Autor Wątek: Naprawy gwarancyjne Auris II  (Przeczytany 283050 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline siubuk

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Naprawy gwarancyjne Auris II
« Odpowiedź #90 dnia: 17 Grudnia 2015, 09:29:54 »
Byłam dziś w ASO - zgłosiłam zbyt głośną moim zdaniem pracę tłumika - w ASO mają zalecenie z Toyota Motor Poland, że każdemu kto taki problem zgłosi należy wymienić ten element (tak mi powiedziano). Także części zamówione, czekam na telefon i wymianę.
Dobrze, że jest to forum bo pewnie byśmy myśleli, że tak ma być jak jest... :) Ja już po wymianie - wczoraj montowali mi ozdobną końcówkę  :grin: - oczywiście nie w ASO A wracając do wymiany - wymieniają tłumik końcowy - przelotowy ten czarny (TS) - plus przedostatni i długi kawał rury aż do głównej tej dużej puchy :) - chodzi faktycznie ciszej ale fachowcy z branży z dużym doświadczeniem mówią, że i tak na tę pojemność silnika dźwięk jest rasowy... :)

Witam ktory rocznik samochodu? bo tylko do stycznia 2014 z tego co wiem wymieniaja

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #91 dnia: 17 Grudnia 2015, 09:48:35 »
Byłam dziś w ASO - zgłosiłam zbyt głośną moim zdaniem pracę tłumika - w ASO mają zalecenie z Toyota Motor Poland, że każdemu kto taki problem zgłosi należy wymienić ten element (tak mi powiedziano). Także części zamówione, czekam na telefon i wymianę.
Dobrze, że jest to forum bo pewnie byśmy myśleli, że tak ma być jak jest... :) Ja już po wymianie - wczoraj montowali mi ozdobną końcówkę  :grin: - oczywiście nie w ASO A wracając do wymiany - wymieniają tłumik końcowy - przelotowy ten czarny (TS) - plus przedostatni i długi kawał rury aż do głównej tej dużej puchy :) - chodzi faktycznie ciszej ale fachowcy z branży z dużym doświadczeniem mówią, że i tak na tę pojemność silnika dźwięk jest rasowy... :)

Witam ktory rocznik samochodu? bo tylko do stycznia 2014 z tego co wiem wymieniaja

Jeśli chodzi o mój to data pierwszej rejestracji - końcówka września 2013 r. - pewnie produkcji czerwiec/lipiec 2013 r.

Offline siubuk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #92 dnia: 17 Grudnia 2015, 10:04:03 »
to dlatego tak wymieniaja szybko :)
ja mam rok produkcji koniec 2014 i tu tylko hamulce do wymiany:)

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #93 dnia: 17 Grudnia 2015, 10:45:45 »
to dlatego tak wymieniaja szybko :)
ja mam rok produkcji koniec 2014 i tu tylko hamulce do wymiany:)

Hamulce - w sensie - tarcze, klocki? - naturalne zużycie czy coś się dzieje niepokojącego?

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #94 dnia: 17 Grudnia 2015, 12:48:21 »
Jeśli chodzi o felerne klocki tylne, to radzę naciskać również na wymianę tarczy. Klocki są tak twarde, że nawet po paru tys. km na tarczy powstaje rant.

Offline siubuk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #95 dnia: 17 Grudnia 2015, 21:00:13 »
nic sie nie dzieje. jedynie piszczenie przy hamowaniu. tyl juz jest ok po styczniu

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #96 dnia: 18 Grudnia 2015, 12:49:20 »
I cena wymiany lamp przednich ...
Jak przekieruje na stronę trzeba poczekać ok 10 sekund i Download...

http://www.megawrzuta.pl/download/a67e71d378451ce30b291c0c5b1f6b67.html

Cena wymiany tłumika

http://www.megawrzuta.pl/download/2f21a7913c9cc263ad2c9b0cd18f0984.html

« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2015, 13:15:43 wysłana przez herkules »

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #97 dnia: 18 Grudnia 2015, 13:15:10 »
patkrz  :good:
Widać, że długo trwa zanim się po ASO rozniosą takie zalecenia  <zolta> musiałem nieźle się nalatać, żeby mi z łaski swojej wymienili tę część.

herkules czy mogę wykorzystać Twoje zdjęcia, żeby pokazać w ASO jak powinno być? Czuję, że w ASO znów będą stawiali opór  :wallbash:

BTW chyba muszę zmienić ASO...  :o

Jasne że możesz wykorzystać :)

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #98 dnia: 19 Grudnia 2015, 10:35:19 »
nic sie nie dzieje. jedynie piszczenie przy hamowaniu. tyl juz jest ok po styczniu

Hmm też to mam od kilku dni (przebieg auta troszkę ponad 700 km). Myślałem z jednej strony, że to może naturalne docieranie klocków, ale z drugiej strony jeśli cokolwiek mi piszczy w nowym samochodzie to  <zalamka>
Mówisz, ze piszczenie klocków podchodzi pod ich wymianę?

Inna rzecz, że od kilku dni coś mi "prztyka" w pedale sprzęgła gdy je wciskam. Trudno opisać ten dźwięk bo nie jest donośny, ale słyszalny. I znów: przesiadłem się z 14 letniej avensiski i tam też podobne dźwięki miałem, ale tam to chyba zrozumiałe. A tutaj? Dla mnie magia nowego samochodu polega na tym, że tu nic nie "prztyka", skrzypi czy piszczy. Chyba zgłoszę im to w ASO przy okazji  :thumbdown:

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #99 dnia: 19 Grudnia 2015, 10:54:04 »
Piszczenie hamulców to normalny (choć ogólnie nienormalny) objaw w Aurisach :) Taka choroba wieku dziecięcego. Przejdzie :)
Mój miał 7 tys. na liczniku i jeszcze słyszałam hamulce.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #100 dnia: 23 Grudnia 2015, 22:18:59 »
Hmm też to mam od kilku dni (przebieg auta troszkę ponad 700 km).
u mnie to samo było, przebieg podobny był (juz nawet sie wybierałem na złożenie reklamacji).
śmiem twierdzić , że piszczenie bierze się z dość delikatnego/oszczędnego hamowania. Jak od czasu do czasu przyhamuje się mocniej (ale bez przesady) to zjawisko znika.
« Ostatnia zmiana: 23 Grudnia 2015, 22:21:40 wysłana przez bazi »

Offline robertek77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #101 dnia: 24 Grudnia 2015, 09:21:50 »

Hmm też to mam od kilku dni (przebieg auta troszkę ponad 700 km).
U mnie też hamulce tylne piszczały po kilkuset km przebiegu. Ale trochę smaru na tarcze i nastała cisza

Toyota AURIS II TS FL HSD '15

Offline b0b3k

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #102 dnia: 06 Stycznia 2016, 19:25:50 »
tez mam wymiane lamp z tego powodu co Kolega wyzej - dzieki niemu wlasciwie ze pokazalem te foty przed i po utwierdzilo to osoby w ASO ze regulacja nic nie da, bo nawet po niej mam widoczne przerwy i tęcze :) za tydzień wymiana razem z gąbkami oparć foteli przednich ;)

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #103 dnia: 06 Stycznia 2016, 19:48:18 »
Panowie, co z tymi gąbkami w fotelach. Mógłby ktoś fotkę wkleić, z czym jest problem i jak to wygląda, że się kwalifikuje do wymiany?

Offline b0b3k

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #104 dnia: 06 Stycznia 2016, 20:09:12 »
u mnie oparcia trzeszczą jak stara kanapa :) wystarczy sie lekko pokręcic w fotelu plecami lub trafiać na nasze drogi ;) gdzie samemu buja ...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl