Autor Wątek: 1,4 D4D  (Przeczytany 33727 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

czay

• Gość
1,4 D4D
« Odpowiedź #45 dnia: 16 Maja 2005, 20:39:35 »
A propo, ile sięteraz czeka na 1,4 d4d, bo ja gdieś na początku lipca będęmiał więej czasu, żeby zająć sięzakupem?

rafamaja

• Gość
1,4 D4D
« Odpowiedź #46 dnia: 17 Maja 2005, 06:53:31 »
Cytat: czay
A propo, ile sięteraz czeka na 1,4 d4d, bo ja gdieś na początku lipca będęmiał więej czasu, żeby zająć sięzakupem?

Mam ją mieć około 27...czyli 10 dni, ale ona jest w kraju!!
R.

smiodus

• Gość
1,4 D4D
« Odpowiedź #47 dnia: 17 Maja 2005, 14:42:30 »
Cytat: rafamaja
......jak by na to nie popatrzeć, dzisiaj podpisałem wstępną umowęz zaliczką, już sięnie mogędoczekać!!!
Dzięki za pomoc wszystkim a szczególnie Sebastianowi.. i poproszęo jeszcze wtedy gdy zacznie sięeksploatacja..
R.

nie ma za co po to jest to forum zeby dzielic sie spostrzezeniami i radami, wracajac do tematu turbinek itd. pamietam ze w instrukcji jest podany sposob eksploatacji tego silnika z turbina i nie jest on zbyt "drastyczny" niestety deficyty czasu nie pozwalaja mi na znalezienie i zacytowanie na forum ... moze ktos pomoze.

pozdrawiam
Sebastian

rafamaja

• Gość
1,4 D4D
« Odpowiedź #48 dnia: 04 Czerwca 2005, 15:44:56 »
Wreszcie stoi w moim garażu 4D4 czrna....
Mam pytanie, czy jest możliwość przeprogramować komputer ek w związku z wyświetlaniem tego co dotyczy paliwa...
Są 3 tryby, a nie ma ile jeszcze zostało do przejechania na tym ,ile jest w baku!!
R.

smiodus

• Gość
1,4 D4D
« Odpowiedź #49 dnia: 05 Czerwca 2005, 22:15:34 »
Wreszcie stoi w moim garażu 4D4 czrna....

gratulacje :)

Mam pytanie, czy jest możliwość przeprogramować komputer ek w związku z wyświetlaniem tego co dotyczy paliwa...
Są 3 tryby, a nie ma ile jeszcze zostało do przejechania na tym ,ile jest w baku!!
R.

nic mi o tym nie wiadomo, ile jest paliwa w baku to chyba pokazuje Ci na tablicy osobny wskaznik nie? :lol:, natomiast komputer nie pokazuje ile jeszcze mozna przejechac na tym co jest w baku. Dzis i wczoraj mialem okazje przetestowac predkosciomierz z gps'em i zgodnie z przewidywaniami powyzej ok. 100km/h zawyza nieco wartosc predkosci, przy 130 na predkosciomierzu wg gps'a bylo 124-125.

pozdr
Sebastian

Jackal

• Gość
1,4 D4D
« Odpowiedź #50 dnia: 06 Czerwca 2005, 12:16:14 »
Rafamaja

Gratulacje !!!

W Corolli komp nie pokazuje na ile jeszcze km starczy paliwo w baku, ale po co sięprzejmować brakiem jakiejś zupełnie nieprzydatnej - bo nieprawdziwej - opcji ??

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
1,4 D4D
« Odpowiedź #51 dnia: 06 Czerwca 2005, 15:05:19 »
Cytat: armar
Mam jeszcze pytanie w związku z dieslem...Jakie są prognozy odnośnie cen ropy w naszym kraju?? Czy zrówna sięz ceną benzyny??
R.

to jest samochód do spokojnej jazdy mistao i masz 5l/100
tego to nikt jeszcze nie wie, powinna być troche tańsza od benzyny tak jak to jest obecnie.
jak nie to pozostaje założyć w domu ogrzewanie olejowe.

Tendencje są take aby zrónać cene benzyny i ropy, choc może byc jeszze tak ze bedzie droższa jak w niektórych państwach.
BMW E46 320d
Mini Cooper

rafamaja

• Gość
1,4 D4D
« Odpowiedź #52 dnia: 12 Czerwca 2005, 17:41:13 »
Powoli zaczynam poznawać dieselka....Jestem pod wrażeniem, cichej pracy silnika, ....nie wiem jak jest, ale w instrukcji pisze, żeby nie zmieniać podczas jazdy trybu pracy z radia na komputerek...jak to jest w rzeczywistości??
R.

przewoos

• Gość
1,4 D4D
« Odpowiedź #53 dnia: 14 Czerwca 2005, 00:21:49 »
Powoli zaczynam poznawać dieselka....Jestem pod wrażeniem, cichej pracy silnika, ....nie wiem jak jest, ale w instrukcji pisze, żeby nie zmieniać podczas jazdy trybu pracy z radia na komputerek...jak to jest w rzeczywistości??
R.

..bo możesz spowodować wypadek... poza tym nie widzężadnych ograniczeń...   :adiabelek

rafamaja

• Gość
1,4 D4D
« Odpowiedź #54 dnia: 17 Czerwca 2005, 19:43:39 »
Panowie...stała sięrzecz następująca: Nie mogęwyzerować na wyświetlaczu średniej km i spalania...
Gdy zeruje jest  sygnał -  blednie monitorek i tyle??
Co to może być??
R.

grzesiek

• Gość
1,4 D4D
« Odpowiedź #55 dnia: 18 Czerwca 2005, 02:05:19 »
Cytat: smiodus
...przetestowac predkosciomierz z gps'em i zgodnie z przewidywaniami powyzej ok. 100km/h zawyza nieco wartosc predkosci, przy 130 na predkosciomierzu wg gps'a bylo 124-125.

pozdr
Sebastian

z gps'em w aucie jezdze juz od ponad roku i fakt jest ze przy wyzszych predkosciach gps zawsze pokazuje ok 5km mniej niz na liczniku, jednak wydaje mi sie ze bardziej niz bledne wskazanie licznika jest to ze gps pracuje z jakas czestotliwoscia odswierzania odczutu pozycji, predkosc mierzona jest na podstawie przynajmniej 2 odczytow nastepnie jest obliczna roznica miedzy pozycjami w czasie odswierzania i na tej podstawie uzyskujemy predkosc na gsp'ie (chyba ze sie myle), roznica we wskazaniach moze byc rozna gdyz gps moze miec opoznienie w odczycie sygnalu i przeanalizowaniu, tak mi sie wydaje przyajmniej.

drd

• Gość
1,4 D4D
« Odpowiedź #56 dnia: 19 Czerwca 2005, 20:18:16 »
witam serdecznie, jezdze nowa corolla 1,4 d4d od listopada 04, do dzis zrobilem 55 tys.km (taka praca),ogolnie bardzo polecam to auto-wczesniej jezdzilem 1,4vvti 2002r, po 240 tys.km przesiadlem sie na diesla i ogolnie: jest lepiej.Chetnie odpowiem na konkretne pytania.Teraz moze tylko na temat zuzycia oleju krotko:benzyniak po tych 240tys.km nie bral oleju w ogole (nie bierze do dzis - a ma teraz ponad 300 tys.km),natomiast diesel bierze olej praktycznie od 1szego dnia.Auta uzywam praktycznie tylko na dlugich (bardzo dlugich) trasach, ostatnio dolalem 600 ml po 5000 tys.km autostrady (srednio poruszam sie  pr. 140km/h, bez wlaczonej klimy, puste auto-tzn.tylko z kierowca   :)),wlewalem juz 10W zamiast 5W(podczas jednego przegladu), ale efektu to nie daje.W serwisach roznych mowia,ze jak bedzie bral ponad 1000ml/1000km to sie zajma tym,znany jest przypadek wymiany bloku silnika.W sumie i tak bardzo czesto poziom ten sprawdzam - nic zlego sie nie stanie - nawet moze wyjdzie na dobre silnikowi,gdy co jakis czas dostanie "swiezej krwi".Gdybym auto uzywal do jazdy miejskiej pewnie po jakims czasie powstajacy nagar moglby obnizyc zuzycie oleju,tlumacze sobie ten mankament cechami konstrukcyjnymi,a nie wadami konstrukcyjnymi.
pozdrawiam

p_p_74

• Gość
1,4 D4D
« Odpowiedź #57 dnia: 21 Września 2005, 16:49:31 »
Cześć
Jestem użytkownikiem tej strony
noszęsięz zamiarem kupienia d-4d 1,4. Mam pewne wątpliwości, czy aby ten silnik nie jest za słaby?, czy wytrzyma jazdę60.000 rocznie? nie jeździłem nigdy deaslem więc mam takie właśnie głupie pytanka.
czy ktoś mie słyszy? :cry:

rwaw

• Gość
1,4 D4D
« Odpowiedź #58 dnia: 21 Września 2005, 19:50:31 »
p_p_74,  uzupełnij dane i cierpliwości ktoś odpisze

p_flori

• Gość
1,4 D4D
« Odpowiedź #59 dnia: 21 Września 2005, 21:22:41 »
Ja tam już nie wiem, mam 1,4 VVTi - żłopie olej, chciałem sie przesiąść na D-4D, ale jak słyszęo braniu oleju - to po prostu zacynam myśleć o rozstaniu sie z firmą Toyota i basta. Silnik nie ma prawa brać oleju. Jedna dolewka od wymiany do wymiany to rozumiem, ale co to ma być? - napędzanie kabzy Castrolowi, czy innemu kooperantowi  przez Toyotę? Wygląda mi to na zaplanowane marketingowe działanie . 1 l/1000 - co to jest do k... nędzy. Co to za norma? Przecież przy takim zużyciu to kopci z rury jak stary rozlatujący sie autobus Ikarus - to ma byc ekologiczny silnik łąpiący sie w normie Euro IV? Śmiech mnie bierze jak to czytam i osłupienie.
Ale są tego i plusy :lol: Od kiedy mamy Toyotę- moja mańka wie - co to olej i jak sięgo sprawdza. W przypadku innych aut nie musiała sie tego uczyć :wink:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl