Autor Wątek: Klima - dylematy i rozterki  (Przeczytany 2131 razy)

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
Klima - dylematy i rozterki
« dnia: 13 Czerwca 2014, 21:28:19 »
Witam

Mój Auris ma już 4 lata i tak sobie pomyślałem, że warto by przed sezonem przyjrzeć się klimie (klimatronic u mnie).
Tym bardziej, że mam wrażenie że jej skuteczność nieco osłabła - niby chłodzi, ale od razu po włączeniu d..py raczej nie urywa, z kratek na pewno nie leci legendarne 4*C.

(aczkolwiek słyszałem teorię, że japońskie klimatyzacje nie są tak "ostre" jak inne co ponoć dobrze wpływa na trwałość sprężarki)

Ale do rzeczy.

Pytania i wątpliwości mam takie:

1) czy po podłączeniu układu pod urządzenie do nabijania, np. na podstawie ciśnień czynnika w obu obwodach (LP i HP) "wyjdzie" czy mam dosyć czynnika w układzie i nie trzeba go uzupełniać (a moje odczucia co do działania klimy są mocno subiektywne) ?

2) mam taki dylemat - dotychczas mam w układzie dziewiczy , "japoński" czynnik.
Jak mi go w jakimś serwisie od klimy uzupełnią, to napuszczą mi "syfu" po innych markach .
Czy ten napuszczony w serwisie od klimy będzie tak samo optymalny ? (czysty , pozbawiony opiłków , wilgoci , itp. , itd ).
Czy może jednak te "maszynki" od klimy mają zdolność oczyszczania czynnika i nie napuszczą mi jakiegoś syfu po starym struclu i nie muszę się martwić ?

3) czy w Norauto (widzę, ze mają spory ruch) w razie gdyby zaszła potrzeba uzupełnienia zrobią mi to porządnie  (kwestia nowych i nowoczesnych maszyn do obsługi klimatyzacji) za ok. 130 pln , czy jechać np. do ASO i skorzystać z ich usług ?

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
Odp: Klima - dylematy i rozterki
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Czerwca 2014, 22:16:13 »
Nie wariuj :-)
Jak odciągają ci czynnik, to potem wpuszczają go ponownie, dodając brakującą ilość, więc po struclu nic nie dostajesz.
Rób po taniości.
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Czerwca 2014, 00:01:05 »
czy jechać np. do ASO i skorzystać z ich usług ?

a w ASO to niby czym robią? Pewnie taką samą maszyną jak w norauto czy innym serwisie i z tym samym czynnikiem

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Czerwca 2014, 09:20:32 »
Spokojnie w mojej Aurisce nawet od nowości nigdy łba po włączeniu klimy nie urywało. Działo się to stopniowo i na spokojnie. TTTM. Ja właśnie po czasie 3,5 roku od nowości pierwszy raz uzupełniałem olej i czynnik. Wydaje mi się że ciut lepiej chłodzi, ale nie jestem pewien :)

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Czerwca 2014, 09:45:07 »
u mnie chłodzi tak, że jak odpalę na minimum, to palce marzną przy kratce

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Czerwca 2014, 19:05:33 »
Ja profilaktycznie raz do roku, najczęściej w maju sprawdzam klimę. Po roku przy sprawnym układzie zawsze ubywa ok 20% czynnika chłodzącego.
Posiadanie psa jest jak tęcza.Szczenięta są radością na jednym jej końcu. Stare psy są skarbem na drugim.

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Czerwca 2014, 19:28:30 »
u mnie prawie 6 lat bez dotykania. Klima hula, aż miło

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Czerwca 2014, 19:38:56 »
u mnie prawie 6 lat bez dotykania. Klima hula, aż miło
W układzie jest olej, sprężarka go potrzebuje, żeby się nie zatrzeć - a potrafi też go "zjeść" - jeśli jego poziom się zmniejszy, zatrzesz sprężarkę i narazisz się na niepotrzebne koszty
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl