regularnie zagraniczne fora priusa i sporo o alternatywnych rozwiązaniach do nich wie.
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Kwietnia 2014, 20:58:58 »
Boscha masz za 2,5 setki

0 092 S40 220

wg. Boscha pasuje
TIIDA '09

fdemaire

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Kwietnia 2014, 20:59:24 »
Czołem! Zrobiłem te słynne czary z trzykrotnym włączaniem świateł i "sprawdziłem" akumulator 12V. Nie jest jeszcze martwy, ale może niedługo umrzeć. Trochę się rozejrzałem i chyba z tymi aku nie jest tak różowo? Oczywiście można pójść do Toyoty i kupić, a nawet kazać sobie wymienić akumulator, ale akurat z kluczem 10mm potrafię się obchodzić i mogę zrobić to sam. Najlepiej byłoby kupić gdzieś taki pasujący akumulator, z odpowiednią średnicą biegunów (raczej nie chciałbym przerabiać końcówek kabli, ale jak wiadomo - wszystko jest sprawą ceny ;) ). Wiem, jeśli mnie pamięć nie myli, o dwóch producentach akumulatorów dedykowanych do naszych autek. Niestety do tanich to one też nie należą... Macie jakieś alternatywy? Chodzi o to, żeby cena tego aku była porównywalna do zwykłego aku samochodowego/rozruchowego, a nie razy półtora albo razy dwa... Pozdrowienia Mat

Witam serdecznie, zajrzyj tu:
http://www.oscaro.com/batterie-toyota-prius-ii-1-5-i-berline-72cv-boite-auto-2585-9716-2579-gt

Offline lares

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Kwietnia 2014, 21:16:38 »
Dzięki Paba - to już coś.

Priusa mam dopiero od paru tygodni i dopiero się go uczę.

Jak przejrzałem akumulatory 12V to mi trochę mina zrzedła :) Ale widać da się kupić coś w przyzwoitej cenie.

Fdemaire - dzięki. No ale to Francja? Transport aku byłby chyba dość drogi ;) No ale zawsze mogę sobie zanotować wymiary i podobne rzeczy.

A dyskusja co do alternatywy typu aku żelowe od UPSa też by mnie interesowała ;)

Mat

Offline zinger

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Kwietnia 2014, 21:24:30 »
U mnie padł praktycznie zaraz po kupnie. Najpierw tel do ASO - 900zł :laugh:
Drugi tel do znajomego mechanika, kilka minut później miałem do wyboru kilka sztuk, padło na Boscha, zapłaciłem ok 230zł (kupował w intercars), wymieniłem sobie sam - filmiki jak to zrobić znajdziesz w sieci bez problemu.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Kwietnia 2014, 21:26:57 »
tu masz Yuasę, jako alternatywę dla Boscha (oba tzw. niespecjalistyczne)
http://allegro.pl/akumulator-yuasa-45ah-civic-yaris-micra-prius-i4111082315.html

seria 3000 będzie świeża bo weszła chyba na początku tego roku, albo pod koniec '13
TIIDA '09

Offline lares

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Kwietnia 2014, 21:28:37 »
Zinger, czyli nie ja pierwszy...

Kupiłem na początku miesiąca...

Wymienię sobie sam - żadna filozofia, a i tył auta się trochę lepiej pozna.

Mat

Offline lares

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Kwietnia 2014, 21:32:13 »
tu masz Yuasę, jako alternatywę dla Boscha (oba tzw. niespecjalistyczne) http://allegro.pl/akumulator-yuasa-45ah-civic-yaris-micra-prius-i4111082315.html seria 3000 będzie świeża bo weszła chyba na początku tego roku, albo pod koniec '13

No i fajnie, że zacytuję reklamę ;)

Widzę, że nie za bardzo jest sens rozglądać się za dziwnymi alternatywami - producenci aku odrabiają lekcje - i dobrze.

Mat

PS. Ha! Paba - napisałeś posta nr 3000 :D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl