Autor Wątek: Awarie w Aurisie  (Przeczytany 9898 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tadeo1

• Początkujący
Odp: Awarie w Aurisie
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Września 2014, 18:32:13 »
Witam wszystkich i proszę o poradę. Aurisa kupiłem w styczniu 2013 r oczywiscie z roku 2012 wrzesien silnik 1.33 99 km po okolo ośmiu miesiącach przy porannym rozruchu silnik odpalił normalnie ale z wyrażnymi stukami i glosną pracą, po zgaszeniu zapalił już normalnie cichutko . Dla mnie był to odgłos jakby pracował na trzech albo dwóch tłokach sytuacja ta powtózyla się z pięć razy do dzś i zawsze rano i zawsze raz. Po wizycie w ASO nie stwierdzono żadnych zapisanych błędów , zaproponowano mi wymianę zespolu swożnia tłokowego w silniku . Dodam że samochód ma przejechane 13500 km i jestem zaskoczony taką wadą silnika podobno starsze części były wadliwe . Po rozmowie tel. z innym ASO pan z serwisu stwierdził że jest to częsta wada tych silników i często robią takie wymiany wraz z tłokami i korbowodami . Jestem już umówiony do serwisu i nie wiem co mam zrobić ,wsumie da się z tym żyć ale nie chcę zostac z wadą po gwarancji . W necie nie znalazłem nic o takich wadach Toyoty prosze o podpowiedz

Offline paba

• Toyot Spamer
TIIDA '09

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Września 2014, 21:24:34 »
Auris II 2013, po 11 miesiącach i 14 tys,  zaczyna piszczeć fotel kierowcy, w momencie przechylania lub próbie bujania sie.

Offline zbych

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Września 2014, 22:24:04 »
Witam, mam takie same stuki w silniku jak opisał tadeo1.Pierwszy raz pojawiły się 24 września akurat jak wybierałem się na przegląd ,przy przebiegu 11 kk. temp.otoczenia 0 stopni(pierwsze skrobanie szyb)po kilkudziesięciu sekundach ustały.W servisie błędu nie stwierdzono,zaproponowali przyjechać jak się powtórzą,zostawić samochód na kilka dni będą szukać.Znam te objawy w samochodach grupy vag silniki 1,4 wielokrotnie o tym czytałem.Podobno wymiana sworzni i tłoków pomaga,moim zdaniem jak proponują wymianę to naprawiać.Pozdrawiam

Offline teodorcool

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Września 2014, 07:55:55 »
Auris II 2013, po 11 miesiącach i 14 tys,  zaczyna piszczeć fotel kierowcy, w momencie przechylania lub próbie bujania sie.

Lepiej powiedz w jakim celu się na tym fotelu bujasz  :cool:
"Z Toyota trzeba się mierzyć. To jest skala
porównawcza. Kto ja ignoruje, ten już teraz przegrał"

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl