Autor Wątek: Naprawy gwarancyjne Auris II  (Przeczytany 283063 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bakman

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Naprawy gwarancyjne Auris II
« Odpowiedź #600 dnia: 06 Grudnia 2019, 13:03:32 »
Wybieram się do ASO ze skrzypiącym fotelem i trzeszczącą tapicerką drzwi od strony kierowcy. Mam jeszcze gwarancję, więc chciałbym sprawdzić czy moje światła są ok, czy to te kwalifikujące się do wymiany - faktycznie świecą dosyć słabo. Trochę pokopałem, ale nie udało mi się znaleźć fotki z tymi osławionymi "jajami". Ktoś jest w stanie podrzucić? Mam jakieś zdjęcie, ale na ścianie garażu, więc nie wiem czy wiele pokazuje. Zrobię na drodze i wrzucę, jeśli to te felerne reflektory, to trzeba wykorzystać kończącą się gwarancję.

Offline Piotr_Kazik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #601 dnia: 11 Grudnia 2019, 12:53:00 »
Gdyby ktoś miał podobny problem, oto moja historyja:
Auris 2 HB FL benzyna 1,33 2018
Silnik "brzęczał" przy dużym obciążeniu tj. podczas dynamicznego ruszania na równym, a najgorzej było pod górkę. Pojechałem z tym do ASO. Podejrzenie padło na filtr powietrza. Panowie posprawdzali podokręcali i stwierdzili "faktycznie coś brzęczy ale nie wiemy co".
Pochyliłem się nad tematem i sprawa okazała się banalna. Winowajcą okazała się rura dolotowa filtra powietrza (odcinek zamocowany do nadkola). Jest ona złożona z dwóch części, spinanych na zatrzaski, jak się okazało, kiepsko spasowanych. Zacisnąłem ją trytytką i brzęczenia brak :good:. Zgłoszę ją do wymiany na najbliższym przeglądzie.

Offline bakman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #602 dnia: 12 Grudnia 2019, 14:17:29 »
Trochę mi zeszło, ale zrobiłem zdjęcia na drodze. Jak dla mnie pobocze oświetlają. Rewelacji nie ma, w poprzednim samochodzie świeciło dużo lepiej, ale wydaje mi się, że w normie. Może ktoś kto miał wymieniane rzucić okiem?

Offline Berd

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #603 dnia: 13 Grudnia 2019, 22:05:52 »
bakman

Śmiało reklamuj swoje lampy. Z prawym reflektorem ewidentne jest coś nie tak.

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #604 dnia: 14 Grudnia 2019, 22:21:22 »
U mnie jest lepiej
Jak dodać zdjęcie?

Offline bakman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #605 dnia: 16 Grudnia 2019, 14:32:23 »
@ Berd, dzięki, spróbuję zareklamować, zobaczymy, co powiedzą.

@ irekwielki, ja używam http://www.imagevenue.com/ po uploadzie dostaniesz link do wklejenia na forum.

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #606 dnia: 16 Grudnia 2019, 21:01:06 »
Więc u mnie wygląda to tak

Offline bakman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #607 dnia: 16 Grudnia 2019, 21:36:05 »
Dzięki, faktycznie różnica ogromna.

Offline arkadioss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #608 dnia: 12 Lutego 2020, 12:03:13 »
irekwielki - co za żarówki masz włożone, że światła Ci tak mocno świecą?

Mam zmienione reflektory ale na standardowych żarówkach wydaje mi się , że tak ładnie to one nie świecą.

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #609 dnia: 29 Lutego 2020, 12:19:30 »
To są ledy. Dlatego tak ładnie świecą. Światła mijania i długie mają taką samą szerokość. Przy światłach drogowych doswietla nam tylko przód bardzo do przodu

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline bakman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #610 dnia: 03 Marca 2020, 14:51:54 »
Chwilę zeszło, ale reflektory wymienione. Odbiłem się oczywiście od przedłużonej gwarancji - reflektory są z niej wyłączone. Napisałem maila do Toyoty opisując problem, załączając zdjęcia, biuletyn serwisowy z prośbą o wymianę na ich koszt, skoro ASO przez 3 lata sprawdzało światła na każdym przeglądzie, ale problemu nie zauważyli... Pierwsze ustawienie reflektorów zrobiłem dopiero ja na stacji diagnostycznej... Anyway, szybka odpowiedź, żeby podjechać do dowolnego ASO w celu weryfikacji i ASO może wystąpić o tzw. gest dobrej woli do Toyoty. Tak też zrobiliśmy, finalnie Toyota sfinansowała jeden reflektor, drugi kupiłem na własną rękę i za troche ponad tys mam wreszcie sprawne światła.

W moim przypadku różnica jest bardzo duża. Dziwię się, że nie wzywali na wymianę tych lamp...

Co ciekawe w 2016 Grecja zgłosiła problem z reflektorami w systemie Rapex i chyba po tym w UK zaczeli wzywać na wymianę. Opis problemu jest inny ale roczniki się zgadzają. Nie udało mi się dowiedzieć czy w Polsce ktoś w ogóle zajął się tym problemem. Może ktoś będzie bardziej dociekliwy.

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #611 dnia: 26 Marca 2020, 22:24:02 »
Za kilka dni mam wizytę w ASO w celu przedłużenia gwarancji na baterię trakcyjną. Auto jest po gwarancji, bo ma już 5 lat.
Rok temu poprzedni właściciel robił solidny przegląd w ASO.
Co należałoby wymienić / sprawdzić co rok, a co ewentualnie co 3-5 lat lub X kilometrów?
Znajdę gdzieś taką "check list" do mojego hybrydowego Aurisa II?
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #613 dnia: 27 Marca 2020, 22:03:12 »
Szukałem, ale tylko tu na forum, a nie googlem.
Dzięki.
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline plusfon007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #614 dnia: 10 Czerwca 2020, 15:03:49 »
Posiadam Aurisa II FL 1.6 valvematic z 2016. Ostatnio zauważyłem, że tłumik końcowy faktycznie wydaje basowe dźwięki. Czy faktycznie ten typ tak ma, czy jednak lepiej go wymienić?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl