Autor Wątek: Pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z klimatyzacji  (Przeczytany 15032 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dam4fun

• Toyot Pełzający
  • **
Pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z klimatyzacji
« dnia: 15 Maja 2014, 14:12:01 »
Witam, po przeczytaniu kilku wątków itd itp, zakupiłem WURTH'a do czyszczenia klimy. Wyczytałem też, że najlepiej wpsikać go przez rurke, którą klimatyzacja wypuszcza wode. Moje pytanie gdzie ona się znajduje? I czy dobrze rozumuje? Ten smród z nawiewów psuje mi całą przyjemność z jazdy Aurisem.

Offline archi

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z klimatyzacji
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Maja 2014, 14:16:45 »
Własnie czeka mnie to samo.
Jeżeli się mylę niech ktoś mnie poprawi natomiast mam zamiar odgrzybiać według tego:

Usunąłem link, który nie dotyczy modelu o którym pisze dam4fun a poza tym przekierowuje do konkurencyjnego forum
Swoop
« Ostatnia zmiana: 15 Maja 2014, 14:25:39 wysłana przez Swoop »

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Maja 2014, 14:24:25 »
gdzieś czytałem, że bardzo chwalony jest Loctite Hygiene Spray, ale sam nie testowałem  :o

Offline markos36

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Maja 2014, 15:33:43 »
Rurka jest po stronie pasażera, na samym dole tunelu środkowego. Musisz ściągnąć plastik który jest tuż przy podłodze, wykladzinie, tuz pod schowkiem pasazera. Zobaczysz wtedy czarny wąż, smiało go ściągnij. Mogę zrobić zdjęcie gdzie co i jak, ale dopiero pod wieczór
« Ostatnia zmiana: 15 Maja 2014, 15:37:32 wysłana przez markos36 »

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Maja 2014, 15:48:32 »
Mi podchodzi crc airco cleaner - przez parę lat używałem regularnie w e11 i nic nie śmierdziało

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Maja 2014, 15:54:46 »
Ale Dam4fun juz zakupił wurtha i pyta, gdzie nim pryskać  :grin: . Ja widziałam na filmikach, jak rozpylali tylko do kanałów wentylacyjnych przez wężyk przedłużający. Na żadnym nie widziałam żeby ktoś psikał "od tyłu"  :o  Ale może najlepiej zadziała, jak sie tym wypsika wszędzie. A Ty masz klimę manualna czy automatyczną? Ponoć przy automatycznej wciskając cos przez kratki wentylacyjne mozna uszkodzic jakies elementy sterujące nawiewem.
Żyj i daj żyć innym.

Offline dam4fun

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Maja 2014, 16:11:22 »
Dwustrefowy Klimatronik, jeźdzę z rozebranym schowkiem całkiem i nie widzę tam żadnej rury :) O te zdjęcia bym poprosił, jeżęli masz możliwość :)

W nawiewy psikałem już z autolandu i granat też robiłem wewnątrz samochodu, i klima była również ozonowana, więc ten wurth to ostatni ratunek przed wyciąganiem parownika.

ALe w sumie to lepiej chyba od dołu auta to popsikać niż z poziomu wnętrza samochodu?

Offline markos36

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Maja 2014, 16:44:54 »

Z tego czarnego przewodu wyciągamy biały plastik, który odprowadza skropliny pod auto ( Jest on widoczny na końcu przewodu)
« Ostatnia zmiana: 15 Maja 2014, 16:47:04 wysłana przez markos36 »

Offline dam4fun

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Maja 2014, 17:29:20 »
Zrobiłem tak jak mówiłeś, wszystko spłyęło na dywanik .... Nawet 10cm tej dyszy nie weszło.

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Maja 2014, 17:44:15 »
Trzeba zapakować wężyk prawie w całości

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Offline dam4fun

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Maja 2014, 18:18:12 »
Nie wiem, co za to projektował, ale powinien dostać jakąś największą antynagrode za to.
Dysza moze i weszła cala, ale się tak pozaginała w tych malutkich kanalikach, ze nic się na spryskało. Tak jakby bylo zatkane. Ręce opadają, nic nie zrobione i prawie puszka pusta. Ehhh ....

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Maja 2014, 19:20:57 »
To może jednak spróbuj się dostać od strony kanałów wentylacyjnych  :o Tylko przydałoby się upewnić, czy wpychanie tam wężyka nie uszkodzi mechanizmów klimatronic'a. Nie pytam, czy filtr wymieniłeś, bo to rzecz oczywista, że wymieniłeś  :cheesy: :cheesy:
Ja oddawałam co roku do aso na czyszczenie klimy, przestawało podśmierdywać grzybkiem, ale zawiewało za to chemią przez miesiąc  :cheesy: Nie raz słyszałam, że samo ozonowanie gucio działa, może i zlikwiduje zapaszek w kabinie, ale grzyba nie zneutralizuje. Potrzebna jest dobra chemia, jakaś pianka.
Czyszczenie w ASO każdego roku powodowało, że w aucie nigdy nie kaszlałam, a w pracy po włączeniu klimy zawsze kaszlę jak gruźlik.

Żyj i daj żyć innym.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Maja 2014, 19:28:24 »
A u mnie śmierdzi jak klima nie jest włączona tylko zwykłe ogrzewanie  :cheesy:

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Maja 2014, 19:31:11 »
W obstrukcji użyszkodnika jest napisane, żeby odpalać klimę minimum raz na miesiąc, nawet w zimie. Nie wiem co to daje, ale odpalać będę, jak Toyota przykazała :cheesy:
Żyj i daj żyć innym.

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Maja 2014, 20:22:44 »
Ale Dam4fun juz zakupił wurtha i pyta, gdzie nim pryskać  :grin: . Ja widziałam na filmikach, jak rozpylali tylko do kanałów wentylacyjnych przez wężyk przedłużający. Na żadnym nie widziałam żeby ktoś psikał "od tyłu"  :o  Ale może najlepiej zadziała, jak sie tym wypsika wszędzie. A Ty masz klimę manualna czy automatyczną? Ponoć przy automatycznej wciskając cos przez kratki wentylacyjne mozna uszkodzic jakies elementy sterujące nawiewem.

http://www.wurth.pl/katalog2/karty/A0893%20764%2010.pdf

dam4fun wpadnij z dobrym piwem do Gdańska to Ci zaaplikuję Wurtha jak należy.  Jak aplikuję to wsuwam i wysuwam dyszę, żeby postarać się rozpylić preparat na cała powierzchnię parownika. Preparat nie jest pianką wg mnie to normalne, że po chwili zaczyna wypływać.
« Ostatnia zmiana: 15 Maja 2014, 20:27:45 wysłana przez felicjator »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl