Autor Wątek: Planowana wymiana płynu-oleju wspomagania w 1.8vvti 2005 rok  (Przeczytany 13926 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mario_gdynia

• Toyot Pełzający
  • **
Witam serdecznie.Chciałbym wymienić płyn wspomagania na świeży,gdyż ten w zbiorniczku przypomina już czarną kawę o poranku :) No i nie ukrywam,że wspomaganie troche słabo chodzi i trzeba włożyć troche wysiłku w kręcenie kierownicą. I tutaj rodzi się pytanie...co zalać,aby nie narozrabiać? Jakiej klasy olej? Rocznik 2005. Dziękuje.

Offline Redscout

• Prawie Toyot
Odp: Planowana wymiana płynu-oleju wspomagania w 1.8vvti 2005 rok
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lipca 2014, 20:00:16 »
Producent podaje olej klasy Dextron II lub III, ale ja mam inne pytanie - gdzie znajduje się zbiornikczek płynu wspomagania? Corolla Verso 2008.

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lipca 2014, 00:10:56 »
Na nadkolu od strony pasażera

Offline mario_gdynia

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lipca 2014, 11:49:48 »
Dokładnie,ale przychylam się raczej w stronę Dextrona III ,czytając dokładnie specyfikacje dla rocznika 2005r i silnika 1.8VVti. Nie mając zbytnio dużo czasu,wypompowałem strzykawką stary płyn i dolewałem świeży,akcję powtórzyłem parokrotnie,skręcając koła w skrajne położenia,aż uzyskałem czystszą barwę płynu w zbiorniczku.Kierownica również zaczęła chodzić trochę lżej.

Offline Redscout

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lipca 2014, 10:30:52 »
Panowie pomóżcie bo nie znajduję  :wallbash:  po stronie pasażera nie ma zbiorniczka żadnego. Wkleiłbym zdjęcie, ale tu chyba się nie da :(

Offline mario_gdynia

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lipca 2014, 17:29:45 »
Spokojnie...otwierasz maskę,patrzysz sobie na silnik.Spojrzenie skieruj na lewo...będą tylko dwa jakieś zbiorniczki. Pierwszy bliżej ciebie z niebieską naciskaną przykrywką to płyn do spryskiwaczy,teraz Twój wzrok idzie lekko ku górze,bliżej nadkola i mocowania spręzyny i nagle widzisz kolejny zbiorniczek,zapewne lekko tłustawy,wychodzą z niego z 3 jakieś czarne węże.Posiada on czarną zakręcaną nakrętkę. Jest w nim widoczny,przynajmniej powinien być :) pewien tłusty ciemny płyn,jeśli jest czarny to wymiana wręcz natychmiastowa. Polecam kupić 1 litr płynu kompatybilnego z Dextron III,taki ja zalałem pod 1.8vvti 2005 rok. Jeśli nie masz zbytnio czasu i możliwości technicznych,to strzykawką odsysasz ile się da i dolewasz świeży płyn. Odpalasz auto,skręcasz kierownicą w skrajne położenia parokrotnie aż płyn się przemiesza.Gasisz silnik i powtarzacz parokrotnie i gotowe.Jeśli masz więcej czasu,kolegę do pomocy,to proponuję wersję HARD,polegająca na spuszczaniu płynu z węża powrotnego do jakiejś butelki i non stop zalewanie zbiorniczka świeżym płynem. Mam nadzieję ,że pomogłem.Pozdrawiam.

Offline Redscout

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Lipca 2014, 19:21:26 »
Niestety nie ma albo ślepy jestem, to moje 6 auto i nigdy problemu ze znalezieniem odpowiednich zbiorników nie było :)
Nad zbiornikiem płynu do spryskiwaczy jest ustrojstwo z radiatorem, nad nim jakaś puszka, wydaję mi się że coś od klimy, nad tym już nic nie ma aż do kielicha od amora. Pytałem nawet kumpla, który ma identyczną, zgrywał chojraka, że wie, ale nie znalazł  :cheesy:
a może to jakaś zmiana konstrukcyjna w modelu? Ja mam 2,2 D4D z 2008.

Offline mario_gdynia

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Lipca 2014, 08:59:38 »
Tego rocznika nie macałem jeszcze.Inaczej...to znajdź razem z kolegą pompę wspomagania,zasilana jest z paska klinowego,tak jak alternator. i najbliższy zbiorniczek z czarną nakrętką to zbiornik od płynu wspomagania...inaczej już nie poradzę :D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl