Autor Wątek: zakup previ benzyna czy disel  (Przeczytany 3458 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nilk

• Prawie Toyot
zakup previ benzyna czy disel
« dnia: 24 Czerwca 2014, 18:39:15 »
Witam.
Zastanawiam się nad zakupem previ i proszę o poradę, bo nie wiem co wybrać mianowicie podoba mi się ta, oglądałem ją osobiście ..
http://olx.pl/oferta/toyota-previa-d4d-2-0-tdi-116km-2002r-CID5-ID4h7UP.html#9592744abb 
bo ma fotele kapitańskie, ale była przerysowana i przód miała lekko bity tzn wymieniony reflektor, zderzak i nadkole, ale gość ma  na wszystko papiery, no i ma z tyłu na progach od spodu wgniecenia podobno z podnośnika spadł :( i pytanie czy cena nie jest za duża ? jak na takie coś?
następna to..
http://otomoto.pl/toyota-previa-2-0tdi-C33411508.html
ciekawa ale już nie te fotele
ew mogę coś kupić w Niemczech ale tu są przeważnie benzynowe silniki i pasowało by zagazować, co można tu kupić..
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/toyota-previa-m%C3%BCnster/194221890.html?lang=de&pageNumber=2&__lp=2&scopeId=C&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&makeModelVariant1.makeId=24100&makeModelVariant1.modelId=26&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&ambitCountry=DE&zipcode=46419&zipcodeRadius=200&negativeFeatures=EXPORT
Samochód potrzebuję do jazdy na trasach tak około 2x w miesiącu po 1500km w ciągu dwóch dni przejechane (oraz jazda po miastach w niemczech a tu najlepiej benzyna bo ma zieloną plakietkę czyli w każde miasto mogę wjechać )
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :)

Offline nilk

• Prawie Toyot
Odp: zakup previ benzyna czy disel
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Lipca 2014, 23:15:59 »
Hallo,hallo.
Jest ktoś na tym forum, czy jest wymarłe.
Jeżeli tak to zastanawiam się kto mi pomoże potem (po zakupie) w ewentualnych problemach z czymkolwiek przy tym samochodzie, jeśli teraz niema chętnych w tej sprawie.
Pozdrawiam

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Lipca 2014, 23:24:58 »
Ja na takie trasy kupiłbym klekota, chociaż silniki 2,0 D4D żrą olej.
Opisy, że to jest TDi mnie powaliły  <zalamka>
Ta pierwsza jest piękna i przebieg ma racjonalny  :good:
Do zagazowania benzyniaka jest potrzebny dobry fachowiec, bo z tymi silnikami nie jest tak łatwo.

Offline nilk

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Lipca 2014, 12:10:32 »
Czy dużo biorą oleju? Ten pierwszy mi się podoba bo te fotele  :roll: tylko czy nie za dużo wyceniony bo to jednak sporo kasy no i czy ten silnik wychodzi jeszcze trochę bo ma w tej chwili około 345000 km, fakt że chodzi cichutko i ma jad, nie trzeba  go prosić by jechał do przodu  :-).
Jak z częściami do prevek są dostępne jak do innych toyotek, czy są problemy bo mało tego u nas.
I ostatnie pytanie lepiej kupić w Polsce czy szukać w Niemczech, choć ta pierwsza ma na wszystko  papiery co w niej było robione, i nie sugerujcie się przebiegami w niemczech bo też już krecą  :-(.
Pozdrawiam

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lipca 2014, 20:21:09 »
Nie wiem, czy dużo, i czy w ogóle. 1CD, z którymi mam do czynienia nie zjadają prawie nic.

Pierwszy ma 130kkm, jeździ na Motulu 5W40 i między wymianami nie dolewam nawet pół litra. Drugi ma już ponad 500kkm, jeździ na Motulu 10W40 i zjada do litra na 10kkm, z tym, że jest latany trasami i głównie w trzeciej ćwiartce prędkościomierza, więc moim zdaniem ma prawo.

Na chwilę obecną można już w tym regenerować wtryski, więc koszty eksploatacji maleją. SCVki potaniały, a innych usterek praktycznie brak, o ile ktoś umie używać turbiny.

Z częściami jest różnie, jest sporo używek, jest sporo zamienników, a w ASO wciąż jest najdrobniejsza śrubka. Tyle, że nie ma za bardzo po co ich kupować. Przez 500kkm (auto jest u nas od 30kkm na liczniku) wymienione były amory, łożyska z przodu (po strzale w koło), koło, przesuwka i łożysko V biegu, skraplacz, 4 razy rozrząd, raz, czy dwa razy wtryski i kilka(naście) razy SCVki. A, zatarło się też jedno cięgło od lewarka zmiany biegów i jakieś tam jeszcze drobiazgi typu żarówki podświetlenia tego, czy owego. Chyba robione też było sprzęgło, ale nikt tego nie pamięta, więc nie zdziwiłbym się, gdyby było od nowości.

W Niemcowni masz większą szansę na auto w ludzkim stanie, w którym jeszcze "naszych" nie było, ale będzie się to wiązać z odpowiednią ceną, więc Twój wybór :)

3VZ.pl

Offline nilk

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lipca 2014, 14:09:06 »
Witam ponownie po dłuższej przerwie (laptop był w rękach mojej córci  :-))
Już w miarę wszystko wiem, tylko jedno mnie jeszcze boli czy ten prevka z takim przebiegiem przelata jeszcze ? Co do zakupu w Niemczech to trzeba trafić na prywatnego właściciela bo w komisach kręcą i kombinują prawie jak w Polsce (większość komisów w rękach turasów ). Miałem już okazję niejednokrotnie spotkać się z tym  :-( . Na prywatnego to trzeba długo poczatować bo jak dobry to szybko znika, ostatnio właśnie wynalazłem prevkę z 2002 roku za 4000 E i od momentu ukazania się do sprzedaży minął 1 dzień bo zadzwoniłem na następny dzień do gościa a on powiedział, że już za późno, sprzedane.
Poradźcie czy kupować, czy czekać na coś lepszego czy darować sobie i szukać czegoś całkiem innego.
Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl