Autor Wątek: badania techniczne  (Przeczytany 31591 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline patrykUR

• Toyot Leżący
  • *
badania techniczne
« dnia: 16 Czerwca 2014, 22:02:44 »
takie szybkie pytanko mam, co sie dzieje jezeli diagnosta na badaniu sie przyczepi do czegos? zabierze mi dowod? i bede musial naprawic to do czego sie przyczepi i isc do niego jeszcze raz?
mam swiatla przednie amerykanskie , dwa razy mi sie udalo juz przejsc przeglad ale jakos po znajomosci, a teraz juz nie mam takiej mozliwosci, a narazie mnie nie stac na dwie lampy po 300zl . jak by mi sie nie udalo u jednego to bym pojechal do innego. tylko nie wiem jak to wlasnie jest, czy zabieraja dowod rejestracyjny, czy trzeba im zaplacic nawet jesli go nie podbija?...

Offline paba

• Toyot Spamer
TIIDA '09

Offline iwostar

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: badania techniczne
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Czerwca 2014, 07:09:03 »
Ja walę proto z mostu przed przeglądem, że mam amerykankę, żeby nie było problemu. I nigdy nie ma :) ....
TOYOTA RAV4 III Long & TOYOTA COROLLA IX

Offline julianomak

• Prawie Toyot
    • wpc deska tania
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Czerwca 2014, 18:35:55 »
To jest twoje bezpieczeństwo to jak chcesz jeździć samochodem który się do tego nie nadaje to jeździj u siebie po ogródku a nie stwarzaj niebezpieczeństwo na drodze

Offline iwostar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Czerwca 2014, 23:33:36 »
Amerykańskie wersje są bezpieczniejsze od europejki.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Czerwca 2014, 23:46:11 »
zwłaszcza z czerwonymi migaczami
TIIDA '09

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Czerwca 2014, 10:03:00 »
zwłaszcza z czerwonymi migaczami

Jeszcze z pomarańczowymi postojówkami z przodu i światłami, w których nic nie widać.

Patryk, wybacz, ale gdybyś jeździł dwudziestoletnim autem za 1500zł, które ma silnik 1.1 z gazem, to byłbym w stanie zrozumieć Twoje argumenty, ale ponieważ taka sytuacja nie ma miejsca, to nie centusiuj, tylko kup normalne lampy (nawet z używki, tylko uważaj na angliki) i miej święty spokój, zwłaszcza, że nie jest to model, do którego asymetryczne lampy po prostu nie występowały i trzeba je przerabiać albo kombinować, tylko popularna bulwarówka, do której części są wszędzie.

3VZ.pl

Offline iwostar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Czerwca 2014, 10:47:54 »
amerykańskie światła są dużo lepsze, ale nie będę się sprzeczał z właścicielami komisów ;)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Czerwca 2014, 13:22:39 »
Może właśnie wybierz się do jakiegoś komisu, bo nie wiem o co Ci chodzi. Najlepiej do takiego, w którym stoją dwa takie same auta, ale z różnych rynków pochodzenia. Przejedź się jednym i drugim w nocy, a potem opowiadaj farmazony.

Symetryczne światła nie doświetlają pobocza i to jest ich główny minus. Jeśli siedzisz metr nad ziemią i nie oślepia Cię nikt z przeciwka, to w porządku, bo zawsze coś tam dojrzysz, ale w osobówkach jest dramat. Reszta jest kwestią umowną, bo znam europejskie auta, które - mimo asymetrycznych świateł - nie świecą w ogóle, jak również amerykańce, które świecą całkiem dobrze. I mowa tu wyłącznie o światłach halogenowych, bez wchodzenia w soczewkowe ksenony, które z zasady są asymetryczne i świecą bardzo dobrze nawet w amerykańcach.
3VZ.pl

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Czerwca 2014, 13:31:01 »
amerykańskie światła są dużo lepsze, ale nie będę się sprzeczał z właścicielami komisów ;)

:laugh:

Offline lukas3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Czerwca 2014, 13:46:57 »
Toś pojechał, a o asymetrii słyszałeś?

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Czerwca 2014, 15:02:14 »
chciałbym być właścicielem dobrze prosperującego komisu, nie musiałbym np. zbierać $ na nowe opony zimowe
TIIDA '09

Offline Lechu2K

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Czerwca 2014, 22:22:16 »
Patryk, amerykanckie światła lepsze są dopóki podczas kontroli drogowej misiaczki nie stwierdzą, że nie spełniają norm i stracisz dowód rejestracyjny. Odzyskasz po usunięciu usterki, czyli wymianie lamp. Jak będziesz miał szczęście dostaniesz potwierdzenie za dowód z możliwością powrotu do garażu, jak nie - czeka cię laweta bo auta z takimi lampami nie są dopuszczone do ruchu w Polsce.
Toyota Rav4 III 2.0VVTi 2008r.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Czerwca 2014, 08:49:15 »
A ja trochę z innej beczki, acz związanej z niedopuszczeniem do ruchu w Polsce.

Ma ktoś jakieś doświadczenia w zakresie LEGALNEGO rozwiązania problemu w autach, do których europejskie lampy nie występują ?

Wiem, można przerobić lampę, jednak wtedy lampa nie posiada homologacji (jakiejkolwiek), czyli teoretycznie dowód do zatrzymania i wycieczka na przegląd, którego nie mam prawa dostać, bo lampa nie posiada homologacji i koło się zamyka.

Podobnie z pomarańczowymi postojówkami - dwuwłóknowa pomarańczowa żarówka, będąca jednocześnie pozycją i kierunkowskazem. Wypinając jedno włókno tracę postojówki. Wymieniając żarówkę na białą mam niezgodny z prawem kolor kierunkowskazu.

3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl