Autor Wątek: Jaki akumulator 12V do Priusa II?  (Przeczytany 29588 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline paba

• Toyot Spamer
Odp: Jaki akumulator 12V do Priusa II?
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Kwietnia 2014, 21:49:49 »
nie wiem na ile taki akumulator montowany fabrycznie jest inny, bo nie miałem w życiu do czynienia z hybrydą
te za 200-300zł to zwyczajnie PB free, ze złączami pod japończyki i koreańczyki

natomiast oryginał, produkcji Yuasy jak widać na aukcji poniżej to AGM
http://www.ebay.com/itm/03-Toyota-PRIUS-Hybrid-1-5L-1-8L-OEM-Genuine-REGULAR-Battery-28800-21171-/320760966018?fits=Model%3APrius

nie wiem na ile to marketingowy bełkot, a na ile prawda

http://www.akumulator.pl/exide-micro-hybrid-agm

Cytuj (zaznaczone)
Akumulator zaprojektowany specjalnie dla pojazdów z napędem micro-hybrid, z systemami Start & Stop oraz hamowania rekuperacyjnego. Dzięki technologii AGM (Absorbent Glass Mat) akumulatory tego typu zapewniają optymalne działanie w ekstremalnych zastosowaniach pracy pojazdu, jakim jest system Start & Stop. Auto wyposażone w taki system wykonuje w ciągu doby nawet kilkadziesiąt razy większą ilość rozruchów, niż samochody bez tego systemu. Produkt ten ma również zdolność przyjmowania wysokiego ładunku, co jest szczególnie istotne przy hamowaniu regeneracyjnym i inteligentnym alternatorze. O najwyższych standardach jakości świadczą użyte technologie: akumulator jest hermetycznie zamknięty i dodatkowo wyposażony w system rekombinacji gazu VRLA z systemem zastawek kontrolujących ciśnienie, co gwarantuje całkowitą bezobsługowość i maksymalne bezpieczeństwo przy instalowaniu w kabinie.

najlepiej jakby więcej wypowiedział się kolega zinger, który miał ori AGM i wymienił na zwykłe aku z tego co pisze - jak zachowuje się system hybrydowy po tej zmianie?
TIIDA '09

Offline zinger

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Kwietnia 2014, 22:14:20 »
z tym ori jeździłem chwilkę, ale po zmianie nie zauważyłem żadnej róźnicy. aku to aku, ma dać prąd na rozruch i tyle :o

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Kwietnia 2014, 22:17:40 »
z tego co piszą na Priuschat chodzi o temperaturę (wentylację) i gazy

żeby nie było jak w Boeingu :cheesy:
TIIDA '09

Offline zinger

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Kwietnia 2014, 22:20:41 »
póki co jeżdzę z nim 1,5 roku i jakieś 25kkm i jest ok. no chyba, że ten dzisiejszy check ma z nim jakiś związek;)

Offline lares

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Kwietnia 2014, 22:33:56 »
Podobno nie taki aku może być powodem błędów w Priusie...

No ale w zasadzie nowy nie powinien powodować kłopotów...

Mat

Offline lares

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Kwietnia 2014, 12:05:05 »
Akumulator zaprojektowany specjalnie dla pojazdów z napędem micro-hybrid, z systemami Start & Stop oraz hamowania rekuperacyjnego. Dzięki technologii AGM (Absorbent Glass Mat) akumulatory tego typu zapewniają optymalne działanie w ekstremalnych zastosowaniach pracy pojazdu, jakim jest system Start & Stop. Auto wyposażone w taki system wykonuje w ciągu doby nawet kilkadziesiąt razy większą ilość rozruchów, niż samochody bez tego systemu. Produkt ten ma również zdolność przyjmowania wysokiego ładunku, co jest szczególnie istotne przy hamowaniu regeneracyjnym i inteligentnym alternatorze. O najwyższych standardach jakości świadczą użyte technologie: akumulator jest hermetycznie zamknięty i dodatkowo wyposażony w system rekombinacji gazu VRLA z systemem zastawek kontrolujących ciśnienie, co gwarantuje całkowitą bezobsługowość i maksymalne bezpieczeństwo przy instalowaniu w kabinie.

To co wyżej, to w większości bełkot marketingowy nie mający nic wspólnego z Priusem...

Aku 12V w Priusie nie ma _nic_wspólnego_ z uruchamianiem silnika spalinowego ani z odzyskiwaniem energii kinetycznej pojazdu (hamowaniem regeneracyjnym). Nie jest też ładowany żadnym alternatorem tylko z baterii trakcyjnej.

Reszta może się i zgadza, ale patrząc na pierwszą część byłbym ostrożny ;)

Właśnie dzwoniłem do Toyoty - za akumulator krzyknęli 840 złotych brutto, coś wspominając o jakimś rabacie i że ewentualnie wymiana mogła by być w cenie...

Sam wymieniam akumulator w moim aucie - tyle jeszcze sam mogę zrobić (bez kosmicznych komputerów za milion dolców ;)).

Mat

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Kwietnia 2014, 18:37:32 »
Poczekaj jeszcze chwilę - Priusman wróci z rejsu, albo zaloguje się przez satelitę, to ci coś doradzi, pamiętam że coś o tym kiedyś pisał - albo czytałem gdzieś indziej.. w każdym bądź razie - Priusman z tego co zauważyłem, czytuje regularnie zagraniczne fora priusa i sporo o alternatywnych rozwiązaniach do nich wie.

He he milo slyszec...
Priusmanowi nowe ustrojstwo na statku zamontowali, nawet ze srodka Atlantyku laczy.

Powiadacie 840PLN w Toyocie! Kurcze, sporo. Tez bede musial wymieniac w tym roku. W zimie raz mi 12V umarl, ale odpalilem motocyklowym i do tej pory jezdzi. Wazne jest, aby jezdzil (a przynajmniej byl uruchamiany) jak najczesciej.
Sledze forum priuschat - jak to u Amerykancow, sporo tego, u nich kariere robi aku Optima Yellow Top (150-200 USD). No ale zakup ze Stanow to troszke skomplikowane zadanie. Bede tam za kilka dni, ale przeciez nie bede targal na lotnisko w bagazu akumulatora, i tak bede na limicie :/
Co do zamiennikow bylbym ostrozny. Nie znam sie zbytnio na elektrotechnice, ale wydaje mi sie, ze zastosowanie aku o innych parametrach niz do tego, dosc specyficznego samochodu, mogloby zachwiac rownowaga w systemie. Wszystkie te prady ladowania, rozladowania, napiecia...
Postanowilem, ze kupie sobie oryginalny w Toyocie. Niewazne kto to wykona, dla mnie to tez nie problem odkrecic kilka nakretek i zamienic skrzyneczke na nowa ;) No i potem na nowo zapamietac stacje w radiu i nie zapomniec przedtem spisac stanu licznika dziennego, bo sie wtedy resetuje.
Raz na te kilka lat mozna zaszalec. A jest to dosc wazny element, aby sie opedzac jakims nie-wiadomo-czym.
Tak, czy owak do rozruchu w razie padniecia tej 12-ki chce sobie zmontowac taki battery-pack - 8 baterii R-20, zlutowanych w szereg i dwoma przewodami z krokodylkami. A kabel rozruchowy tez zawsze woze w bagazniku.

Offline lares

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Kwietnia 2014, 22:46:41 »
Powiadacie 840PLN w Toyocie! Kurcze, sporo. Tez bede musial wymieniac w tym roku. W zimie raz mi 12V umarl, ale odpalilem motocyklowym i do tej pory jezdzi. Wazne jest, aby jezdzil (a przynajmniej byl uruchamiany) jak najczesciej.

No mi niby jeszcze nie padł na tyle, żeby nie odpalić auta, ale parę razy wykonał jakieś dziwne cuda z zapalaniem kilku czerwonych lampek na raz z trójkątem i wykrzyknikiem włącznie... Ponoć to też znak padającego aku 12V. Lampki zawsze udawało się skasować (Torque), ale jak zrobić test na MFD, to wychodzi, że to już jego ostatnie podrygi. Najpóźniej w zimie padnie - zobaczymy.

Sledze forum priuschat - jak to u Amerykancow, sporo tego, u nich kariere robi aku Optima Yellow Top (150-200 USD).

Tańsze, ale i tak nie tanie rozwiązanie, jak na Polskę. Raczej nie myślę o sprowadzaniu niczego ze Stanów, a chyba żadnego dystrybutora na Europę nie ma - ja nie znalazłem. Mają jeszcze chyba ze dwie inne opcje plus zwykłe aku kwasowe - to ostatnie rozwiązanie mocno odradzane...

>>CIACH<< Co do zamiennikow bylbym ostrozny. Nie znam sie zbytnio na elektrotechnice, ale wydaje mi sie, ze zastosowanie aku o innych parametrach niz do tego, dosc specyficznego samochodu, mogloby zachwiac rownowaga w systemie. Wszystkie te prady ladowania, rozladowania, napiecia...

Podobno nawet z tym ładowaniem nie jest tak źle. Dopiero o tym doczytuję tu i ówdzie i podobno nie taki diabeł straszny ;)

Postanowilem, ze kupie sobie oryginalny w Toyocie. Niewazne kto to wykona, dla mnie to tez nie problem odkrecic kilka nakretek i zamienic skrzyneczke na nowa ;) No i potem na nowo zapamietac stacje w radiu i nie zapomniec przedtem spisac stanu licznika dziennego, bo sie wtedy resetuje.

Na priuschacie opisują metodę bez utraty tych rzeczy. Podpina się z przodu jakiś akumulator - jak ten twój motocyklowy i wymienia się z tyłu ten padnięty. Elektronika nadal ma zasilanie i nic nie gubi, a pracujemy przy 12V, co zabójcze nie jest. Trzeba tylko pamiętać, że w układzie cały czas jest napięcie, żeby jakiegoś głupiego zwarcia nie zrobić.

Podobno w wielu warsztatach Toyoty niestety wymieniają aku 12V i tracą ustawienia.

Raz na te kilka lat mozna zaszalec. A jest to dosc wazny element, aby sie opedzac jakims nie-wiadomo-czym. Tak, czy owak do rozruchu w razie padniecia tej 12-ki chce sobie zmontowac taki battery-pack - 8 baterii R-20, zlutowanych w szereg i dwoma przewodami z krokodylkami. A kabel rozruchowy tez zawsze woze w bagazniku.

Przezorny zawsze ubezpieczony ;)

Mat

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Kwietnia 2014, 22:53:08 »
Podobno w wielu warsztatach Toyoty niestety wymieniają aku 12V i tracą ustawienia.
Ale to też nie jest jakiś dramat. Na nowo programujesz swoje ulubione stacje radiowe, zapisujesz licznik dzienny i zużycie oraz elektryczne okna do samego dołu i do góry z powrotem, End-of-story.

Offline lares

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 30 Kwietnia 2014, 05:06:34 »
Ale to też nie jest jakiś dramat. Na nowo programujesz swoje ulubione stacje radiowe, zapisujesz licznik dzienny i zużycie oraz elektryczne okna do samego dołu i do góry z powrotem, End-of-story.

No nie jest - jak komu nie zależy na tych paru klikach ;)

Coś czytałem, że padają też krótkoterminowe poprawki w czasach wtrysków, czy coś takiego, ale to ponoć dość szybko wraca do normy samo po odpaleniu auta.

Mat

Offline blarau

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Marca 2016, 15:27:47 »
Ja kupiłem nowy Fiamm za 200 zł i hula.
Polecam przy zamówieniu podać średnicę biegunów oraz rozmiary. Wyszukiwarki w sklepach bardzo się mylą.

Pozdrawiam
blarau

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Maja 2019, 13:54:55 »
Tak, czy owak do rozruchu w razie padniecia tej 12-ki chce sobie zmontowac taki battery-pack - 8 baterii R-20, zlutowanych w szereg i dwoma przewodami z krokodylkami. A kabel rozruchowy tez zawsze woze w bagazniku.
Czyli taki battery pack podpinasz razem z akumulatorem 12V, a po odpaleniu auta odpinasz te baterie R20 i zostaje już sam akumulator 12V?
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline iglaROW

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 26 Listopada 2019, 17:47:49 »
Czeka mnie chyba wymiana aku w P2. W Inter Cars sie poddali po numerze VIN nic nie dopasowali :)

https://allegro.pl/oferta/akumulator-yuasa-12v-45ah-400a-ybx-3057-7236516062?msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62

Ten akumulator się nada? Czy jednak musi być to AGM.

Dodam, że auto jeździ non stop, problemów żadnych póki co nie ma, jednak zaobserwowałem wahania napięcia w aku od 13,5V do  ok. 10 V.  Więc wolę coś poszukać zanim przyjdą mrozy.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Listopada 2019, 22:01:59 »
musi być to AGM

No nie musi ale lepiej żeby to był AGM, poszukaj używek z rozbitków np:

https://www.olx.pl/oferta/akumulator-toyota-hybrid-auris-prius-rav4-lewy-yuasa-s46b24r-CID5-IDz8nTV.html#3ffa166ea8

z nowych ewentualnie Yuasy z serii 9000 ale tu trzeba przerabiać uchwyt i klemy ale kosztują ok 500zł (AGM, vrla itp.).
« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2019, 22:14:52 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline crazy4volvo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Listopada 2019, 23:13:41 »
W moim P2 od roku jeździ Varta Blue Dynamic B33 (lewy +). Niczego nie trzeba przerabiać. Oczywiście istnieją też inne o niemal identycznych wymiarach 227(wys)x127(gł)x237(sz) - Centra CB457, Bosch 0092S40220 itp. Ważne są wymiary i lewy plus.
Prius gen2 2007, 178000 Mi

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl