Autor Wątek: Naprawy gwarancyjne Auris II  (Przeczytany 283048 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pad19

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Naprawy gwarancyjne Auris II
« Odpowiedź #225 dnia: 04 Kwietnia 2016, 20:14:48 »
U mnie na 2 kreski to nic nie wieje praktycznie :(
Generalnie sam silniczek dmuchawy działa raczej ok, szum wydaje się prawidłowy, coraz głośniejszy przy zwiększaniu ustawień, bez niepokojących odgłosów. Jest to jednak zupełnie nieproporcjonalne do ilości powietrza która faktycznie jest wydmuchiwana. Ciężko np "przedmuchać" auto czy szybę odkręcając na maxa.

Czyli sama dmuchawa kręci ale jakby wszystkie wywiewy były przytkane, albo powietrze gdzieś bokiem uciekało...

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #226 dnia: 04 Kwietnia 2016, 20:48:00 »
Jak tam filtr p.pyłkowy?

Offline sky83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #227 dnia: 05 Kwietnia 2016, 11:03:19 »
Mam pytanie dot lamp. Czy po wymianie faktycznie lepiej świecą na boki? Mam Aurisa z grudnia 2014 i przy świeceniu na ścianę występują opisywane wyżej zniekształcenia ,poza tym strasznie słabo doświetlają pobocza. Już w moim drugim aucie (17-to letnim Accordzie) są lepsze światła.

Offline bruno

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #228 dnia: 07 Kwietnia 2016, 11:39:14 »
Też mam Aurisa z grudnia 2014, miesiąc temu ASO wymieniło mi lampy i faktycznie dużo lepiej świecą

Offline Pita

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #229 dnia: 07 Kwietnia 2016, 11:42:28 »
imho nowe lampy świecą na boki dużo lepiej  :good:

Offline marcell

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #230 dnia: 15 Kwietnia 2016, 20:23:35 »
Witam  :)
Chciałbym się podzielić kilkoma spostrzeżeniami z ostatniej wizyty w ASO.  Auris II 1.6
Umawiając się na przegląd po dwóch latach zgłosiłem że reflektory są coraz bardziej fioletowe oraz mają zniekształcony strumień światła. Przy odbiorze pan stwierdził  lampy są ok. Po kilku minutach rozmowy wydawało mi się że nic nie wywalczę i wypowiedziałem magiczne zdanie. Przecież jest BIULETYN na reflektory. Na to pan w jednej sekundzie stwierdził że zapisuje mnie na wymianę lamp. Przecież mi się należy.

Zgłaszałem też stuki z lewej strony. Wydaje mi się że to może być coś z kolumną kierownicy, tylko że ostatnio przestało stukać, nie wiem co z tym zrobić też powołać się na biuletyn? (pukało głównie na progach zwalniających).

No i ostatnia sprawa zalali mi za DUŻO oleju sprawdzałem w garażu chyba 10 razy i wychodzi mi o 5mm powyżej górnego znaku. Czy to się mieści w jakiejś tolerancji czy lepiej trochę odessać - spuścić. Przez otwór miarki chyba się nie da wpuścić wężyka czy ktoś próbował?

Offline odyso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #231 dnia: 16 Kwietnia 2016, 08:46:47 »
Co do oleju to wężyk 6 mm z Castoramy i strzykawka, a potem przez rurkę bagnetu - to najszybsza i najprostsza metoda.
Jak stuka na progach to może być mocowanie amortyzatorów - też jest na to biuletyn serwisowy (CP-0071T-0715).
Kolumna kierownicy puka przy maksymalnych wychyleniach w prawo i w lewo.

Offline marcell

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #232 dnia: 16 Kwietnia 2016, 20:58:52 »
Co do oleju to wężyk 6 mm z Castoramy i strzykawka, a potem przez rurkę bagnetu - to najszybsza i najprostsza metoda. Jak stuka na progach to może być mocowanie amortyzatorów - też jest na to biuletyn serwisowy (CP-0071T-0715). Kolumna kierownicy puka przy maksymalnych wychyleniach w prawo i w lewo.

Dzięki "odyso"  :beer:
była castorama odwiedziłem aptekę strzykawka 100ml i nadmiar oleju odciągnięty.( Było więcej niż 5mm.)
Okazało się że 260ml było za dużo, nie chcę wiedzieć jaki miało to wpływ na silnik.
I teraz NAJWAŻNIEJSZE
Od wymiany zrobiłem 147km ( sto czterdzieści siedem kilometrów) i według mnie olej jest za czarny  :shock:
Auto ma 17436km i żeby nie było BO NOWY OLEJ WYPŁUKAŁ STARE OSADY I BRUDY.
Pierwsza wymiana 1650km
Druga wymiana 9500km
Trzecia wymiana 17289
Mam też yariskę z 2000r (yariska ma 152000km) i olej zmieniam bardzo często bo 7-8kkm i na pewno nie jest tak czarny jak  po 147 km w prawie nowym aurisie.
Pytam się w co gra ASO
Nie chcę szukać żadnej afery lecz przestrzec userów i bywalców ASO żeby byli bardzo czujni.
Zmienię chyba teraz olej (+ filtr oczywiście) na własną rękę bo nie mogę patrzeć na ten syf.

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #233 dnia: 16 Kwietnia 2016, 21:29:23 »
Zdarza ci się "dusić" na niskich obrotach? Taki styl jazdy ma wpływ na kiepskie spalanie mieszanki a co za tym idzie - sadza.

Offline marcell

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #234 dnia: 16 Kwietnia 2016, 21:44:55 »
Zdarza ci się "dusić" na niskich obrotach? Taki styl jazdy ma wpływ na kiepskie spalanie mieszanki a co za tym idzie - sadza.
Praktycznie auto biega według starej szkoły 20-40-60-80-100
Lepiej niech spali więcej ale NIE jest duszone na niskich biegach.

Offline pad19

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #235 dnia: 16 Kwietnia 2016, 21:58:11 »
Prawdę tutaj ktoś wcześniej pisał, że sami w ASO nic nie powiedzą, że auto ma jakiekolwiek wady fabryczne, nawet jak się poprosi o sprawdzenie i auto jest na przeglądzie akurat. Dopiero jak się powoła na biuletyn to od razu umawiają na wymianę.
W moim źle świecą reflektory. Przy sprawdzaniu na stronie toyoty po nr VIN nie pokazało żadnych wpisów, że są jakieś biuletyny czyli nie ma co na tą stronę patrzeć.

Offline odyso

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #236 dnia: 16 Kwietnia 2016, 22:26:09 »
Od wymiany zrobiłem 147km ( sto czterdzieści siedem kilometrów) i według mnie olej jest za czarny  :shock:

To dowód z czego wynikł nadmiar oleju: w większości serwisów nie czekają aż porządnie spłynie stary olej tylko robią na "odwal". Pusty silnik to chyba 4,9 l, wymiana z filtrem to 4,2l, czyli z definicji zostaje 0,7l starego, u ciebie pewnie zalali książkowo 4,2l nie patrząc na bagnet czyli skoro 0,26l było za dużo to starego oleju zostało co najmniej 1l i dlatego od razu olej ściemniał.

Offline pewuel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #237 dnia: 17 Kwietnia 2016, 17:44:21 »
Jestem po wymianie gwarancyjnej dwóch reflektorów oraz kompletu teleskopowych podnośników drzwi bagażnika.
Obecnie lampy świecą dużo lepiej, nie występuje już efekt tęczy, który był bardzo widoczny a doświetlanie boków jest dużo lepsze. Jeśli chodzi o bagażnik to otwiera się jak dawniej i nie trzeba wspomagać ręcznie i długo oczekiwać na otwarcie.

Offline Pita

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #238 dnia: 18 Kwietnia 2016, 11:00:17 »
Od wymiany zrobiłem 147km ( sto czterdzieści siedem kilometrów) i według mnie olej jest za czarny
A zrobiłeś może zdjęcie strzykawki z olejem? Ciekawi mnie o jak mocno czarnym oleju piszesz  :o

Przy sprawdzaniu na stronie toyoty po nr VIN nie pokazało żadnych wpisów, że są jakieś biuletyny czyli nie ma co na tą stronę patrzeć.
Wydaje mi się, że stronka Toyoty wykaże tylko akcje serwisowe. Biuletyny techniczne są chyba tylko wewnętrznymi dokumentami dla ASO. I niestety trzeba wiedzieć od dobrych ludzi np. na tym forum (dzięki Odyso  :good: ), co Toyota uznała za rzecz wadliwie wykonaną w swoich autach. Najlepiej jeszcze podać numer biuletynu  :wallbash:

w większości serwisów nie czekają aż porządnie spłynie stary olej tylko robią na "odwal"
Ja już pisałem, że jakość ASO Toyoty jest w moim odczuciu najwyżej przeciętna (jak na ASO). I tak jak się przymierzam do zmiany auta na większe to z uwagi m.in. na serwis zastanawiam się czy zostać przy Toyocie.

Offline marcell

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #239 dnia: 18 Kwietnia 2016, 13:20:08 »
Od wymiany zrobiłem 147km ( sto czterdzieści siedem kilometrów) i według mnie olej jest za czarny
A zrobiłeś może zdjęcie strzykawki z olejem? Ciekawi mnie o jak mocno czarnym oleju piszesz  :o

Przy sprawdzaniu na stronie toyoty po nr VIN nie pokazało żadnych wpisów, że są jakieś biuletyny czyli nie ma co na tą stronę patrzeć.
Wydaje mi się, że stronka Toyoty wykaże tylko akcje serwisowe. Biuletyny techniczne są chyba tylko wewnętrznymi dokumentami dla ASO. I niestety trzeba wiedzieć od dobrych ludzi np. na tym forum (dzięki Odyso  :good: ), co Toyota uznała za rzecz wadliwie wykonaną w swoich autach. Najlepiej jeszcze podać numer biuletynu  :wallbash:

w większości serwisów nie czekają aż porządnie spłynie stary olej tylko robią na "odwal"
Ja już pisałem, że jakość ASO Toyoty jest w moim odczuciu najwyżej przeciętna (jak na ASO). I tak jak się przymierzam do zmiany auta na większe to z uwagi m.in. na serwis zastanawiam się czy zostać przy Toyocie.

Teraz jestem poza domem . Jak wrócę to wstawię fotkę. Olej mam w zakręconym słoiku  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl