Autor Wątek: NOWE AUTO doradźcie co wybrać  (Przeczytany 35804 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
Odp: NOWE AUTO doradźcie co wybrać
« Odpowiedź #45 dnia: 20 Lipca 2014, 14:14:51 »
Tylko w przypadku CT 200h mamy zapewne do czynienia z golasem.
Tylko że golasowi Lexusa niczego nie brakuje... Oczywiście można dodać bajery, ale golas ma to, co Toyota daje w dodatkowych pakietach
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline PiotR84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 29 Lipca 2014, 14:19:56 »
dobra wracam do wątku przeze mnie rozpoczętego...
Przejechałem się dziś w końcu tą hybrydą i hmmm....pierwsze stwierdzenie ZABAWKA. kurde jechać czy się patrzyć na jakiś monitorek. W końcu po chwili obserwacji wziąłem się za jazdę, najpierw jeszcze kwestia przyzwyczajenia się do automatu (pierwszy raz w karierze)

Ok jazda po mieście bajka :) jazda nieco szybsza ale płynna 80-100km/h nadal w porządku ale powyżej 110/120 już jest tragedia a hałas jakbym w swojej Auris 1,33 założył bagażnik na dach.

Druga sprawa z tyłu trochę mało miejsca dla mnie jest niewygodnie przy wzroście 186cm
Bagażnik duży ale taki mięciutki :)

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #47 dnia: 30 Lipca 2014, 09:22:22 »
Druga sprawa z tyłu trochę mało miejsca dla mnie jest niewygodnie przy wzroście 186cm

mówisz tak, jak byś tam jeździł ... Ja tam nie do końca się przejmuję ilością miejsca z tyłu bo tam nie siadam, a jak już "muszę" to jestem po spożyciu, więc mi wszystko jedno  :cheesy:

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #48 dnia: 30 Lipca 2014, 09:29:33 »
Do zakupu podszedłbym spokojnie i metodycznie.
Po pierwsze jak rozważasz Aurisa HSD w wersji Prestige to oznacza, że przeznaczasz na auto ok. 100tyś - więc daj sobie odrobinę czasu i zobacz jakie auta w tej cenie możesz kupić, sprawdź jak są wykonane jakie maja warunki gwarancji jakie jednostki napędowe, jak się prowadzą etc. poświęć trochę czasu i odwiedź paru dealerów. Wtedy będziesz miał pewność, że kupiłeś to co w największym stopniu wypełnia twoje oczekiwania.

Offline PiotR84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 30 Lipca 2014, 10:41:21 »

mówisz tak, jak byś tam jeździł ... Ja tam nie do końca się przejmuję ilością miejsca z tyłu bo tam nie siadam, a jak już "muszę" to jestem po spożyciu, więc mi wszystko jedno  :cheesy:
swoop ja po spożyciu aż tak nisko nie upadam aby siedzieć - leżeć z tyłu  :-P
a tak na serio to muszę żonę wziąć do salonu niech posadzi się na tylnej kanapie i sama stwierdzi czy wygodnie czy nie.

KoralK tak jak piszesz tu w grę wchodzą 100tyś. sporo kasy i to prywatnej kasy. Pewnie że gdyby to było auto firmowe to by nie było problemu ale to będzie albo nasze Rodzinne albo moje firmowe bo prowadzę małą firmę.
Wcześniej (marzec - kwiecień) budżet z żoną planowaliśmy max 89000 brutto w czerwcu druga połowa stwierdziła że fajnie by się jeździło Ravką ale wybiłem jej z głowy RAV za 99 tyś
A co do innej marki ja coś innego biorę pod uwagę a ona nie. od blisko 12 lat jeździ toyotą yaris potem kolejną yaris no i obecnie mamy auris sporadycznie jeździła moimi kangoo zafira i te moje jej nie pasowały

Poprzedniego Aurisa kupiliśmy (żona kupiła) w tydzień -
ja żałuje a ona nie
ja bym dopłacił te 12tyś do lepszej wersji ona nie
ja teraz nim jeżdżę a ona sporadyczNIE

Kupując nowe auto sam nie wiem jak rozłoży się jazda na dwa auta pewnie wszystko życie zweryfikuje.
ja dziennie pokonuje od 50-70km miasto-ekspresówki żona pokonuje odległości rowerowe  :cheesy: ale czasem do mnie dzwoni zebym był wcześniej bo musi jechać tam i tam (10km) czy nawet do swoich rodziców ok 100km

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #50 dnia: 30 Lipca 2014, 11:02:22 »
Tym bardziej warto dobrze się zastanowić i zobaczyć co na rynku jest dostępne. Moje pierwsze spotkanie z Toyotą było bardzo pozytywne był to rok o ile dobrze pamiętam 2000, przesiadłem się wtedy z Astry a wcześniej miałem dwa cieniasy i kila aut o których nie warto dziś wspominać.
 Toyotą jeździłem raptem rok i trzy miesiące ale pozostały mi po tym aucie bardzo dobre wspomnienia choć paliła jak smok z drugiej strony to było auto firmowe więc moja kieszeń nie cierpiała. Później miałem kilkanaście aut głównie segmentu C i Premium mówię zarówno o tych firmowych jak i prywatnych aż po raz kolejny spotkałem się z Toyotą i to drugie spotkanie nie miało nic wspólnego z pierwszym.
Myślę a wręcz jestem pewien, że to za sprawą pryzmatu przez jaki patrzyłem na nowego Aurisa mam tu na myśli znacznie większe doświadczenie z autami różnych marek.
Oczywiście może się okazać, że każdy z nas ma inne oczekiwania dla jednych ważna jest tylko i wyłącznie cena, dla innych istotą auta jest jego niezawodność, wyposażenie, układ jezdny itd.
Dlatego własnie warto rozejrzeć się na rynku i nie poddawać przyzwyczajeniu bo może okazać się że gdzie indziej dostaniemy więcej tych cech na których nam zależy lub przekonamy się że to co mamy to jest właśnie to czego potrzebujemy.

Offline PiotR84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 30 Lipca 2014, 11:16:14 »
KoralK a jakie miałeś spalanie Aurisie hybrydzie nie licząc autostrad. Jako handlowiec pokonujesz dość duże odległości przy pewnie mega obciążeniu silnika bo czas to pieniądz ile maksymalnie km na baku byłeś w stanie zrobić maksymalnie. Ja mam dość cięzką nogę jak jeżdże sam a szczególnie po katowicach, z żoną i córką w aucie jadę spokojnie bez agresywnej jazdy

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #52 dnia: 30 Lipca 2014, 11:25:56 »
KoralK a jakie miałeś spalanie Aurisie hybrydzie nie licząc autostrad. Jako handlowiec pokonujesz dość duże odległości przy pewnie mega obciążeniu silnika bo czas to pieniądz ile maksymalnie km na baku byłeś w stanie zrobić maksymalnie. Ja mam dość cięzką nogę jak jeżdże sam a szczególnie po katowicach, z żoną i córką w aucie jadę spokojnie bez agresywnej jazdy

Aurisem Hybrydą nie jezdziłem na codzień tylko Aurisem w Dieslu. Natomiast mam znajomego, który jest zakochany w tym aucie a może inaczej jest zakochany w Toyotach hybrydowych posiada już trzecią i miałem okazję jedynie pojezdzić tym samochodem a także odbyć z nim kilka podróży (mamy obaj szajbę na punkcie wyścigów i często latamy na nie razem) czasem jednym autem ale częsciej na dwa.  Najdalsza trasa w jaką z nim pojechałem to Gdańsk - Imola we Włoszech ja Mercedesem Viano 2,2 a on Aurisem HSD w którym miał pełną obsadę 3 dorosłe osoby + nastolatek i bagaże, średnie spalanie wyszło mu grubo ponad 9litrów - ale jak twierdzi to jest auto na miasto i na trasę dwa razy w roku na wakacje.

Offline dkc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 31 Lipca 2014, 06:48:23 »
No dobra, może trochę namieszam. Może nawet bardzo.  A może jakiś suvik? Może jakiś Koreańczyk, sportage lub ix35? Większy bagażnik  od aurisa, lepsze prowadzenie, dobre wyposażenie, wygodniej dla pasażerów, a cena podobna. Co Ty na to?

chyba nei widzialeś bagażnika sportage, przez zakupem Aurisa ogladałem wiele aut a bardzo zastanawialem sie tez nad sportage do momentu kiedy pan w salonie nie otworzyl bagażnika to jakaś kpina ....

Offline dkc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 31 Lipca 2014, 07:03:55 »
Panowie po 8 miesiacach jazdy hybryda moge napisać tak: zakupu nie żałuję ani trochę, komfort jazdy mega, jak miałbym doradzać to tylko wersje prestiż, ale myślę że najwiekszy minus jak dla mnie to moc silnika tzn niby starcza i wydaje mi sie ze zdecydowanie lepiej przyspiesza nic to podaje producent ale jakby miala z 30KM wiecej to byłaby to juz pełnia szczęścia. Poza tym pierdoły mogłaby być już elektrycznie podnoszona klapa bagażnika (kombi) no i nie otkręcana antena tylko "płetwa rekina". Jakbym był jeszcze raz przed zakupem samochodu to jedynie zastanawiał bym się poważnie tak jak przed tem nad Mazdą CX5 i kto wie czy teraz właśnei jej bym nie wybrał choć za podobną wersję ale uboższą to jest wiecej o 28 tys zł. Mazda CX 5 myślę że jest najlepszym wyborem jeżeli chodzi o małego suva. Super wykonanie, mega komfort jazdy na równi z mazdą 6 i w testach to jedyny suv ktory ma komfort jak limuzyna czy kombi. Poza tym bardzo dobre osiągi, w normie spalanie ..... a i bardzo jestem zadowolony z skrzyni automatycznej

Offline PiotR84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 31 Lipca 2014, 09:07:13 »
dkc czy hybryda którą jeździsz jest autem prywatnym czy autem firmowym

Offline dkc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 31 Lipca 2014, 15:43:29 »
prywatnym choc w leasingu :)

Offline PiotR84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 31 Lipca 2014, 17:00:54 »
ty posiadasz wersję prestige (dobrze kojarzę) czy przed zakupem nie chodziło ci po głowie kurcze chłopie za 99 patyków możesz mieć fajne autko a ty kupuje aurisa...
Czemu pytam, opisze pewne zdarzenie które zdarzyło się u mnie pod blokiem

sąsiad ok 25lat kupił nowe auto jego znajomi podjeżdżają 1 generacją opla corsy i mówią pokaż tą brykę co kupiłeś
a on to moja auto
- o k..... stary to nie auto to fiat panda
nie szło czegoś innego kupić.

I tak mi wtedy przeszło przez myśl czy auris HYbryda jest wart tych 99tyś w końcu to auris
mnie zależy na aucie oszczędnym i rodzinnym

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #58 dnia: 31 Lipca 2014, 17:11:24 »
Za 100tyś możesz w zasadzie kupić większość aut segmentu C i to w naprawdę bogatym wyposażeniu (Golf, Astra, Focus, Mazda3, Honda Civic, Auris itd.)
Dlatego warto rozejrzeć się i upewnić co daje konkurencja i za ile, jak rozumiem Toyotę już znasz i wiesz czego możesz się spodziewać po tym aucie.
Co do gadania innych to absolutni nie brałbym sobie tego do głowy, pamiętaj że zawsze znajdzie się ktoś z inną wizją więc szkoda zawracać sobie tym głowę wybierasz auto dla siebie a nie sąsiadów czy rodziny.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #59 dnia: 31 Lipca 2014, 17:57:15 »
I tak mi wtedy przeszło przez myśl czy auris HYbryda jest wart tych 99tyś w końcu to auris
Nie wiem czy to tylko Auris, ale pomyśl o tym, że kupujesz auto z technologią, którą Toyota może się naprawdę poszczycić. Poza tym do auta z czymś więcej w wyposażeniu, niż kierownica i fotele, zawsze trzeba dopłacić - przykład: Auris hatchback w podstawie od 59 900 zł, ale Premium+Comfort około 76 000 zł.
Co do gadania innych to absolutni nie brałbym sobie tego do głowy, pamiętaj że zawsze znajdzie się ktoś z inną wizją więc szkoda zawracać sobie tym głowę wybierasz auto dla siebie a nie sąsiadów czy rodziny.
No pewnie, Święte słowa. Gdybym ja patrzyła co sąsiedzi gadają.... :wallbash: <zalamka>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl