Od niedawna cieszę się Ravką 2006r. z silnikiem 3.5l, który, jak większość aut z z US, ma automatyczną skrzynię.
Ponieważ nie mam zbyt wielu doświadczeń z ASB, chciałbym dopytać o kilka rzeczy, bo albo coś z tą skrzynią nie tak, albo TTTM, otóż:
1. Aby zmienić z trybu P, musze użyć trochę więcej siły, czasami wręcz szarpnąć. Mam wrażenie, że coś ją lekko blokuje, a po wrzuceniu biegu (dowolnego) słychać takie lekkie jakby stuknięcie. Późniejsza przechodzenie pomiędzy trybami (R,D,N itp) odbywa się bez zastrzeżeń.
2. Kilka razy zdarzyło mi się, że przy wrzucaniu P zamrugała kontrolka sygnalizująca poślizg (auto z wężykami pod kołami), po czym zaraz zgasła. Podpiąłem czytnik ale żadnych błedów nie pokazał.
3. Przy mocniejszym wciśnięciu pedału gazu (ale nie z miejsca, tylko jak np wolno sobie jadę) mam wrażenie, że następuje chwila jakby zawahania (cośw stylu turbo-dziury?) i dopiero po tej chwili auto dostaje kopa. Kilka razy zdarzyło się też, że mocniej szarpneło przy zmianie biegu w trakcie mocnego przyśpieszania.
Mam się czymś martwić, czy to normalne zjawiska w tym aucie?