Autor Wątek: Naprawy gwarancyjne Auris II  (Przeczytany 282998 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Naprawy gwarancyjne Auris II
« Odpowiedź #450 dnia: 08 Września 2017, 11:46:05 »
Wymiana modułu nawigacji ( biuletyn, zawieszała się czasem na nawigacji, a czasem na ekranie wyciszenia dźwięku
Gdzie znajdę ten biuletyn?

U mnie nawigacja zaczęła się notorycznie zawieszać / resetować po wgraniu najnowszej aktualizacji.  Zdarza się też że "wisi" wszystko z wyjątkiem funkcji CAR i VOLUME.

Offline Kalinsky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #451 dnia: 08 Września 2017, 11:49:01 »
Nie mam pojęcia, może na toyota-tech.eu. Ja informację o biuletynie dostałem od serwisanta, który mnie przyjmował.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Offline frajer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #452 dnia: 19 Września 2017, 09:25:05 »
Informuje tylko, że jeżeli zauważycie w Waszych nowych hybrydach delikatne bicie na kołach i niekoniecznie przy hamowaniu to znaczy, że tarcze uległy deformacji ( pominę fakt - hybryda, odzyskiwanie energii, hamowanie układem napędowym) i jeżeli nie zgłosicie to przed 30 tys km to Wam to Toyota nie uzna i wtedy możecie sobie u nich kupic nowy kpl na kolejne 40 tys km.  :czerwona:

Oficjalna odpowiedź Toyota Katowice

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #453 dnia: 19 Września 2017, 09:34:13 »
Informuje tylko

Czy kolega frajer to nie jest przypadkiem ten człowiek (pisał z DE) który występował wcześniej na forum pod innym nickiem (zapomniałem już jakim)  i walczył dla naszego dobra z Toyotą w sprawie zamarzających ledów :)

PS
Współczuję z powodu Lexa.

Offline frajer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #454 dnia: 19 Września 2017, 09:52:15 »
Informuje tylko

Czy kolega frajer to nie jest przypadkiem ten człowiek (pisał z DE) który występował wcześniej na forum pod innym nickiem (zapomniałem już jakim)  i walczył dla naszego dobra z Toyotą w sprawie zamarzających ledów :)

PS
Współczuję z powodu Lexa.

Witam Tommery :-) To ja niestety.
Musiałem troszku dolać octu do tej owsianki i pewnie spowoduję u niektórych znowu rozstroju żołądka.
Ale ja na chwilkę. Czy ja wiem... (chodzi o współczucie) fakt popłynąłem na Auris przy zamianie 20 patyków(PLN), potem na Lexie kolejne 10 patyków(PLN), ale się wyleczyłem.
Teraz mam Punto do pracy nowe i zapłaciłem za nie w składzie celnym 7 tyś Euro i mam w d... czy mi go porysuja, ukradną, korozja go zeżre ( choć jest przynajmniej zakonserwowany i pomalowany :-) ) lampy mi nie zamarzną, chyba, że nastąpi kataklizm, alternatyw odnośnie kół mam od groma od 15-17, złodziej nie połakomi się na to plastikowe autko, bo pewnie kontuzji sie nabawi przy stacyjce i blokadzie kierownicy, a tu ma auta bezkluczykowe i prawie żadnego stresu na zabranie nowej zabawki...wszystko to sprawia, że nabrałem dystansu już do motoryzacji.
Teraz mamy elektorowerki i z żoną napawamy się natura, a i motor sobie kupiłem turystyka...Wiesz wiatr we włosach i takie tam :-)
« Ostatnia zmiana: 19 Września 2017, 10:20:11 wysłana przez frajer »

Offline Berd

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #455 dnia: 20 Września 2017, 07:01:57 »
Hejka

Podobno jest biuletyn na tzw Grzechotanie tarcz przednich. Mógłby ktoś zcharakteryzować o jakim dźwięku jest mowa?
Dzięki

Offline smiecho84

• Toyot Pełzający
  • **
    • Spalanie
« Odpowiedź #456 dnia: 20 Września 2017, 08:10:19 »
Odnośnie przeprowadzanych napraw czy jest ktoś na forum z problemem ciężko zamykających się drzwi w Aurisie II FL HSD ?? W mojej starej Corolli E12 wystarczyło delikatnie je pchnąć i się zamykały bez problemu, natomiast w Aurisie trzeba trzasnąć jak drzwiami do obory. Zgłaszałem już kilka razy w serwisie ten ?problem?, próbowano je regulować, smarowano zamki, a na koniec dostałem informacje że rzekomo ten typ tak ma bo jest cyt. ?bardziej szczelny? niż E12. Problem dotyczy wszystkich drzwi. Jest ktoś zorientowany w temacie ??

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline marcin8007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #457 dnia: 20 Września 2017, 08:11:10 »
Witam,
Auris TS 1,6 benzyna, 2016 rok. Dzisiaj wymiana łożyska w przednim kole. Huczało strasznie. Przebieg 23000 km.
Co prawda nie w obecnie posiadanym samochodzie, ale poprzednio mając Auris I z 2011 r. miałem problem standardowy z fotelem kierowcy. Oglądając więc Aurisy przed zakupem obecnego zwracałem uwagę na ten defekt i o dziwo w kilku obejrzanych (z roczników 2014-2016) problem ten występował. Aż nie chce się wierzyć że Toyota przez tyle lat nie rozwiązała problemu.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #458 dnia: 20 Września 2017, 18:56:04 »
Ostatnio po naprawie mojej hybrydy wymienili mi drzwi na nowe bo rzekomo nie nadawały się do naprawy (jakaś belka była ugięta) i odnotowałem właśnie to zjawisko, nie dość że ciężko się zamykają to słychać jakby szum niedomkniętej szyby przy około 100km/h. Jest kolosalna różnica pomiędzy starymi drzwiami a nowymi. Wcześniej tego nie było, dzwoniłem do ASO kazali przyjechać, wezmą samochód na dzień czy dwa i dadzą zastępczy. Więc raczej ten typ tak nie ma. Skoro w innych drzwiach wszystko delikatnie się zamyka i szumu nie ma a te jedne akurat tak mają to definitywnie spratolili sprawę. Mówili że przy okazji zrobią dezynfekcję klimy (jebało szmatą zgniłą gdy nawiew chodził jakiś czas na postoju albo wyłączona klima) i hamulce bo widzieli w systemie że kiedyś zgłaszałem na problem (szorowały szczególnie po deszczu albo ?łuższym postoju jak w poprzednim aurisie po 90k km. :song: <taniec>
« Ostatnia zmiana: 20 Września 2017, 18:59:06 wysłana przez Stivo »

Offline Czesiek_Alcatraz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #459 dnia: 21 Września 2017, 20:29:01 »
W mojej Aurisce wymieniono przednią lampę oświetlenia wnętrza w podsufitce ze względu na zacinające się włączniki (zarówno po stronie kierowcy, jak i pasażera). Cena z robocizną na fakturze lekko szokująca - 1269 PLN.

Offline Adam O.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #460 dnia: 22 Września 2017, 14:46:18 »
wymieniono przednią lampę oświetlenia wnętrza w podsufitce ze względu na zacinające się włączniki

Mam to samo. Trochę mi witki opadły jak to zauważyłem.

Offline 23wesdxc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #461 dnia: 23 Września 2017, 20:39:51 »
Hejka

Podobno jest biuletyn na tzw Grzechotanie tarcz przednich. Mógłby ktoś zcharakteryzować o jakim dźwięku jest mowa?
Dzięki
Miałem grzechotanie/stukanie jak się jechało np po bruku.
Wymienili mi jakieś elementy na zacisku ale nie sam zacisk (jażmo? czy coś takiego ).
Od tej wymiany parę miesięcy temu było ok ale mam wrażenie że znowu słyszę jakieś stuki.

Offline sendilkelm

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #462 dnia: 24 Września 2017, 12:18:05 »
A ja wyczytałem, że nic nie pomaga na szum hamulców, nawet wymiana zacisków. Szum pozostaje mniejszy lub większy, ale jest.
TTTM, bo wielu narzeka i nic nie pomaga.
Ja raczej bym winił zbyt słabe tłumienie hałasów z zawieszenia w Aurisie. Podobnie jest z szumem opon, też słychać je zbyt dobrze.

Być może pomoże, bo mój egzemplarz dowodzi, że może być bez szumów hamulców (owszem, słychać szum, ale opon - na niektórych rodzajach asfaltu). Inna sprawa, czym jeździliście przed aurisem (to TYLKO kompakt), być może autami z wyższej półki, gdzie była idealna cisza. W moim do licznikowych 130km/h jest ciszej, niż miałem w benzynowym C5 MK1...  I nie, nie był to rozpadający się klekot... :-)

Offline smiecho84

• Toyot Pełzający
  • **
    • Spalanie
« Odpowiedź #463 dnia: 24 Września 2017, 12:41:59 »
Przy przebiegu 15000 km został wymieniony tylny amortyzator. Auto źle się prowadziło i trochę myszkowało w ostrych zakrętach. Po wymianie jest

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Auris 2015 FL

• Początkujący
« Odpowiedź #464 dnia: 13 Października 2017, 09:24:26 »
Witam,
czy ktoś miał problem w aurisie II po facie z silnikiem 1.33? U mnie przy przebiegu około 14000 zaczęło dobiegać do moich uszu wycie w zakresie prędkości od około 60 km/h do około 100 km/h, najbardziej słyszalne w przedziale 60-80 przy utrzymywaniu stałej prędkości.
Odwiedziłem z tym dźwiękiem serwis, ale po jeździe próbnej stwierdzili że wszystko jest w porządku i że jest to charakterystyczny dla tej jednostki odgłos układu napędowego. Coś nie chce mi się w to wierzyć, wie ktoś co może być nie tak?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl