Chwilę zeszło, ale reflektory wymienione. Odbiłem się oczywiście od przedłużonej gwarancji - reflektory są z niej wyłączone. Napisałem maila do Toyoty opisując problem, załączając zdjęcia, biuletyn serwisowy z prośbą o wymianę na ich koszt, skoro ASO przez 3 lata sprawdzało światła na każdym przeglądzie, ale problemu nie zauważyli... Pierwsze ustawienie reflektorów zrobiłem dopiero ja na stacji diagnostycznej... Anyway, szybka odpowiedź, żeby podjechać do dowolnego ASO w celu weryfikacji i ASO może wystąpić o tzw. gest dobrej woli do Toyoty. Tak też zrobiliśmy, finalnie Toyota sfinansowała jeden reflektor, drugi kupiłem na własną rękę i za troche ponad tys mam wreszcie sprawne światła.
W moim przypadku różnica jest bardzo duża. Dziwię się, że nie wzywali na wymianę tych lamp...
Co ciekawe w 2016 Grecja zgłosiła problem z reflektorami w systemie Rapex i chyba po tym w UK zaczeli wzywać na wymianę. Opis problemu jest inny ale roczniki się zgadzają. Nie udało mi się dowiedzieć czy w Polsce ktoś w ogóle zajął się tym problemem. Może ktoś będzie bardziej dociekliwy.