Bo dioda ma to do tego że musi być odpowiednio włożona w oprawke, jeżeli wlozysz którąs odwrotnie to nie bedzie swiecic i nie doswietli tak jak mówisz,trzeba je wyjąc z oprawek i wsadzić odwrotnie i bedą działały,
Chyba nie miałeś zamiaru mnie obrazić co?

Generalnie wie to chyba każdy ;]
Różnica między diodą a żarówką polega na rozproszeniu światła. Żarówka daje światło tak samo intensywne pod każdym kątem - dioda nie. Można to łatwo zaobserwować kładąc zapaloną żarówkę i diodę obok siebie na stole. Plastiki w zegarach które mają owo światło "przenosić" na tarcze w takiej sytuacji nie mają za wiele do gadania. Z resztą co ja Ci będę mówił, zmień i sam zobacz. Nie widziałem jeszcze samochodu, który miałby po zmianie żarówek na diody równomiernie podświetlone zegary (a wszystkie diody były poprawnie włożone).
BTW: Żeś mnie rozwalił tym komentarzem

nie dziala tylko regulacja jasnosci swiecenia
To da się zrobić tylko trzeba nieco więcej podłubać. Diody też mogą dawać światło o różnej intensywności.
Wiem bo tak miałem do dzisiejszego dnia, ale dziś założyłem indyglo:D
I równo podświetlały Ci zegary? Nie wierze. Widziałem 2 Cari z diodami w miejscach żarówek i sorry, ale do jakości podświetlenia przez żarówki tego nie można było nawet porównać. Z resztą tak się dzieje nie tylko w Cari... winne są po prostu diody a dokładniej sposób w jaki rozpraszają światło.