Autor Wątek: Toyota Yaris TS II - zakup  (Przeczytany 10574 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jkb

• Prawie Toyot
Toyota Yaris TS II - zakup
« dnia: 07 Lipca 2014, 20:52:20 »
Witajcie,

mój pierwszy post na forum. Planuję zakup Toyoty Yaris TS II. Tak, wiem - był już ten temat poruszony jednak nie znalazły się tam informację, które by mnie interesowały.

- przesiadam się z Citroen C3 1.4i 73 km - będzie odczuwalna, spora różnica na korzyść TS ?
- Czy pomimo wagi 1190 kg to auto jakoś jedzie ?
- jak wygląda kwestia "brania" oleju ? Bo sporo słyszałem o silniku 1.8 VVT-i - w niekorzystnym świetle
- jak z prowadzeniem tego samochodu?

A teraz napisze czego oczekuję od auta : niskiej awaryjności ( we francuza pakowałem 400 zł/ miesiąc ), zużycie paliwa nie ma znaczenia ( stary palił 9.5 litra benzyny ), osiągów takich by móc wyprzedzać bez zadyszki i czasem "utrzeć" nosa jakiemuś dresikowi bądź też królowi polskiej wsi dajmy na to w passacie 1.9 TDI ;)

Będę bardzo wdzięczy za pomoc!  :-)

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Toyota Yaris TS II - zakup
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lipca 2014, 21:40:12 »
Cytuj (zaznaczone)
przesiadam się z Citroen C3 1.4i 73 km - będzie odczuwalna, spora różnica na korzyść TS ?
- Czy pomimo wagi 1190 kg to auto jakoś jedzie ? jak z prowadzeniem tego samochodu?
Na wszystkie Twoje pytania jest jedna recepta. Znaleźć takie auto jak najbliżej siebie i jechać obejrzeć, pomacac i pojeździć. Nie musisz być w ogóle zainteresowany danym egzemplarzem - po prostu jedź i doświadcz tego co oferuje bo dla mnie odejście to ma Tesla (przy okazji ' jakoś ' jedzie  :cheesy:  ) a nie Yaris TS. ;)

Co do brania oleju czytałeś o 1ZZ-FE czy 2ZR-FE ?

Offline Antau

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lipca 2014, 22:51:58 »
Coś tam jedzie ale jak na swoje koniki to nie ma rewelacji  :cheesy: 1190 kg? Nie myślałem że yaris tyle waży  :grin:
Fajny jest moment obrotowy, jedzie od dołu.

Offline Gucio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lipca 2014, 10:16:17 »
Będzie wyraźna różnica na plus dla Yarisa. Mimo tego, jeśli załadujesz do siebie dwóch pasażerów odczujesz spadek frajdy z jazdy.
160 na blacie i tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się ;)

Offline jkb

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lipca 2014, 12:11:45 »
Czytałem opinie o TS I, że śmiga super! A TS II do setki jedzie tak samo, do 160 km/h TS I ma 5 sekund w plecy.. Więc chyba powinno być nieźle.. Tak, 5d waży 1190 kg. Czytałe ma ntemat 1.8 VVT-i 129 km - a ktoś się wypowiadał, ze to dotyczy wszystkich 1.8 VVT-i. Zazwyczaj jeżdzę w pojedynkę - max z pasażerem :)

Offline Antau

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lipca 2014, 12:15:00 »
Seryjny napewno tak.  :grin:

Offline Gucio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Lipca 2014, 15:58:11 »
Zazwyczaj jeżdzę w pojedynkę - max z pasażerem

To nie będzie żadnego problemu. I te 130KM sobie spokojnie radzi do przyjemnej dynamicznej jazdy. Należy się nie bać wyższych obrotów i tyle.
160 na blacie i tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się ;)

Offline jkb

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Lipca 2014, 20:03:43 »
Dzięki za odpowiedz. Auto strasznie mi się podoba! Jeśli dobrze pójdzie to dwa, trzy tygodnie i będzie w moim posiadaniu :)  Idzie objechać nią np. Passata 1.9 TDI 130km ? 

Offline Antau

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Lipca 2014, 21:32:30 »
Z kreski powinien dać rade ale na elastyke to nie ma szans chyba  :)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Lipca 2014, 09:45:24 »
Elastyka tdi to mit - nie jedzie ani do 2000rpm ani od 4000rpm.

Wystarczy poprosic o rolke na 5-tym biegu od 30kmh :)

Offline jkb

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Lipca 2014, 15:57:05 »
"Elastyka tdi to mit - nie jedzie ani do 2000rpm ani od 4000rpm.

Wystarczy poprosic o rolke na 5-tym biegu od 30kmh :)"

mechu, czyli nie powinienem mieć problemu z takim 1.9 TDI 130 ? :)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Lipca 2014, 18:35:59 »
moze byc problem gdy tdi bedzie na srednich obrotach - potem ty dalej ciagniesz dany bieg a tdi musi juz nastepny wsadzic - taka juz jest "elastycznosc" diesla.

Offline sadam

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Lipca 2014, 19:33:40 »
Czytałem opinie o TS I, że śmiga super! A TS II do setki jedzie tak samo, do 160 km/h TS I ma 5 sekund w plecy.. 

że co?

w ogóle dobry temat: czy jak kupie yarisa objadę passata tdi  :cheesy:
passata objedziesz.od ibizy 130stki dostaniesz oklep.
poza tym szukaj auta po lifcie ze skrzynią 6stką, bo inaczej szału w trasie dostaniesz.

no i ludzie, kto sie sciga z rolki od 30km/h na 5 biegu? :D
jeśli chodzi o takie wyścigi to przypomniał mi sie test jaki zrobili kiedys w TG.bodajże focus 1.6 vs evo.ta sama niska predkość, ten sam bieg.gaz w podłogę i focus pojechał.evo  zanim weszło na boost trochę potrwało.
to samo z tdi.u mnie gnojaż startuje od 1800obr/min
« Ostatnia zmiana: 09 Lipca 2014, 19:44:21 wysłana przez sadam »

Offline akras100

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Października 2014, 11:43:48 »
Jako posiadacz Tsa MK1 i MK2 pozwolę sobie zabrać głos.

Jak dla mnie wszelkiego rodzaju diesle do tzw. funu dyskwalifikują 2 rzeczy - zakres obrotowy oraz reakcja na gaz a w zasadzie jej brak.
Wolę mieć wolniejsze auto wolnossące benzynowe ale z fantastyczną reakcją na gaz i liniowym przebiegiem mocy niż diesla który najpierw nic nic nic.... nagle uderzenie w plecy i znow nic nic nic....
I też nie rozumiem tych opinii o niesamowitej elastyczności bo jak dla mnie jazda dieslem po mieście to wcale fajna rzecz nie jest - albo za niski bieg albo za wysoki.

Co do samego TSa - bierz MK2 i się nawet nie zastanawiaj.
Dużo lepiej wykonane auto niż MK1, lepsza pozycja za kierownicą, lepsze materiały, większe wnętrze.
Jedyna konkurencja warta rozwagi to Swift Sport - auto wolniejsze ale również świetnie się prowadzące i sporo tańsze.
Co do samych osiągów MK2 - rzeczywiście do 100 w serii jest podobnie jak w MK1, ale wystarczy wbić 3 bieg i jednak pojemność robi swoje.
Oczywiście pojemność z przymróżeniem oka niemniej jednak te 300cm3 jest wyraźnie wyczuwalne przy wyższych szybkościach.

Co do brania oleju - wg mnie w normie, na 10 tys km około 1.5 litra więc nie ma tragedii.
Co do diesli - auto w serii jeździ w zasadzie tak samo jak Seat Leon tdi 150 konny więc i z pasatem sobie poradzisz :)
A jak będzie mocniejszy? Cóż - nie jest to auto do sprintów spod świateł tylko do ogolno przyjemnej codziennej jazdy. Jakiekolwiek niefabryczne zawieszenie i na tych 17 prowadzi się genialnie.

W tej chwili auto nastukane ma już prawie 180 000 km i jak do tej pory zero wkładu jeśli chodzi o awarie. I za to właśnie lubię benzynową Toyotę.
Co do spalania - przy narmalnej jeździe Warszawskiej 7-7.5 litra. Trasa spokojnie schodzi do 6.

Offline wojtasbbi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Grudnia 2014, 18:28:06 »
Miałem okazję jeździć mk2 ts. Auto o niebo lepiej wykonane niż I ts, sam jeżdżę na codzień I ts-em.

Bez namysłu bierz mk2

http://olx.pl/oferta/toyota-yaris-ts-rezerwacja-2007-CID5-ID7TFQT.html#4c6d237ca3 to normalna cena?

różnica w cenach u nas w Polsce a za granicą jest porażająca O.o skąd taka rozbieżność cenowa?
« Ostatnia zmiana: 04 Grudnia 2014, 18:31:19 wysłana przez wojtasbbi »
Made In Japan

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl