Autor Wątek: Problem z uruchomieniem po wymianie akumulatora  (Przeczytany 13523 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Partyzant

• Toyot Leżący
  • *
Problem z uruchomieniem po wymianie akumulatora
« dnia: 17 Sierpnia 2014, 21:12:44 »
Witam.
Corolla Verso 2006r 2.2 D4D
Po wymianie akumulatora (nie robiłem jej ja, nie gwarantuję, że wszystko zostało zrobione tak jak trzeba - prawdopodobnie + z - były zamienione) po nałożeniu klem w komorze słychać charakterystyczne "pyknięcie" i załączał się zapłon (kluczyka nie ma w stacyjne), zegary świeciły, razem z nimi wszystkie kontrolki, migała dioda immobilizera oraz ta na przycisku start/stop.
Po włożeniu kluczyka kontrolki na desce pogasły, miga tylko ta immobilizera, przy próbie uruchomienia auta kontrolki zapalają się na pół sekundy i gasną - samochód nie odpala. Dodam jeszcze, że fabryczne radio jak i centralny zamek nie reagują.
Co może być przyczyną ? Jak bardzo poważna i kosztowna może być to usterka ? Czy można sobie z tym poradzić we własnym zakresie, czy od razu wzywać elektryka ?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Problem z uruchomieniem po wymianie akumulatora
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Sierpnia 2014, 08:29:39 »
Po pierwsze nie ten dzila - po drugie sprawdz wszystkie bezpieczniki choc wydaje mi sie ze to nie wystarczy.

Offline mario_gdynia

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Sierpnia 2014, 15:19:27 »
Najpierw radzę sprawdzić bezpieczniki,poszukaj rozpiski na forum,to możesz zrobić sam.Sprawdz miernikiem napięcie na akumulatorze w momencie jego podłączenia. Jeśli bezpieczniki są dobre,to należy odłączyć alternator od instalacji elektrycznej,może mieć popalone diody prostownicze i układ stabilizatora.Powodują one zwarcia. Następnie podłącz akumulator,lecz prawidłowo ;) Jeśli nadal masz takie same objawy,to stawiam na uszkodzony komputer,może nie posiadać on zabezpieczenia przed odwrotną polaryzacją.Zakład naprawy elektroniki samochodowej,powinien sobie porawdzić,zazwyczaj przepala się "zwężenie" ścieżki na płytce,które jest niby bezpiecznikiem. Po naprawie powinno być wszystko dobrze.

Offline Partyzant

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Sierpnia 2014, 15:06:13 »
Problem częściowo rozwiązany, bo samochód pali - spalił się bezpiecznik alternatora 140A, niestety w sklepie nie mogę go nigdzie dostać  :-(
Radio nie działa - niestety nie starczyło mi czasu, żeby zweryfikować, czy to tylko bezpiecznik, czy coś poważniejszego.

Mam też nietypowe pytanie, bo nie pamiętam jak wyglądało to przed awarią - po włączeniu zapłonu na środku deski rozdzielczej zapala się kontrolka AIRBAG OFF i po chwili gaśnie, czy tak powinno być ? Mam wrażenie, że wcześniej się ona nie zapalała.

Offline mario_gdynia

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Sierpnia 2014, 08:38:23 »
Kontrolka zawsze się zapala i zawsze powinna zgasnąć przy prawidłowym teście poduszek,ewentualnie napinaczy pasów.To dobrze,że skończyło się tylko na bezpieczniku alternatora.Reszta powinna być sprawna.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Sierpnia 2014, 09:08:54 »
http://konektory.pl/category.php?id_category=140

Powinieneś u nich dostać, nie wiem tylko, czy jest taki sam, ewentuaalnie daj fotkę po wymontowani, może znajdę coś u siebie.

Offline Partyzant

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Sierpnia 2014, 12:42:20 »
Bezpiecznik jest takiego kształtu tylko z żeńską końcówką, zamówiłem już w aso niestety za nieco większą cenę. :)
Dzięki za odpowiedzi, mam nadzieję, że radio też uda się odratować.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl