Autor Wątek: Auris - nasze opinie, komentarze  (Przeczytany 22732 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Spider1919

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V 2.0 4x4
Auris - nasze opinie, komentarze
« dnia: 25 Czerwca 2014, 10:34:38 »
KoralK, ja przed kupnem Aurisa zastanawiałem się nad zakupem nowego Hyundaia i30 (46900 z felami oraz ubezpieczeniem AC i OC, super oferta) i większość ludzi na forach polecała mi zakup koreańczyka zamiast Aurisa, bo nowsza technologia, bo Car of the Year wg Carbuyera itd.

Teraz tak. Moja siostra kupiła rok temu fabrycznie nowego Hyundaia i10. W ciągu roku do naciągnięcia był pasek rozrządu bo wydawał cholerne dźwięki, do uzupełnienia była klimatyzacja (podobno w fabryce nie wlali czynnika  :wallbash: ) oraz do wymiany uszczelka prawych drzwi pasażera, bo... przeciekały. Przy czym jak przyjechałem za nią na wymianę, bo siostra akurat miała szkołę, okazało się, że w Hyundaiu zamówili uszczelkę do... prawych drzwi tylnych, zamiast przednich. Jeszcze słyszałem jak koleś opieprza przez drzwi praktykanta za złe zamówienie, a potem wychodzi do mnie i mówi "no wie pan, jest taka sytuacja, nie wiem jak to się stało, dobrze zamówiliśmy a przyjechało co innego...". Oczywiście żadnej rekompensaty za konieczność dojazdu 25 km w jedną stronę do Zabrza ani straconego czasu nie otrzymałem, nawet głupiego zapachu do samochodu. Toyota z indywidualnym podejściem do klienta, samochodami, które jeździły u nas po 5-6 lat bez ani jednej awarii, serwisem którego pracę można obserwować przez wielką szybę z poczekalni przy stoliku, świeżej prasie i gorącej kawie zdecydowanie nas rozpieściła. A serwis w Hyundaiu? Schodzi się do jakiegoś podziemia (serio), pokój 20m^2, z lewej strony jakaś niemiła, zmęczona życiem pani przy biurku, mały telewizor, na którym lecą reklamy Hyundaia i jedna sofa do siedzenia, do tego upierd... kafelki, które ostatni raz były sprzątane na oko 19 lat temu. Może w droższych Hujdajkach nie ma takich jaj jak w najtańszym i10, ale i tak za całą otoczkę nie kupiłbym tego samochodu, choć pewnie zależy to też od salonu.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
Odp: Auris - nasze opinie, komentarze
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Czerwca 2014, 17:52:13 »
Moja siostra kupiła rok temu fabrycznie nowego Hyundaia i10. W ciągu roku do naciągnięcia był pasek rozrządu bo wydawał cholerne dźwięki, do uzupełnienia była klimatyzacja (podobno w fabryce nie wlali czynnika   )

Eeeeeeeeeeeeee  :o

W układzie rozrządu jest chyba jakiś napinacz ?
Tak sądzę, więc co tam musieli naciągać  :o ?

Gdyby nie "napuścili" czynnika do klimy w fabryce (mało prawdopodobne) to odpowiednie czujniki nie pozwoliłyby uruchomić sprężarki z powodu zbyt niskiego ciśnienia ! (możliwość zatarcia).
Rozumiem wobec tego, że przez ten rok (do momentu kiedy "odkryto", że fabryka nie wpuściła czynnika) twoja siostra nie używała klimatyzacji   :|  ?

A tak już na marginesie  :-)
Chcieliśmy kiedyś kupić Kia Ceed (bliźniak i30)
Już nawet jechaliśmy z jakąś tam zaliczką do salonu KIA , ale po drodze przejeżdzaliśmy obok salonu Toyoty (inne marki odpadly)
I postanowiliśmy z żoną tak "z ciekawości" zatrzymać się i wstąpić do środka.
Jak wsiedliśmy do Aurisa po FL , to była miłość od pierwszego wejrzenia  :-)   :good:
Do tej pory jest nasz  :-)   :-).
To był strzał w dziesiątkę  :good: 
(pomimo tego, że wystąpiły usterki które w nowej Toyocie nie powinny mieć miejsca. Na szczęście gwarancja i porządne ASO "dały radę")

w śród użytkowników zajrzałem także w opinie o nowym Aurisie i ku mojemu zdziwienie okazało się że lepiej był oceniany poprzedni model niż ten nowy.

Wcale się nie dziwię (w mojej subiektywnej ocenie !)

Powiem tak, :

Auris II wygląda fajnie (ale jak to się mówi "pupy nie urywa" inne marki wyglądają dość podobnie , jest nowoczesny, pachnie nowością i zapewne warto by go mieć jako pierwszy nowy pojazd.

Ale z mojego (subiektywnego) punktu widzenia nasz Auris 2010 czyli po FL , jest o niebo wygodniejszy (przyzwyczaiłem się do jego wysokości , wygodności wsiadania , itp. , itd.).

Pakiet wyposarzenia jest tak skonfigurowany, że posiada wszystko (oprócz skóry) co w Aurisie II musiałbym wziąć w najbogatszym pakiecie.
Mechanicznie mam to samo (oprócz wielowahacza z tyłu) , silnik mam ten sam , więc z naszego punktu widzenia nie opłacało nam się "przesiąść" na nowszy model.

Stąd myślę biorą się wyższe oceny poprzedniego modelu (Auris II nie jest na tyle "rewolucją" , żeby można go oceniać wyżej).
A im dłużej przyglądam się nowym AII i im dłużej przesiaduję w środku (skończył się leasing i może warto by jednak pomyśleć o czymś nowym) to dochodzę do wniosku, że nasz Auris FL nie jest wart wymiany na Auris II.

PS
Zaczyna nam się coraz bardziej podobać Mazda 3   :-)  którą nota bene można mieć lepiej wyposażoną i w mniejszych pieniądzach od Aurisa II   :roll:

« Ostatnia zmiana: 25 Czerwca 2014, 18:20:34 wysłana przez tomery »

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Czerwca 2014, 19:10:27 »
Ale z mojego (subiektywnego) punktu widzenia nasz Auris 2010 czyli po FL , jest o niebo wygodniejszy (przyzwyczaiłem się do jego wysokości , wygodności wsiadania , itp. , itd.).

To i ja subiektywnie. W kwestii wygody wsiadania/wysiadania zgodzę się z Tobą. Po przesiadce z AI kilka razy uderzyłam się w głowę, zanim przywykłam, że teraz buda niższa. Zwłaszcza wsiadający do tyłu poczują dyskomfort, nie ma tam już aż tyle przestrzeni.  AII jest jakieś 5 cm niższy i 5 cm dłuższy, szyba czołowa leży bardziej płasko. To wszystko przekłada się zmniejszenie wygody wpakowania się do auta. Ale... każdy kij ma dwa końce. Sylwetka AII jest dzięki temu znacznie bardziej aerodynamiczna. Dużo jeżdżę ze sporymi prędkościami po autostradzie i ma to dla mnie ogromne znaczenie. W AI rzucało mnie na wietrze jak szmatą. Chwilami bałam się, że odfrunę jak nagle dmuchnęło z boku. No masakra, każdy przejazd obok ciężarówki kończył się tańcem. Boczny wiatr po wyjeździe zza barier dźwiękochłonnych to samo... musiałam bardzo uważać. Nowy pruje powietrze, zamiast z nim walczyć. Nie boję się już wiatru. Nie nurkuje tez przy ostrym hamowaniu. Lepiej trzyma się w zakrętach. Część roboty odwalają co prawda gumy, bo teraz mam szersze, ale sama niższa bryła tez robi swoje. I hamulce ostre jak żyleta

Cos za coś. W AII czuję się dużo bezpieczniej. Poza tym jestem dość niska i nauczyłam się już wsiadać bez rąbania głową w ramę drzwi :) No i w zimie będę jeździć bez irokeza, bo dosięgnę szczotką zdjąć cały śnieg z dachu  :cheesy: .

Mój AI był dieslem, golcem z 2007 roku więc wyposażeni,a czy silnika nie mam co porównywać.

Nie wiem jak w Twoim Tomery z ogólnymi wrażeniami z prowadzenia, ale w AII pedały, drążek zmiany biegów i kierownica chodzą niezwykle lekko. W AI był większy opór. Dłuższa jazda mnie teraz nie meczy. Wspomaganie kierownicy jest tak zaje.... że paluszkiem można kręcić. Wciskając jakikolwiek pedał opór jest tak niewielki, że noga własnym ciężarem prawie wszystko załatwia, używam bardzo niewiele siły. W AI po godzinie deptania po autostradzie już mi troszkę noga puchła a i w mieście na hamulcu na czerwonych światłach też. Ręce tez bywały zmęczone kręceniem kółka. Pasy...w AI były zbyt mocno naciągane i piły, ale może to było do wyregulowania. W AII chodzą również lekko, niewiele się napinając na ciele.

Jakiś czas temu porównywałam konfigurację Mazdy 3 z AII. Mazda w porównywalnej wersji wyposażenia do mojego Dynamic (dla mazdy to skyEnergy)za cenę 400 zł więcej daje dużo więcej bajerów: czujniki zmierzchu, deszczu, system ostrzegający o obiektach w martwym polu, czujnik ciśnienia opon, podświetlany schowek pasażera, dwustrefowa klima, lusterko elektrochromatyczne, elektrycznie składane lusterka boczne etc. Nie ma tylko asystenta parkowania i czujników parkowania z przodu.
Zapewne pod względem wyposażenia jest dużo bardziej kusząca. Nigdy nie jeździłam mazdą, więc nie mogę porównać wrażenia z prowadzenia, ale w tej cenie 400 zł więcej niż dynamic 1,6 Valvematic, Mazda ma silnik dwulitrowy, z większym momentem obrotowym, mniejszym spalaniem i lepszym przyspieszeniem do 100 (8,9 sek.)
« Ostatnia zmiana: 25 Czerwca 2014, 19:14:32 wysłana przez Nika »
Żyj i daj żyć innym.

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Czerwca 2014, 19:16:02 »
PS Zaczyna nam się coraz bardziej podobać Mazda 3   :)  którą nota bene można mieć lepiej wyposażoną i w mniejszych pieniądzach od Aurisa II   :roll:

Śmigałem poprzednim wcieleniem nowej Mazdy 3 w wersji z silnikiem 2,2 i 1,6 w Dieslu i z czystym sumieniem mogę polecić - autko sprawowało się świetnie awarii zero a w wersji 2,2 jazda to była czysta przyjemność.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Czerwca 2014, 19:50:30 »
Po przesiadce z AI kilka razy uderzyłam się w głowę, zanim przywykłam, że teraz buda niższa. Zwłaszcza wsiadający do tyłu poczują dyskomfort, nie ma tam już aż tyle przestrzeni.  AII jest jakieś 5 cm niższy i 5 cm dłuższy, szyba czołowa leży bardziej płasko. To wszystko przekłada się zmniejszenie wygody wpakowania się do auta. Ale... każdy kij ma dwa końce. Sylwetka AII jest dzięki temu znacznie bardziej aerodynamiczna. Dużo jeżdżę ze sporymi prędkościami po autostradzie i ma to dla mnie ogromne znaczenie. W AI rzucało mnie na wietrze jak szmatą. Chwilami bałam się, że odfrunę jak nagle dmuchnęło z boku. No masakra, każdy przejazd obok ciężarówki kończył się tańcem. Boczny wiatr po wyjeździe zza barier dźwiękochłonnych to samo... musiałam bardzo uważać. Nowy pruje powietrze, zamiast z nim walczyć. Nie boję się już wiatru. Nie nurkuje tez przy ostrym hamowaniu. Lepiej trzyma się w zakrętach. Część roboty odwalają co prawda gumy, bo teraz mam szersze, ale sama niższa bryła tez robi swoje. I hamulce ostre jak żyleta

Nika , AI przed i po FL to dwa światy !

Ten przed FL był wręcz słynny ze swej "flakowatej" miękkości (myślę, że z twoim ciężkim dieslem z przodu szczególnie).
Wersja po FL (pomijając kosmetykę w wyglądzie) to głównie zmiany w zawieszeniu.
Utwardzone , usztywnione - jedzie jak po szynach (owszem , jest wysoki więc czasem bujnie , ale i tak prowadzi jak po szynach).
Może i faktycznie przez to, że jest wyższy pali ciut więcej , ale trudno, coś za coś.

A teraz ta pozorna różnica 5 cm w długości pomiędzy AI FL i AII :  - rozstaw między osiami pozostał ten sam (2600 mm) , a ponieważ AII  jest niższy, to w środku jest ciaśniej (to nie tylko moje wrażenia).
Różnica w długości zewnętrznej wynika z pewnie bardziej wydłużonych zderzaków.
Nie wiem jak było w twoim AI diesel , ale w moim lekkość działania pedałów uważam za niezłą.
Układ kierowniczy też działa wystarczająco lekko.
Pasy nie cisną , więc jest gitara  :good:   :cheesy:
I dlatego uważam, że nie opłaca nam się zmieniać naszego czteroletniego wszystkomającego "staruszka" AI FL na nowego AII.

PS
Mazda 3 ma rozstaw osi 2700 mm - 10cm więcej niż Auris !
Silnik 2,0 bez turbiny , który na dodatek mniej pali i ma większy moment - bajeczka !
I ten wygląd !!!
Autko naprawdę uważam godne uwagi.
« Ostatnia zmiana: 25 Czerwca 2014, 20:16:57 wysłana przez tomery »

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Czerwca 2014, 20:18:24 »
Też twierdze, że ta mazda jest godna uwagi  :cheesy:
choć mnie jest w moim aII wygodnie, to chętnie spróbowałabym mazdy. Gdybym tylko mogła do niej wziąć te sportowe fotele, chyba, że madzia tez takie ma no i IPA, bez którego nie mogę już zyć. Przed chwilka wcisnął mnie w ciasna dziurke na parkingu a tak musiałabym gdzies dalej pojechać bo z zachlapanymi szybami i lusterkami bym sama nie wjechała.
Żyj i daj żyć innym.

Offline kostek6

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Czerwca 2014, 20:29:29 »
BTW. czytujecie może jakieś portale gdzie użytkownicy sami oceniają swoje auta?
Ja ostatnio poszukiwałem informacji w temacie Hujdaia IX35 - mój Tata zapragnął zakupić to auto i poszukując info na jego temat w śród użytkowników zajrzałem także w opinie o nowym Aurisie i ku mojemu zdziwienie okazało się że lepiej był oceniany poprzedni model niż ten nowy.
Oczywiście mam na myśli opinie w momencie aktualności danych modeli.

Ogólnie o Hyundai/Kia:
- Ceed 1.6CRDi 90KM - auto nie do zajechania, z 2008r. ochrona ma nimi już nakręcone ponad 400k km i nic się nie dzieje, brak DFP/koła dwumasowego, silnik jest wyłączany kiedy trzeba wymienić olej
- Ceed 1.6CRDi 116KM - wersja "Policyjna", awaryjna (turbo), pali 1,5/2l więcej niż ten wyżej
- Hyundai Santa Fe 2.2CRDi (ten starszy) - użytkowany skrajnie źle (ojej co 2 lata ~ 50 k km), użytek firmowy, nic się nie dzieje
- Hyundai ix35 - ochrona kupiła do jazdy po szutrówkach, osłony podwozia pozrywane w 3 mieniące (drogi gdzie Auris I przejdzie bez problemu), 1.7CRDI (chyba?) po 40k km padło turbo

Ogólnie mają modele bardziej i mniej udane, jak chyba każda marka. Kilka opinii można poczytać tutaj: http://www.autocentrum.pl/oceny/hyundai/

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Czerwca 2014, 20:34:37 »
Prześledziłem już opinię na temat Hujdaja i decyzja  zapadła a rodzice czekają na nowe autko i nie będzie to IX35 - Golfik także znalazł już właściciela teraz tylko muszą wytrzymać dwa tygodnie bez samochodu.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Czerwca 2014, 20:55:15 »
Z tematu trochę zeszło...  :|
ale jeszcze dospamuję.

Jadę sobie dziś auriskiem do pracy i w którymś momencie na lewy pas wyjechało i zablokowało mnie aygo. Nie chciał zjechać na środkowy, mimo, że miewał dość spore spacje wyprzedzając. Zdziwiłam się, bo 160 popiertalał cały czas przez ileś kilometrów. Postanowiłam się nie irytować, z uwagi na łączący nas znaczek na masce i nie mogłam się nadziwić, że mały taki szybki   :shock:
No ale w końcu ładnie poprosiłam, podjeżdżając mu bliżej pod zadek, żeby mi ustąpił, bo mimo wszystko mnie się bardziej spieszyło no i ustąpił  :good:
Teraz mi proszę powiedzieć, co mówi autostradowa etykieta? jak ktoś podsuwa się za blisko to cham, czy tylko określa swoje potrzeby, żeby ktoś z przodu wiedział, czy może sobie jechać spokojnie, czy jednak temu z tyłu się bardziej spieszy i wypada go puścić?

Ja bardzo rzadko kogoś tak popycham, tylko wtedy, jeśli widzę, że ktoś ma miejsce na środkowym, żeby sobie spokojnie bez nerwów i hamowania wjechać i zupełnie bezzasadnie blokuje pas, bo nikogo nie wyprzedza.

Tak czy siak nadziwić się nie mogę, no Aygo zasuwa jak mały samochodzik  :cheesy:
Żyj i daj żyć innym.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Czerwca 2014, 08:06:54 »
To ja też nie na temat wątku. Tak sobie myślałem że dzięki niskiej bryle auta i mniejszym współcz. oporu powietrza, przy dużych prędkościach Auris II będzie palił mnniej. Na przykładzie Niki i jej spalania ponad 9 litrów/100 jestem zawiedziony. Też byłem zawiedziony ilością miejsca w środku AII. Mimo dłużeszej bryły auta w środku jest wyczuwalnie mniej miejsca, nie tylko w górę auta, ale i wzdłuż. Ja też mam AI po lifcie i na jakieś opory wspomagania i pedałów nie mogę narzekać, opory biegów potwierdzam. Auto jedzie jak po torach. W zakręty mogę wchodzić "2 razy szybciej" niż w byłym moim np Volvo V40.  Potwierdzam opinię Tomerego, że nie kupiłbym tego samego Aurisa II. Bo po co ? Mysiałby mieć wszystko krok lepiej do przodu, a nie ma. Hybrydka to co innego. Nad tym mógłbym się zastanowić. Tak sobie też myślę, że najsłabszym ogniwem Aurisa 1.6 jest jego silnik. Fakt bezawaryjny, ale do TSi mu daleko pod każdym względem. Tak jak napisałem wcześniej gdzieś. Następne auto jeśli to będzie benzyna, a Toyota nie zaturbi swoich motorów to będzie auto innej marki. Fajnie że się jeżdzi bezawaryjnie, ale czasem trzeba poczuć że się żyje, a nie że jest się dziadkiem :)
pozdrawiam.
Acha co do mojego spalania, ostatnio popylałem na autostradzie odcinek 150 km. Jechałem chwilę wolno bo 120 km/h, potem trzymałem się gdzieś 140 km i trochę więcej. Przez około 10/15 minut jechałem 200km/h (przynajmniej na liczniku). Średnie spalanie wyszło mi na kompie 8,9 L/100 czyli znając mój komputer gdzieś około 9,2 - 9,5 Litra/100. Więc gdzie tu oszczędności z mniejszego oporu powietrza w Auris II ? Nie tak miało być :)
« Ostatnia zmiana: 26 Czerwca 2014, 08:14:30 wysłana przez AurisBeast »

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Czerwca 2014, 08:30:03 »
Zwrócę uwagę na jeszcze jedną rzecz nie wiem czy się zgodzicie i czy też to zauważyliście ale mam wrażenie,  że z jakiegoś powodu pewnie związanego z aerodynamiką o wiele bardziej brudzi się w nowym Aurisie przód i szyba czołowa (myślę o owadach).
Jadąc w trasie z kumplem który ma Hondę Civic czy z żoną która lata A-klasą zawsze mam o wiele więcej owadów na szybie, zderzaku, masce i lusterkach niż oni.
Oczywiście nie czepiam się tu a jedynie zauważam fakt nie przypominam sobie nie licząc jazdy na motocyklu bym w jakimś innym pojeździe miał aż taką liczbę trupów zwykle dojeżdżam od tankowania do tankowania (jeżdżę głównie trasy) bez szorowania szyby odkąd mamy ciepło i owadów masę muszę często kilka razy zjechać na stację na mycie szyby.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Czerwca 2014, 12:19:06 »
Mam spalanie 9 litrów, bo tak jeżdżę. Zmieniam biegi dopiero na wyższych obrotach, startuję żwawo ze skrzyzowania. Codziennie przez większość 30 km odcinka autostrady (i z powrotem) 160-180 i więcej czasem. Reszta po mieście. Kiedy jadę gdzies w spokojniejsza trase spalanie natychmiast spada. Od dawna kusiło mnie wyzerowac licznik i sprawdzic jak się bedzie miało spalanie do obecnego, jesli nie będe przekraczać 140. Ale nie umiem nie przekraczać  :wallbash:
Ilość trupów na masce taka sama jak w AI  :cheesy: 
Nadwozie jest dłuższe o 5 cm ale to sa centymetry puste, chyba tylko zderzak jest bardziej odsuniety w przód i oddalony od chłodnicy. Śrrodek znacznie zmniejsza pochył szyby czołowej. I kokpit chyba jest też przez to troche bardziej wydłuzony, żeby kierowca nie walił głową w szybę :)
Tak, w środku miejsca jest mniej, w AI było duzo bardziej przestronnie. Ale dla takiego niziołka, jak ja wystarczy. Rzadko wożę pasażerów.
Ja kochałam poprzedniego auriska całym sercem, ale nie chciałabym juz sie zamienic, nawet, gdyby miał takie samo wyposażenie. W tym jest mi dobrze i bezpiecznie. Jednak dla kogoś, kto nie boi sie wiatru i ma kogo wozić AI bedzie zdecydowanie lepszy, wygodniejszy.
Żyj i daj żyć innym.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Czerwca 2014, 12:24:22 »
Od dawna kusiło mnie wyzerowac licznik i sprawdzic jak się bedzie miało spalanie do obecnego

polecam konto na motostat.pl

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Czerwca 2014, 14:04:44 »
Nika. A gdzie Ty się tak śpieszysz dzień w dzień? Jeśli codziennie jeździsz tak jak piszesz. Nic innego jak jestes po prostu piratem drogowym. Dopuszczalna na autostradzie u nas wiesz ile jest, prawda ? Codziennie jeżdżąc tak jak szaleniec 160-180 a nawet więcej jesteś w grupie ryzyka. Wystarczy coś z oponą i nie będzie z Ciebie czego zbierać.
« Ostatnia zmiana: 26 Czerwca 2014, 14:06:48 wysłana przez AurisBeast »

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Czerwca 2014, 14:23:15 »
Nooo, dla własnego dobra też proponuję nieco zwolnić :cheesy:

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl