Autor Wątek: Spalanie przy zwolnionym pedale gazu  (Przeczytany 2187 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maverick

• Toyot Leżący
  • *
Spalanie przy zwolnionym pedale gazu
« dnia: 30 Lipca 2014, 10:51:21 »
Witam wszystkich!
Czy ktoś z posiadaczy autka z silnikiem D-4D zauważył u siebie następującą przypadłość: komputer pokazuje jakieś niewielkie spalanie chwilowe (ok 1,5-2,5l/100km) przy całkowicie zwolnionym pedale gazu i przy jeździe na biegu? U mnie coś podobnego pojawia się raz na jakiś czas, trwa zazwyczaj do kilkunastu minut po czym sytuacja powraca do normy. Normalnie w po puszeniu pedału gazu na biegu spalanie powinno wynosić 0l/100km. Czy powodem takiej sytuacji może być uruchomienie dodatkowego wtrysku - regeneracji filtra DPF? Nie zauważyłem, aby w czasie takich sytuacji auto dymiło. Poza tym jeżdżę głównie na trasach więc nigdy nie miałem problemu z zapychaniem filtra cząstek stałych.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Spalanie przy zwolnionym pedale gazu
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Lipca 2014, 11:09:23 »
na moje odczucie, oglądanie wskaźnika spalania chwilowego nie ma sensu, a tym bardziej analizowanie jego wskazań.
Obi

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Lipca 2014, 21:21:59 »
gdy masz DPF to dotrysk paliwa odbija się właśnie tym chwilowym spalaniem przy jeździe na odcięciu wtrysku głownego (zwolniony pedał gazu, MAIN INJ OFF)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Maverick

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Lipca 2014, 10:14:50 »
Piotrze może i nie ma sensu sugerowanie się wskaźnikiem spalania chwilowego, ale jednak chyba coś w tym jest bo auto teraz pali 5,5÷5,8l/100km, a wcześniej nigdy nie przekraczało 5l/100km a nawet schodziło do 4,5l/100km. Może i nie ma dużej różnicy, ale zastanawiam się czy to nie są objawy jakiejś awarii, która niedługo może wystąpić. Czasem lepiej reagować wcześniej... Póki co komputer nie wskazuje żadnego błędu. Chyba nie pozostaje nic innego jak jeździć i obserwować co będzie się działo.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Lipca 2014, 14:05:43 »
mówisz, że twój  Aurisem 2010 1.4 D-4D spalał
do 4,5l/100km

Offline Maverick

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Lipca 2014, 14:51:47 »
Zgadza się 4,5l/100km to realne spalanie, szczególnie w zimie. W okresie letnim (po zmianie opon) i przy włączonej klimie spalanie wzrasta u mnie do ok 4,8l/100km. Zaznaczam, że jeżdżę raczej poza miastem - do pracy mam ok 35km. Najmniejsze spalanie jakie udało mi się odnotować to 3,9l/100km w trasie w Chorwacji jazda poza autostradą, drogami lokalnymi z prędkością 70-80km/h.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Sierpnia 2014, 10:18:27 »
mi sie poniżej 4.8 nie udało zejsc :O na 2.0 a obecnie poniżej 6 to nierealne :D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl