Autor Wątek: piszczące hamulce tył  (Przeczytany 17776 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mrcat

• Toyot Leżący
  • *
Odp: piszczące hamulce tył
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Marca 2015, 11:00:44 »
Mam to samo w miesięcznym Aurisie.
Byłem z tym w serwisie, coś tam posprawdzali i stwierdzili, że nic się nie dzieje, problem jest znany, a pod koniec kwietnia przyjdą zmodyfikowane klocki eliminujące piszczenie z tylnych kół, więc od razu umówiłem się na wizytę.

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Marca 2015, 14:10:46 »
Czeka mnie za miesiąc 2 przegląd, podobno ( tak mówił pracownik ASO) mają coś tak posmarować, coś tam klejem uszczelnić i niby na rok ma  być spokój.
Posiadanie psa jest jak tęcza.Szczenięta są radością na jednym jej końcu. Stare psy są skarbem na drugim.

Offline cmj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 17 Marca 2015, 18:32:49 »
Klocki wymieniłem kilka miesięcy temu, przez ten czas zrobiłem kilka tysięcy kilometrów. Od niedawna znowu pojawiło się piszczenie i tarcie z tyłu. To jest jakaś totalna kpina, żeby autoryzowany serwis nie był w stanie skutecznie wyeliminować takiego problemu, a pierwszą rzeczą, jaką proponują jest wymiana klocków. Piszczenie zaczyna się nawet pojawiać podczas dłuższej jazdy - nie tylko przy cofaniu / powolnym manewrowaniu.

Zapewne TMP doskonale zna ten problem i nie ma najmniejszego sensu "naświetlanie" go - ergo, nie da się absolutnie nic ugrać.

Offline god107

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 09 Czerwca 2016, 11:14:23 »
U mnie od kilku miesięcy zauważam ten problem. W ASO twierdzą, że za słabo hamuję?!?! No ale zaraz - jeżdżę hybrydą czasami lubię wyżyłować wynik spalania i rzeczywiście jest tak że delikatnie naciskam hamulec, żeby jak najskuteczniej odzyskać energię. Jak byłem w ASO to niby coś tam przeczyścili i miało być ok i dostałem radę, żeby czasami mocniej przyhamować. Hamulce piszczały jeszcze zanim wróciłem z ASO do domu. Trochę to irytujące jeździć nowym samochodem a co światła albo parkowanie w mieście to muszę się wstydzić bo pisk jest nie do zniesienia.

Rzeczywiście jest tak, że jak pojeżdżę po mieście sportowo, albo wyjadę w trasę gdzie jest więcej hamowania to problem znika na kolejne kilka kilometrów, ale to nie jest rozwiązanie problemu. Niedługo czeka mnie przegląd po pierwszym roku użytkowania w ASO. Mam zamiar to reklamować do skutku.

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 09 Czerwca 2016, 14:58:15 »
Na piszczące tylne hamulce jest akcja serwisowa. W marcu na gwarancji wymielili mi zaciski i problem ustał.
Posiadanie psa jest jak tęcza.Szczenięta są radością na jednym jej końcu. Stare psy są skarbem na drugim.

Offline Macko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 09 Czerwca 2016, 21:11:21 »
Taa akcja serwisowa, wymienili mi zaciski i dalej mam masakrę, szuraj jak przy zjechanych klockach, u mnie nie pomogło.

Offline god107

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Czerwca 2016, 12:01:09 »
Na piszczące tylne hamulce jest akcja serwisowa. W marcu na gwarancji wymielili mi zaciski i problem ustał.

Mój Auris raczej nie jest objety tą akcją. Wpisuję VIN tutaj: https://www.toyota.pl/service-and-accessories/kampanie-serwisowe.json i dostaję brak wyników. Może dopiero jak się uzbiera odpowiednia liczba zgłoszeń to taką akcję dla Aurisa 2015 zorganizują.

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Czerwca 2016, 20:46:39 »
Mój Auris raczej nie jest objety tą akcją. Wpisuję VIN tutaj: https://www.toyota.pl/service-and-accessories/kampanie-serwisowe.json i dostaję brak wyników. Może dopiero jak się uzbiera odpowiednia liczba zgłoszeń to taką akcję dla Aurisa 2015 zorganizują.

Bo po wpisaniu VIN-u tego nie pokazuje. Ktoś na forum (luty-marzec) podawał biuletyny serwisowe (tak to się chyba nazywa). Zadzwoniłem powołałem się na info z forum toyoty, gość sprawdził dane mojego auta i bez szemrania umówił termin wymiany.

PS - znalazłem

Usterki Aurisa II na które są biuletyny serwisowe:
- niedoświetlanie pobocza przez reflektory przednie - BE-0058T-0515
- wycie na wszystkich biegach (mechanizm różnicowy) - CP-0030T-0413
- stukanie kolumny kierownicy (wymiana kolumny, a nie tylko naprawa) - CP-0095T-1015
- hałas rury wydechowej - EG-0005T-0114
- piszczące tylne hamulce (wymiana zacisków) - WS-0015T-0114
- klikanie przedniego siedzenia (wymiana mechanizmu siedziska) - BO-0110T-1115
- grzechotanie przednich tarcz hamulcowych - WS-0075T-0715

I dzięki koledze który zamieścił ten wpis toyota zainwestowała w tuż przed końcem gwarancji ponad 9 tys w moje auto.  :good:
« Ostatnia zmiana: 11 Czerwca 2016, 20:57:00 wysłana przez Fasiol »

Offline god107

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 14 Czerwca 2016, 16:58:50 »

Bo po wpisaniu VIN-u tego nie pokazuje. Ktoś na forum (luty-marzec) podawał biuletyny serwisowe (tak to się chyba nazywa). Zadzwoniłem powołałem się na info z forum toyoty, gość sprawdził dane mojego auta i bez szemrania umówił termin wymiany.

PS - znalazłem

Usterki Aurisa II na które są biuletyny serwisowe:
- niedoświetlanie pobocza przez reflektory przednie - BE-0058T-0515
- wycie na wszystkich biegach (mechanizm różnicowy) - CP-0030T-0413
- stukanie kolumny kierownicy (wymiana kolumny, a nie tylko naprawa) - CP-0095T-1015
- hałas rury wydechowej - EG-0005T-0114
- piszczące tylne hamulce (wymiana zacisków) - WS-0015T-0114
- klikanie przedniego siedzenia (wymiana mechanizmu siedziska) - BO-0110T-1115
- grzechotanie przednich tarcz hamulcowych - WS-0075T-0715

I dzięki koledze który zamieścił ten wpis toyota zainwestowała w tuż przed końcem gwarancji ponad 9 tys w moje auto.  :good:

Nosz k... to ja jeżdżę z usterką do ASO i wciskają mi kit że piszczeć musi, a to okazuję się znana przypadłość o której wie producent...

Dzięki za info. Powołam się przy przeglądzie na te informacje.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #39 dnia: 15 Czerwca 2016, 09:47:03 »
U mnie w Aurisie I LF nic nie piszczy ale po 5K km od wymiany tylnych tarcz i klocków orginalne Toyoty w ASO już spory rant na tarczach mimo że spokojnie hamuję i mało bo głównie ekspresówką latam. W tym tempie tarcze tylne po 20k będą do wymiany. Gdzieś czytałem że w Aurisach to typowa przypadłość że szybko się tarcze zużywają i zaciski zapiekają.
Może te tarcze Toyoty takie średnio trwałe ? Może następne tarcze wymienie na jakieś Brembo a klocki Ferodo ?  :o (Za komp. tarcze + klocki) zapłaciłem w ASO 800 zł. Ile mogą kosztować Brembo ?
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline god107

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 20 Czerwca 2016, 22:02:21 »
Okazało się, że jednak mój egzemplarz Aurisa nie kwalifikuje się do wymiany zacisków ponieważ już ma zamontowane te na które wymieniane są zgodnie z biuletynem. Jednak teraz po rozmontowaniiu hamulców dopatrzyli się na klockach pęknięć które mogły powodować piszczenie i w ramach gwarancji zostały wymienione na nowe. Jak na razie przez drogę powrotu do domu około 12km nic nie piszczy, więc jeśli się okaże że pomogło to dam znać za jakiś czas w tym wątku.

Mój Auris jest jednym z pierwszych egzemplarzy po zeszłorocznym liftingu. Odbierałem z salonu w lipcu 2015.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl