Autor Wątek: Pomoc w wyborze RAV4  (Przeczytany 5016 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline FrozenFire

• Toyot Leżący
  • *
Pomoc w wyborze RAV4
« dnia: 04 Lipca 2014, 00:34:39 »
Witam wszystkich :)
Obecnie stoję przed bardzo poważnym wyborem otóż poszukuję dla siebie jakiejś fajnej Toyoty :)
Budżet ok. 36 tys. +/-
Szukam jeśli to możliwe jakiejś Toyoty Rav4 III Generacji jeśli to możliwe w tych cenach tylko nie wiem na jaki silnik się zdecydować i na co uważać przy wyborze. Widziałem sporo wersji z silnikiem 2.2 D4D ok. 136KM albo benzyny 2.0
tylko nie wiem na co się zdecydować.
Mam bardzo duży dylemat ogółem rozglądałem się też za Avensis w Benzynie 1.8 vvt-i T25 lub T27 jak się uda znaleźć.
Poprzednio miałem Corollę 2005 1.4 vvt-i 3D i przyznam że jeździło mi się przez ostatnie 2 lata super ale szukam coś nowego.
Z góry dzięki za pomoc

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Pomoc w wyborze RAV4
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lipca 2014, 11:11:16 »
Jeśli koniecznie Ravka, to szukałbym IIgen, bo ma napęd. Z trzecią dałbym sobie spokój, bo IMO ani nie wygląda ani nie oferuje żadnego, godnego uwagi, silnika.

Przy takim budżecie możesz też pomyśleć o RX300/330/350, bo tam też jeszcze jest napęd, a przy okazji sporo więcej niż jakakolwiek Ravka może zaoferować.

3VZ.pl

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lipca 2014, 11:37:09 »
Budżet ok. 36 tys. +/-
lub T27 jak się uda znaleźć.
Oj chyba nie  :shock:
Widzę, że jesteś z Łodzi, ja też, więc jak zwrócę na coś uwagę, to postaram się polecić.
Tu jest Rav-ka ze źródła, które bardzo dobrze znam, ale trochę poza budżetem http://prestigecars.otomoto.pl/toyota-rav-4-2-0-16v-lift-idealna-serwisowana-C33395633.html

Offline FrozenFire

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lipca 2014, 11:55:04 »
patkrz dzieki za odp. no 42tys to już sporo ponad budżet tak na prawdę nie chce wydawać całego majątku na autko więc pewnie pozostanie RAV II gen  :-)

Przy takim budżecie możesz też pomyśleć o RX300/330/350, bo tam też jeszcze jest napęd, a przy okazji sporo więcej niż jakakolwiek Ravka może zaoferować.

nie wiem jak z awaryjnością Leksusów ale chyba jednak postawiłbym na Toyotę generalnie jak się coś znajdzie z roczników powyżej 2005 to chętnie bym kupił.  :-) jeśli nie znajdę odpowiedniej Ravki to poszukam Avensis T25 lub T27, wiem że to troche rozbieżne modele ale podobają mi się obydwa autka, myślałem też na Corollą E15 ale tam te zegary w kształcie busoli jakoś do mnie nie przemawiają  :cheesy: moja ostatnia Corolla E12 2005r. miała piękne zegary i takie jak dla  mnie mogli do nowej wrzucić.  :-)

Offline miki.joe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lipca 2014, 12:18:44 »
Lexus to Toyota tylko z lepsza jakością wykonania. RX będzie lepiej wykonany niż Ravka.
Lexy jeszcze mniej są awaryjne od Toyot z racji na lepsze materiały i wykonanie.
No i w RX jest V6  :good:

Offline FrozenFire

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Lipca 2014, 12:39:57 »
No sprawdziłem już że to koncern Toyoty  :wallbash: ale Lexa w tych cench powyżej rocznika 2005 to nie znajdę dlatego szukam dalej :-)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Lipca 2014, 13:36:32 »
Skoro 2 czy 3 lata robi Ci różnicę, to nie znajdziesz, albo kupisz rocznik zamiast samochodu.
3VZ.pl

Offline FrozenFire

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Lipca 2014, 14:42:53 »
Nie szukam tak koniecznie rocznika ale też chciałem coś nowszego od mojej rolki 2005, ostatecznie jak będzie coś starsze a lepiej utrzymane i z niskim przebiegiem to pewnie że kupię, ogółem nie chce majątku wydawać na paliwo więc szukam silnika max 2.2l
na pewno jak już kupię to się pewnie pochwalę ale nadal nie wiem do końca jeszcze co z Toyoty czy Lexa wybiorę
Ravka to jest fajna opcja tak samo jak RX ale szczerze szukam też Avensisa ewentualnie kolejną Corollę.
Wiem że jest to duży rozstrzał wielkości aut ale no jakoś takich już szukam ja o ile nie jestem tak wybredny to już Moja Narzeczona lubi popatrzeć na ładne auta i tak moją ostatnią Corollę E12 oceniała w porządku a teraz jak przyszła pora na zmiany i tak oto wybieram pomiędzy tymi samochodami  :cheesy: Nie żebym nie miał zdania itp. ale też musze się z Nią liczyć

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Lipca 2014, 07:57:20 »
nie ograniczaj się, popatrz może na Ravke z US z motorem 3,5, V6, wyglada normalnie, brzmi ładnie, przyspiesza też, wnętrze nieco ładniejsze niż nasze (jasna skóra, AT, skoro napęd nie jest najważniejszy). 2,2 może być źródłem wielu trosk w miejskiej, krótkoodcinkowej eksploatacji w naszym klimacie.

np taka http://otomoto.pl/toyota-rav-4-import-z-usa-toyota-lexus-C33391679.html
« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2014, 08:00:03 wysłana przez tjedral »
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

Offline Liren

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Lipca 2014, 19:00:07 »
Hej
Miałam Toyote RAV4 2003r automat, wersja amerykanska silnik 2.4l z napedem na jedna os, przebieg 90 000 mil instalacja LPG BRC. Uwielbiałam ten samochod. Przejechałam nia około 50-60 000km w 2,5roku. Absolutnie bezawaryjny samochód. Jedyne co robiłam to tankowałam, wymianieałam filtry olej itp. Po przeprowadzce do UK zupelnie nie opłacało mi sie jej ubezpieczac (około £3700 rocznie).

Chcialam wiekszy i bardziej luksusowy samochod wiec kupilam Lexusa RX300 2002r automat, silnik 3.0 V6, przebieg 125 000 mil, również z instalacja LPG (jak sie okazało najtansza na rynku).

Różnica miedzy tymi samochodami jest olbrzmia. Ravka jest dynamiczna, lzejsza i bardziej zrywna. Lexus to bardzo dostojny samochod. Nie da sie porownan akceleracji w RAV4 do tej w Lexusie (miałam automat). Lexus pomimo silnika 3.0 jest po prostu mniej zrywny a bardziej dystyngowany ;) Moze po 70tce docenie taki styl jazdy ;)

RAV4 podobnie jak Lexus to samochody "niezniszczalne". Zastanow sie czy wolisz bardziej zrywny, nieco mniejszy samochód z gorszym wyposazeniem czy bardziej luksusowy duzo ciezszy, wolniejszy samochod. Oba samochody uważam za bardzo dobre.
« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2014, 19:08:04 wysłana przez Liren »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl