Autor Wątek: [E12] Montaż radia aftermarket w schowku nad popielniczką  (Przeczytany 4114 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline leshnikov

• Prawie Toyot
Witajcie forumowicze, jestem tu nowy :)
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że Toyotka nie jest moja, ale mojej lubej, a ja tylko w niej grzebię i ulepszam :)

Przechodząc do rzeczy- chciałbym włożyć aftermarketowe radio do schowka nad popielniczką w Corolli E12 i w związku z tym mam parę pytań, na które nie znalazłem dotąd jednoznacznych odpowiedzi.

1. Co będzie potrzebne przy montażu (nie licząc narzędzi)- obstawiam przejściówkę na ISO jak np ta: http://allegro.pl/przejsciowka-iso-toyota-zlacze-adapter-adaptor-i4160659381.html
Czy coś jeszcze? Czy przełączenie anteny odbywa się plug&play, bez żadnych extra przejściówek?

2. Czy osoby mające radio w wyżej wspomnianym schowku wiedzą jak wygląda ciągnięcie kabli te kilkanaście centymetrów niżej? Wystarczy przełożyć kabel, czy trzeba go przedłużać i przekładać wtyk?
Interesuje mnie tylko patent zastosowany przez kolegę GAK w jego Corolli TS(mam nadzieję, że wybaczy użycie obrazka :) )

3. Czy ktoś poczynił postęp w sprawie zachowania komputera pokładowego w ori radiu przy korzystaniu z radia aftermarket? Po chłopsku- jak i czy w miarę łatwo da się to zrobić? Kupiłbym zapasowy wtyk do radia i przełożył do niego tylko kabelki odpowiedzialne za funkcje kompa i zasilanie- pytanie które to są?

Pozdrawiam serdecznie
« Ostatnia zmiana: 11 Maja 2014, 18:19:23 wysłana przez leshnikov »

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy

Offline leshnikov

• Prawie Toyot
Odp: [E12] Montaż radia aftermarket w schowku nad popielniczką
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Maja 2014, 19:49:37 »
Widziałem już te wątki i niespecjalnie odpowiadają na moje pytania (czy antena jest już w kostce, czy osobno i czy wymaga przejściówki do nowego radia?), ale jedną rzecz przeoczyłem- być może odbędzie się bez grzebania w kostkach. Mianowicie chodzi mi tu o pomysł z użyciem przejściówki do podłączenia zestawu HF.

Czy taka przejściówka http://allegro.pl/przejsciowka-parrot-nokia-toyota-auris-prius-rav4-i4228911272.html przy poniższym schemacie spełni swoją funkcję? (komputer pokładowy w ori radiu będzie śmigał, a dźwięk poleci z nowego radia)?

1. Wpinam oryginalną wiązkę
2. Wpinam do ori radia
3. Wpinam do nowego radia
4. Zostawiam

Mam wątpliwości, ponieważ do wtyczek "2" z gniazd "1" idą tylko 3 kable, z czego 2 do kostki odpowiedzialnej wyłącznie za tylne głośniki...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl