Autor Wątek: Obroty Cari 3S-FE '92 (F)  (Przeczytany 8725 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

qnaro

• Gość
Obroty Cari 3S-FE '92 (F)
« dnia: 18 Marca 2005, 12:35:31 »
Wiem że obroty to temat-rzeka na forum,ale podobnego przypadku nie spotkałem.(Chyba że źle szukałem) Otóż po "odpaleniu" silnika jest wszystko ok.Po rozgrzaniu,kiedy wskazóweczka ciepłoty osiągnie już swoją pozycję"w połowie" obroty tak na oko spadają do jakichś 550-600 na obrotomierzu.Spadają i tak tam sobie spokojnie stoją.nic nie szarpie ,nie drży,normalnie można przyspieszać,z tym że trzeba brać poprawkęna to że rusza sięz niższych obrotów,no itrzeba dać ciut więcej "gazu".dzieje siętak od około 5 miesięcy,od kiedy to zaczęły powoli schodzić coraz niżej z tych swoich 850.Czy przyczyną może być systematyczne zabrudzanie sięjakiegoś elementu filtrującego?Filtr powietrza jest czyściutki,zresztą po wyjęciu objawy nie ustępują.Znacie może naprawdęsolidny i godny polecenia serwis w Poznaniu do którego można zwrócić sie o poradę? Ja niestety nie znam dobrego mechanika...A nie oddam autka w ręce jakiegoś kowala.

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Marca 2005, 13:15:49 »
Przyczyn może byc wiele, ale najpopularniejsze: 1. pasek rozrządu - nie jest za luźny? 2. Wyczyść przepustnice dokładnie, potem odpal silnik z TE1 +E1 az do normalnego nagrzania i wszystko przy WYŁACZONYCH wszystkiech odbiornikach elektrycznych, i przypadkiem NIE KRÊÆ zadną śrubką przy przepustnicy.
musi pomóc

qnaro

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Marca 2005, 13:42:40 »
Hmmm... Może wyjdęna głupka,ale co to jest to T1+E1 ? :oops:   Poza tym dziękujęza szybka odpowiedź.

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Marca 2005, 14:45:55 »
W złączu diagnostycznym wpod maską jak je otworzysz to tam pisze wszystko... mały przewód tylko i do roboty.

qnaro

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Marca 2005, 20:50:30 »
Tera mi sie nieco rozjaśniło  :D  Wielkie dzięki SJ! Jutro bioręsiędo roboty  :D  Napiszęjaki efekt! Pozdro!

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Marca 2005, 16:54:44 »
JA mam tak samo z tymi obrotami i żadne czyszczenie przepustnicy na dłuższą mete niepomoże.Pasek rozrządu też niemam za luźny.Jak nieraz odpale ciepłą carine,to obroty spadną do 500 i chodzi tak,dodam gaz i jade,a czasem obroty stoją na 750obr.książkowo.
Przyzwyczaiłem się,a i tak ma nasza cari chyba od nowości i od nowości ma nieraz niestabilne do końca wolne obroty.Chyba,że od początku coś nietak działało.
Przestałem siętym przejmować,ale jeżeli dzieki radą serwis'aSJ do czegoś dojdziesz,to z chęcią przeczytam i skorzystam z tego do czego doszłeś.
Pozdro :lol:

qnaro

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Marca 2005, 20:10:10 »
Niestety jeszcze nie miałem czasu zajrzeć w "bebechy" przepustnicy,ale postaram sięjutro ,może pojutrze.W każdym razie napewno dam znać.

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Marca 2005, 15:59:13 »
Cytat: FAWORYT
żadne czyszczenie przepustnicy na dłuższą mete niepomoże

A uczyłeś potem silnik jak ma pracować...?:)

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Marca 2005, 22:52:27 »
a poco?   może wyjawisz mi o czym myślisz pisząc to? :roll: napisałem tylko na podstawie moich doświadczeń,że po wyczyszczeniu nic sięniezmieniło,czasem były niestabilne,a czasem stabilne wolne obroty.

Ok,bez nerwów,ale mam prawo nierozumieć o co ci chodzi,tak?
SerwisSJ wyluzuj i objaśnij,ale sądze,że ściemniasz :adiabelek ,bo czego ma sięsilnik potem uczyć? :chmmm   To ma wpływ na wolne obroty,niedomykanie sięprzepustnicy....potem jak już otwarta to niema znaczenia,jak czegoś niewiem,prosze o naprowadzenie mnie na dobrą droge :bangel

Panowie - może wrócicie do tematu???
Przypominam, że jest priv!!!
janmor

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl