Autor Wątek: Auris - nasze opinie, komentarze  (Przeczytany 22734 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris - nasze opinie, komentarze
« Odpowiedź #60 dnia: 06 Lipca 2014, 13:05:43 »
"Może to nie wina materiałów a raczej użytkownika. Jak się chce (lub nie chce szanować) to wszystko można zepsuć, zniszczyć."

Idz ze , idz ze......
« Ostatnia zmiana: 06 Lipca 2014, 13:08:10 wysłana przez pancio11 »
Where Wishes Fly......

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #61 dnia: 06 Lipca 2014, 13:24:09 »
To i ja wtrącę swoje "trzy grosze" do dyskusji :).

Coś mi się wydaje, że KoralK ma jednak sporo racji !
Jeździł wieloma samochodami , ma niezłe porównanie z innymi markami, jest stosunkowo obiektywny (bo nie wydał swoich "ostatnich" ciężko zarobionych pieniędzy  :-)  i nie musiał wziąć na Aurisa kredytu na 30 lat   :laugh:  )

A więc tak:

- Toyota w "lepszych opcjach" z pewnością nie oferuje lepszych materiałów tylko dodaje do pewnej jednakowej dla wszystkich  bazy wyposażenia kolejne elementy wyposażenia typu elektryczne szyby w tylnych drzwiach zamiast korbek (a inne marki w każdej wyższej wersji wyposażenia używają mimo wszystko coraz lepszych materiałów)

- jak w 2011 szukaliśmy samochodu to byliśmy m.in, w Hondzie. Na wyprzedaży stał Civic sedan 1.8 NoPb z wyprzedaży rocznika 2010. Wygląd wnętrza to kwestia gustu , ale z tego co pamiętam to materiały (szczególnie ten welurek na siedzeniach) to była bajeczka. Nie wiem jak te materiały spisywalyby się do dzisiaj , ale w porównaniu z Aurisem , Honda moim zdaniem stała "półkę' wyżej.

Mimo wszystko zdecydowaliśmy się na Aurisa (pomimo wykonania wnętrza w porównaniu do Hondy jakby było z plastików po recyclingu butelek PET) bo ze względu na wiek jestem konserwatystą.
Honda była zbyt "udziwniona" i awangardowa w środku , bałem się spalania silnika 1,8 (jak się okazuje niepotrzebnie bo pewnie Civic 1.8 paliłby mniej niż Auris 1.6) no i była sedanem , a chcieliśmy po kilku sedanach zmainy na hatchbacka.

Myślę, że gdybyśmy kupili Hondę bylibyśmy z niej tak samo zadowoleni , jak zadowoleni jesteśmy nadal z Auriska.

PS
Honda, przez swoją "miękkkość" i przytulność w środku wydała nam się mniejsza w środku , ale to pewno złudzenie.
Ale ogólne wrażenie lepszej jakości materiałów wykazywała wtedy Honda.

Offline teodorcool

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 06 Lipca 2014, 13:41:12 »
Ja mam Aurisa I po lifcie i na jakość materiałów nie narzekam, tzn tylko ten łuk przy hamulcu ręcznym trzeszczy jak się go kolanem mocniej popchnie. Natomiast nie zgodzę się z Koralem, że Auris jest gorszy od konkurencji. Pewnie że są kompakty z lepszym wyposażeniem, mocniejszym silnikiem, mniejszym spalaniem i lepiej wykonane. Po pierwsze każdy ma swoje priorytety w kupowaniu samochodu i np dla mnie najważniejsza jest bezawaryjność i właśnie dlatego kosztem wcześniej wymienionych rzeczy kupiłem Aurisa. Powiem więcej, jestem z tego zakupu mocno zadowolony!! Miałem już kilka samochodów przed aurisem (Peugeot, Astra i Corolla) i powiem Ci drogi Koraliku że gdybyś miał za swoją kasę wykonywać wszystkie naprawy w tych Astrach, Octaviach (tsi) i innych "furach" to może Twoja lista priorytetów wyglądałaby tak jak moja, czyli po pierwsze BEZAWARYJNOŚĆ. Bo niestety, ja ze swoich pieniędzy, a nie firmowych musiałem płacić za te wszystkie usterki innych "heblów", nie raz były one błahe (nie raz nie) ale zawsze kosztowne. ywiście nie jestem wyrocznią, ale wiemy że Toyota od zawsze się chwali niezawodnością i z tej cechy wywiązuje się znakomicie (póki co). Oczywiście nie jest to najlepszy kompakt na świecie, ale według mnie najmniej awaryjny (jeszcze Civic i Lancer), a mi właśnie o tą cechę samochodu chodzi, bo poświęcę trzeszczenie plastiku dla unikania lawet i serwisów. A Aurisa będę chwalił i POLECAŁ.
"Z Toyota trzeba się mierzyć. To jest skala
porównawcza. Kto ja ignoruje, ten już teraz przegrał"

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 06 Lipca 2014, 13:42:29 »
Idz ze , idz ze......
Wskaż przynajmniej kierunek  :laugh:

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 06 Lipca 2014, 17:23:20 »
Bez chwili namysłu wybrałbym Hondę - miałem okazję przejechać tym autem trochę kilometrów. Jednak przede wszystkim wybrałbym ją za jakość wykonania w środku nie ma nic wspólnego z dziadostwem jakie oferuje Auris.

Przed zakupem Auriusa II mocna przymierzałem się do nowego Civica. Jednak mimo max opuszczonego fotela ciągle siedziałem za wysoko ( jak dla mnie) względem zegarów i linii bocznego okna. W toyocie mogę opuścić fotel tak nisko jak lubię i jak miałem w golfie VI. W sumie nie to zadecydowało o zakupie Auriusa, ale był to punkt in minus dla Hondy.
Posiadanie psa jest jak tęcza.Szczenięta są radością na jednym jej końcu. Stare psy są skarbem na drugim.

Offline FastWalker

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #65 dnia: 06 Lipca 2014, 17:39:51 »
Pieee###dolicie ... 3 po 3 przy niedzieli..  :cheesy:
Corolla e11 3d 98, Auris 2011 1.6

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl