Autor Wątek: Dziwny odgłos spod maski (buczy jak samolot)  (Przeczytany 4410 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline foxtrot1

• Toyot Leżący
  • *
Dziwny odgłos spod maski (buczy jak samolot)
« dnia: 18 Maja 2014, 11:19:05 »
Witam.

Ostatnio byłem naprawić klimatyzacje. Nieszczelność była w osuszaczu, ale mechanik powiedział że lepiej kupić nową chłodnicę niż tą spawać bo jest w słabym stanie. Rzeczywiście była skorodowana. Mechanik wymienił chłodnicę, sprawdził szczelność układu i uzupełnił czynnik chłodzący. Wszystko pięknie ładnie, w drodze powrotnej od mechanika wszystko ok (jakieś 40km). Samochód stał w garażu jeden dzień po powrocie od mechanika. Wczoraj odpalam samochód i zaczął wydobywać się dźwięk bardzo, bardzo głośny spod maski. Nie wiem do czego go porównać, ale brzmiało to jak silnik samolotu. Od razu wyłączyłem samochód, dźwięk pozostał przez kilkanaście sekund po czym ustało. Na pewno nie był to wentylator. Dźwięk był inny niż zawsze po wyłączeniu silnika. Później zrobiłem 100km i dźwięk nie wrócił aż do końca jazdy. Dzisiaj chcę wyjechać z garażu i znowu to samo. Dźwięk dość przerażający. Czy jest możliwość, że mechanik coś zepsuł? Czy to tylko zbieg okoliczności? Mechanik zajmuje się tylko klimą i chłodnicami i podobno jest dobry. Jutro będę dzwonić, ale może ktoś się z tym spotkał?  Co mogło paść? W środę jadę do Włoch i muszę mieć sprawny samochód, co robić?

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Dziwny odgłos spod maski (buczy jak samolot)
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Maja 2014, 12:19:28 »
Mechanik powiedział Ci, że trzeba kupić nową chłodnicę? :) Dlaczego? Jaka była korozja na tamtej?
Co było skorodowane?
Jak najszybciej jedź do tego złodzieja i zabierz tamtą chłodnicę i za nową niech Ci oddaje kasę.
Jedź do innego mechanika.
Where Wishes Fly......

Offline foxtrot1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Maja 2014, 13:27:37 »
Oglądałem ją, to skorodowana była najbardziej w miejscu odkrytym, czyli wlotu powietrza. Nie znam się, ale nie wyglądała dobrze. Powiedział, że może pospawać ją, ale że jeśli samochód ma zostać jeszcze długo w rodzinie, to poleca wymienić na nową. Dzwoniłem do mechanika przed chwilą i powiedział, że jeśli uważam że to wina klimatyzacji to mam przyjechać w poniedziałek rano na wizytę.

pancio11, widzę że jestes z Chrzanowa. Ja jestem z Jaworzna, a mechanik z Woli Filipowskiej. Nie wiem czy słyszałeś o tym warsztacie, zajmują się tylko klimatyzacjami. Jeśli chodzi o aurisa, to jest to rok 2008 i przebieg 130tys km. Od nowości u mnie.

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Maja 2014, 16:16:56 »
Możemy się spotkać ale chłodnica nie powinna być skorodowana, nie dosyć że jest z aluminium to jeszcze jest to nowy samochód.
Ja nie znam żadnych mechaników w tych okolicach, mój znajomy jest mechanikiem - z Krakowa.
Możemy się spotkać, mogę zobaczyć Twój samochód i ew jak to nie daleko dla Ciebie mogę Cię z nim umówić lub skoczyć z Tobą do niego.
Where Wishes Fly......

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Maja 2014, 12:32:43 »
i co z autkiem?
Where Wishes Fly......

Offline iguana3046

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Czerwca 2014, 13:04:34 »
Troche nie w pore ale jeśli masz diesla to ten odgłos moze być spowodowany - "chłodzenie turbiny" niektóre Aurisy miały montowane. Po przejażdżce jak sie gasiło auto świst sie niósł jeszcze jakieś 20 - 25 sekund. Może z tym masz problem ? ?
Toyota Corolla e11 98r 1.3
Toyota Auris 1.6 (132KM) PREMIUM 09r
wkrótce ....
Toyota Avensis 2.2 D-Cat 10r :D <---oby

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl