Autor Wątek: 1,4 D4D  (Przeczytany 33727 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

smiodus

• Gość
1,4 D4D
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Marca 2005, 13:07:08 »
Cytat: czay
Sprawdź najlepiej ile ci wciąga na trasie.

bede musial tak zrobic, ale niestety deficyt czasu ...

A tak przy okazji - długo nagrzewa sięten 1,4 D4D?

wg mnie raczej dlugo ... stoi w garazu w ktorym jak jest duzy mroz to jest okolo 1-2 stopni, normalnie jeszcze jezdze primera i xsara i one nagrzewaja sie nieco szybciej, byc moze mam takie odczucia bo faktycznie wiekszosc tras jest 4-5 moze 10 km i biedak nie czasu sie nagrzac,

W AŚ porównywali kiedyś corolkę1,4 benzyna i 1,4 diesel. Jeździli w różnych warunkach po trasie i mieście. Podczas jazdy po Warszawie w zróżnicowanych warunkach spalanie wyszło im w dieselku 7,1 czy coś takiego.

pamietasz numer AŚ?

dzieki i pozdrawiam
Sebastian

czay

• Gość
1,4 D4D
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Marca 2005, 17:24:00 »
Nr 47 (495) z 15 listopada 2004. Jak chcesz to prześlij mi na priva swój mail to zeskanuje i Ci wyślę- w sumie tylko 2 strony

jami

• Gość
1,4 D4D
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Marca 2005, 19:26:42 »
Generalnie nowe diesle nagrzewają siędość dugo wynika to ze zwiększonej sprawności silnika, po prostu za mao ciepa oddają.

Pigletto

• Gość
1,4 D4D
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Marca 2005, 13:40:13 »
Post połączony
Pigletto

Cytat: porshak

Cześć. Stałem sięniedawno posiadaczem nowej Corollki 1,4 D4D. Silnik bardzo oszczędny, elastyczny rewelacyjnie, ale... poprzednio ujażmiałem 1,6 benzynę(120 tys.km w 2,5 roku), więc trochęmi brak mocy. Czy ktoś już modyfikował komputer w tym silniku. Można dodać parękoników? Będęwdzięczny za porady.

jarecki33

• Gość
Re: 1,4 D4D
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Marca 2005, 23:47:25 »
posiadam autko z takim silnikiem i skrzynia mmt, co do silnika to nie mam na razie zadnych zastrzezen, nie wiem czy to wyciszenie czy kwestia silnika ale jest bardzo cichy (sedan) w porownaniu do "tatowej" xsary hdi jest znacznie cichszy. Elastycznosc 0-50 jest na przyzwoitym poziomie, zaskoczyla mnie za to elastycznosc 80-120 w tym przedziale silnik jest bardzo zwawy (jak na 1,4). Na razie nurtuje mnie inna rzecz, pewnie koledzy mnie oswieca czy jest to normalne - spalanie jest wyzsze od deklarowanego (7-8 l) przez producenta zaznaczam ze silnik ma <1000 km przejechane czy on bedzie sie jeszcze "ukladal"?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Posiadam 1.4 D4D. Spalanie 6 (trasa)- 6.4 ( miasto zima ). Przebieg 3000.

jar

Boggy

• Gość
1,4 D4D
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Marca 2005, 11:41:33 »
Tak na swiezo bo wlasnie kupilem takowy samochod musze powiedziec ze rewelka i polecam goraco. Jesli nie zamierzasz sie scigac ani bic rekordow przejazdu WA-GD to moim zdaniem jest to optymalne rozwiazanie na rynku - malo pali i jak dla mnie wystarczajaco zwawy (poprzednio jezdzilem astra 90KM i w porownaniu do Corrolli wypada blado). Przy tym czasami naprawde trudno rozpoznac ze to diesel - przy 120 w trasie szum powietrza prawie zaglusza silnik. Co do spalania to chyba jeszcze za wczesnie zeby obiektywnie oceniac - mi pokazuje 5,4 w cyklu mniej-wiecej mieszanym. Mysle ze powiem cos wiecej przy drugim tankowaniu co na szczescie nie zdarza sie czesto bo bak powinien wystaczyc na 1000km.
Co do minusow to mam problem ze skrzynia - chodzi dosc ciezko i nieprecyzyjnie czasami ale mam nadzieje ze sie wyrobi (w sumie to dopiero 4 dni)

smiodus

• Gość
1,4 D4D
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Marca 2005, 10:49:30 »
Cytat: Boggy
Co do spalania to chyba jeszcze za wczesnie zeby obiektywnie oceniac - mi pokazuje 5,4 w cyklu mniej-wiecej mieszanym.

wyniki z komputera skonfrontowane z faktycznym zużyciem (metoda na tankowanie "pod korek") pokazują że komputer w mojej rolce zawyża zużycie o ok. 0,3-0,5 l/100km.

Cytat: Boggy
Co do minusow to mam problem ze skrzynia - chodzi dosc ciezko i nieprecyzyjnie czasami ale mam nadzieje ze sie wyrobi (w sumie to dopiero 4 dni)

:) nie chce być uszczypliwy, ale trzeba było kupić m-mt - dla mnie rewelacja. Znacznie lepiej niż w klasycznym automacie (chodzi mi o przewidywalność samochodu) i dużo wygodniej niż w manualu. Zobaczymy jeszcze jak z trwałością rozwiązania.

pozdrawiam
Sebastian

Boggy

• Gość
1,4 D4D
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Marca 2005, 12:49:18 »
Bardzo chcialem MMT choc mialem watpliwosci co do trwalosci. Niestety potrzebowalem samochod od reki a na MMT musialbym czekac co najmniej do czerwca (5D na zamowienie podobno). Ale zgadzam sie z toba ze funkcjonalnie ta skrzynia nie ma sobie rownych.
pozdro
BW

bigman

• Gość
1,4 D4D
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Marca 2005, 12:51:52 »
Cytat: Croom
Nalezy glownie unikac produktow rafinerii gdanskiej, petrochemii
Omijac Orlen, Lotos,ARGE ! szerokim lukiem
ale tankujac BP Ultimate

ROTFL

a Ty myślisz, że na Shell, BP, Neste, Statoil i innych stacjach to skąd siębierze paliwo? -
wszystkie benzyny sprzedawane w Polsce poza VP 99 są wytwarzane w Rafinerii Płockiej lub Gdańskiej

rafamaja

• Gość
1,4 D4D
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Maja 2005, 07:08:35 »
Witam wszystkich....
Przymierzam siędo zakupu tego dieselka w wersji "luna", czy Ktoś z szanownych kolegów może coś  o tej wersji powiedzieć...
Czy będą problemy z olejem...
i w końcu gdzie tankować??
R.

smiodus

• Gość
1,4 D4D
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Maja 2005, 09:46:52 »
Cytat: rafamaja
Witam wszystkich....
Przymierzam siędo zakupu tego dieselka w wersji "luna", czy Ktoś z szanownych kolegów może coś  o tej wersji powiedzieć...

jesli masz taka mozliwosc to polecam skrzynie mmt duza wygoda, spalanie w okolicach manuala, jesli chodzi o manuala to jezdzilem i nieco uciazliwa jest czesta zmiana pierwszych 3 biegow (po przyzwyczajeniu do mmt) bo sa nieco za krotkie i jazda po zatloczonym miescie nie nalezy do przyjemnosci, mimo ze diesel jest bardzo cichy (co potwierdzaja forumowicze) jesli chcesz miec samochod rodzinny to polecam rajdowka to to nie jest, predkosc na trasie do 130 km/h wlacznie jest nieuciazliwa i przyjemna, pozniej widac brak kucykow.

Czy będą problemy z olejem...
i w końcu gdzie tankować??
R.

ja tankuje na neste i sobie chwale, o dziwo raz zdarzylo mi sie zatankowac w bp (rog polczynskiej i dzwigowej w warszawie) i sie krztusil na niskich obrotach wiec wiecej tam nie jezdze po tankowaniu na neste nie mam takich objawow, spalanie mi sie juz unormowalo i w trasie 4,8-5,2 miasto 5,7-6,0. Bak 55 litrow spokojnie wystarcza by nawet w dlugiej podrozy tankowac na przyzwoitych stacjach :).

pozdrawiam i zycze uciechy z samochodu
Sebastian

rafamaja

• Gość
Do Sebastiana......
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Maja 2005, 18:21:18 »
Dzięki za zainteresowanie....tak , samochód rodzinny, bezawaryjny i mało palący mnie interesuje....czy będą problemy z olejem??
U mnie w N.Sączu mogęliczyć na Stat oil, Shell, z tych teoretycznie lepszych.
tej...neste... nie znam??
R.

smiodus

• Gość
Re: Do Sebastiana......
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Maja 2005, 22:14:45 »
Dzięki za zainteresowanie....tak , samochód rodzinny, bezawaryjny i mało palący mnie interesuje....czy będą problemy z olejem??
U mnie w N.Sączu mogęliczyć na Stat oil, Shell, z tych teoretycznie lepszych.
tej...neste... nie znam??
R.

chcialbym wiedziec czy nie bedzie problemow ale jestem pelen dobrej nadzieji, osobiscie zaczalbym od shella i pare razy przetestowal statoil, a neste to sa stacje automatyczne, wejdz na www.neste.pl i jak masz ochote to sie dowiesz wiecej.
Jesli masz jeszcze jakies pytania to wal smialo :)

pozdr
Sebastian

rafamaja

• Gość
1,4 D4D
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Maja 2005, 06:30:56 »
Czyli nie ma znazenia że diesel, jak będzie miał brać olej to będzie brał??
R.

robi77

• Gość
1,4 D4D
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Maja 2005, 20:14:34 »
co do brania oleju to zaczynają sięschody. Te silniki biorą olej i to w dość dużych ilościach. Znam kilku przedstawicieli handlowych, którzy juz musieli składać wizyte w ASO z powodu braku na bagnecie oliwy.Więc na twojm miejscu jak masz czas to sięwstrzymaj z zakupem poczekaj. to tyle z moich informacji które posiadam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl