Zacznę od tego, że z kolegą polkop555 nie znam się

i do tej pory myślałem, że jestem jedyną osobą na tym forum, która nie co inaczej widzi Aurisa ( piszę o Aurisie a nie o innych modelach bo Aurisem miałem okazję pojeździć).
Osobiście nie siedziałem, nie dotykałem i nie jechałem Cruzem więc nie będę w materii tego auta się wypowiadał.
Jednak dziwi mnie trochę ta zaciekłość w obronie Aurisa, który nie da się ukryć liderem jakości na pewno w swoim segmencie nie był i zapewne nie jest. Plastiki są twarde, jakość ich mierna a wykonanie pozostawia wiele do życzenia i nie ma sensu zaklinać rzeczywistości, przeczyć faktom i udawać, że jest inaczej wystarczy wejść do środka, dotknąć zobaczyć i wszystko jasne.
Na kiepskie wnętrze narzekało wielu właścicieli pierwszych Aurisów a i sama Toyota głośno mówi, że w Aurisie II mocno postawiono na poprawę jakości wnętrza. Widzę, że jest lepiej choć wciąż do jakości wielu konkurentów jest daleko. Rozumiem, że jest to forum Toyoty a nie innej marki jednak nie można ślepo twierdzić, że to co mam jest najlepsze bo jest moje ma znaczek Toyoty i tyle.
Moim zdaniem dziś widać to dobrze, że część producentów szuka mocno oszczędności i nic w tym dziwnego konkurencja robi się coraz większa i trzeba jakoś radzić sobie na rynku. Toyota wybrała drogę ograniczenia kosztów stawiając na konserwatywnego odbiorcę nastawionego na sprawdzone konstrukcje dopracowywane przez wiele lat.
Tak więc w Toyocie nie ma pogoni za nowościami liczy się klient oczekujący niezawodności a nie fajerwerków, najnowszych materiałów itd. Auto ma być solidne i tyle a sprawa mocy, super wykonania, świetnych materiałów schodzi na dalszy plan.
Jednak z tym odpuszczeniem jakości i materiałami Toyota w przypadku Aurisa poszła nie co za daleko.
W kwestii Hujdaja czy kiły w dzisiejszym wydaniu śmiało można powiedzieć, że pod względem materiałów i wykończenia wnętrza może stawać w szranki z Aurisem i nie będzie na przegranej pozycji. Faktycznie jeszcze kilka lat wstecz środki w Koreańczykach wyglądały strasznie choć w mojej opinii i Japończykom daleko pod względem designu, estetyki i materiałów do aut z Europy.
Ale tu znów można mówić o takiej idei i wizji auta. Europejczycy widzą to tak, amerykanie inaczej a Azjaci jeszcze inaczej nie dziwi więc, że duża część firm z Japonii, Korei czy Stanów buduje specjalnie auta pod klienta z Europy, który ma inne wymagania.
Wracając do teamtu mam wrażenie, że patrzycie na te Aurisy przez różowe okulary i zaklinacie rzeczywistość.
Nie twierdzę, że Auris to najgorsze auto w segmencie na świecie i kompletne dno jednak daleko mi też do zachwytu i stawiania tego auta na piedestale tylko dla tego, że ma znaczek Toyoty. Uważam, że za te pieniądze można oczekiwać więcej i powinno się oczekiwać więcej tym bardziej, że inni producenci potrafią dać więcej. Dociera do mnie także to, że stawiając na szali bardziej wyrafinowane wnętrze ciut lepsze materiały ( bo mówimy o klasie kompakt więc materiały w tej klasie u poszczególnych producentów będą co najwyżej trochę lepsze) najnowsze jednostki z turbinami, kompresorami itd. wybierzemy sprawdzoną technologię Toyoty nie co słabsze wnętrze bo stawiamy na niezawodność i sprawdzoną technologię.