Autor Wątek: Chcę kupić Aurisa  (Przeczytany 56321 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
Odp: Chcę kupić Aurisa
« Odpowiedź #60 dnia: 12 Września 2014, 21:26:58 »
Idealny samochód do miasta  :D
Do tego tankowanie 3x w trasie

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #61 dnia: 13 Września 2014, 07:38:57 »
Masz mnie, rzeczywiscie z AT kupiony byl (sedan) jako auto do miasta dla dziewczyn, ale w MT (kombi) i ze zbiornikiem ponad 70 litrow rzeczywistej pojemnosci zrobisz co najmniej 500 km bez tankowania , a po 4 h to chociazby na przyslowiowa kawe i tak warto się zatrzymac.
Milego dzionka
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

Offline polkop555

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: 13 Września 2014, 21:02:31 »
Kupiłem aurisa w grudniu sprzedałem we wrześniu.  Ciesze się ze udało mi sie  go pozbyć. Auto z przebiegiem 65 tys wszystko trzeszczy, skrzypi, plastiki gorszej jakości niz w daewoo. Marne wykończenie, bardzo słabe wyciszenie kabiny, dużo wad mniej i bardziej uciążliwych. Auto zaskoczyło mnie dość wysokim spalaniem jak na niby oszczędny silnik 1,4 na poziomie 6,5 litra. Sprzedałem bez żalu i szybko nie kupie toyoty

Offline JurekL

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 13 Września 2014, 21:19:40 »
Daewoo już nie sprzedają ale kup sobie Dacie.
EOT.
« Ostatnia zmiana: 13 Września 2014, 21:24:52 wysłana przez JurekL »
Gdy ci smutno, gdy ci źle
wsiądź do auta, przejedź się.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #64 dnia: 13 Września 2014, 21:24:04 »
jeszcze sprzedają w Chevrolecie

mix Daewoo, Opla i designu Chevroleta
TIIDA '09

Offline polkop555

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: 13 Września 2014, 21:27:21 »
jeździłem cruzem 2,0 td 150 KM bardzo fajne auto o niebo lepiej wykonane od aurisa spalało 7 litrów na 100km

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #66 dnia: 13 Września 2014, 21:28:36 »
siedziałem w jednym i drugim, nie napisałbym tego o wykonaniu co Ty

aczkolwiek Cruze ma sporo zalet, zwłaszcza używany jest fajną propozycją
TIIDA '09

Offline polkop555

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 13 Września 2014, 21:35:07 »
Ja oprócz siedzenia miałem okazje pojeździć tymi autami i akurat cruze w mojej ocenie wypadł lepiej.

Offline hsd

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #68 dnia: 14 Września 2014, 09:57:56 »
Pytanie którym wyposażeniem Cruza jezdziles?
W rodzinie mam Orlando jak dla mnie to jest jakość wykończenia na poziomie Hiunday z przed 6 lat

Offline polkop555

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 14 Września 2014, 11:13:21 »
Najbogatsza wersja oprócz navigacji. To juz nie chodzi o tego cruza  czy inne auto. Porostu jestem zawiedziony jakością jeżeli chodzi o toyote. Bujające sie fotele, wibrujące lusterko wsteczne, bardzo słabej jakości uszczelki w drzwiach, słabe wyciszenie jezeli chodzi o szum wiatru. Moze ma to związek z dziwna konstrukcja ramek drzwi które są po chamsku dospawane do reszty drzwi i pomalowany spaw. Skrzypiące na mrozie siłowniki  klapy bagażnika, nieczytelne zegary podświetlenie którego albo wali po oczach albo przy większym słońcu nic nie widać. Skrzypiące sprzęgło i hamulce które czasem samo z siebie ustawało, ale pojawia sie nagminnie mimo smarowania. Parujące lampy, przednie woda w bagażniku, ciągle przepalające sie żarówki, tandetne rysujące sie i skrzypiące niemiłosiernie plastiki szczególnie tunel środkowy i te tandetne schowki Górny który jest wykonany z plastiku którego nie można dotykać bo pozostają ślady palców. Do tego  słabej jakości radio fabryczne z maleńkimi pokrętłami wykonanymi ze śliskiego plastiku, brak miejsca np na telefon. Zapomniałbym o smrodzie z nawiewów może to wina nieodgrzybionej klimy, ale nie miałem siły już w to wnikać

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #70 dnia: 14 Września 2014, 11:28:08 »
Zacznę od tego, że z kolegą polkop555 nie znam się :-) i do tej pory myślałem, że jestem jedyną osobą na tym forum, która nie co inaczej widzi Aurisa ( piszę o Aurisie a nie o innych modelach bo Aurisem miałem okazję pojeździć).

Osobiście nie siedziałem, nie dotykałem i nie jechałem Cruzem więc nie będę w materii tego auta się wypowiadał.
Jednak dziwi  mnie trochę ta zaciekłość w obronie Aurisa,  który  nie da się ukryć liderem jakości na pewno w swoim segmencie nie był i zapewne nie jest.  Plastiki są twarde,  jakość  ich mierna a wykonanie pozostawia wiele do życzenia i nie ma sensu zaklinać rzeczywistości, przeczyć  faktom i udawać, że jest inaczej wystarczy wejść do środka, dotknąć zobaczyć i wszystko jasne.

Na kiepskie wnętrze narzekało wielu właścicieli pierwszych Aurisów a i sama Toyota głośno mówi, że w Aurisie II mocno postawiono na poprawę jakości wnętrza. Widzę, że jest lepiej choć wciąż do jakości wielu konkurentów jest daleko.  Rozumiem, że jest to forum Toyoty a nie innej marki jednak nie można ślepo twierdzić, że to co mam jest najlepsze bo jest moje ma znaczek Toyoty i tyle.
Moim zdaniem dziś widać to dobrze, że część producentów szuka mocno oszczędności i nic w tym dziwnego konkurencja robi się coraz większa i trzeba jakoś radzić sobie na rynku. Toyota wybrała drogę ograniczenia kosztów stawiając na konserwatywnego odbiorcę nastawionego na sprawdzone konstrukcje  dopracowywane przez wiele lat.
 Tak więc w Toyocie nie ma pogoni za nowościami  liczy się klient oczekujący niezawodności a nie fajerwerków, najnowszych materiałów itd. Auto ma być solidne i tyle a sprawa mocy, super wykonania, świetnych materiałów schodzi na dalszy plan.
Jednak z tym odpuszczeniem jakości i materiałami Toyota w przypadku Aurisa poszła nie co za daleko.

W kwestii  Hujdaja czy kiły w dzisiejszym wydaniu śmiało można powiedzieć, że pod względem materiałów i wykończenia wnętrza  może stawać w szranki z Aurisem i nie będzie na przegranej pozycji. Faktycznie jeszcze kilka lat wstecz środki w Koreańczykach wyglądały strasznie choć w mojej opinii i Japończykom daleko pod względem designu, estetyki i materiałów do aut z Europy.
Ale tu znów można mówić o takiej idei i wizji auta. Europejczycy widzą to tak, amerykanie inaczej a Azjaci jeszcze inaczej nie dziwi więc, że duża część firm z Japonii, Korei czy Stanów buduje specjalnie auta pod klienta z Europy,  który ma inne wymagania.

Wracając do teamtu mam wrażenie, że patrzycie na te Aurisy przez różowe okulary i zaklinacie rzeczywistość.
  Nie twierdzę, że Auris to najgorsze auto w segmencie na świecie i kompletne dno jednak daleko mi też do zachwytu i stawiania tego auta na piedestale tylko dla tego, że ma znaczek Toyoty. Uważam, że za te pieniądze można oczekiwać więcej i powinno się oczekiwać więcej tym bardziej, że inni producenci potrafią dać więcej. Dociera do mnie także to, że stawiając na szali bardziej wyrafinowane wnętrze ciut lepsze materiały ( bo mówimy o klasie kompakt więc materiały w tej klasie u poszczególnych producentów będą co najwyżej trochę lepsze) najnowsze jednostki z turbinami, kompresorami itd. wybierzemy sprawdzoną technologię Toyoty nie co słabsze wnętrze bo stawiamy na niezawodność i sprawdzoną technologię.

Offline polkop555

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 14 Września 2014, 12:01:38 »
Kupując aurisa miałem do wyboru w podobnej cenie hyundaia i 30 1,6 diesel 90 KM. Wnętrze w I30  było o wiele lepiej wykonane i zaprojektowane ładniejsza deska rozdzielcza, ładniejsze zegary  takie pierdoły jak klamki dźwignia ręcznego czy drążek zmiany biegów robiły o wiele lepsze wrażenie. O zakupie aurisa przesadziły problemy i30 z korozją. Słyszałem tez przed zkupem negatywne opinie o wnętrzu i jakości wykonania w aurisie. Pomyślałem jednak, ze może być aż tak zle w końcu to toyota.

Offline akwidzynski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: 14 Września 2014, 13:03:25 »
Ja się zawiodłem na materiałach wykończeniowych. Rysują się po dotknięciu palcem, paznokciem.
Reszta jest ok. Z "muła" 1.6 można wycisnąć co nieco  <taniec>,
jeżeli okaże się mało awaryjna to wybaczę Toyocie te materiały :D
Auris I FL

Offline hsd

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #73 dnia: 14 Września 2014, 18:00:21 »
Każdy ma inne wrazenia. Tak poza tym mówicie o dwóch różnych Aurisach 😃 1 i 2 a różnią się znacznie. Jeździłem jedynką moment i przed LF i muszę przyznać że kabina ładnie wyglądała ale trzeszczy, szczególnie tunel nie mówiąc o hamulce ręcznym jak zabawka 😜 po FL toyota troszkę poprawiła. Za to jedynka była dość przestronna. Auris 2 to mniej przestronne auto ale jednak lepiej wykonane niż jedynka. Jedak też uważamy że Hyundai i Kia nowe modele go gonią ale na pewno nie chevrolet.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #74 dnia: 14 Września 2014, 20:20:38 »
Jeździłem jedynką moment i przed LF i muszę przyznać że kabina ładnie wyglądała ale trzeszczy, szczególnie tunel nie mówiąc o hamulce ręcznym jak zabawka 😜 po FL toyota troszkę poprawiła.

od roku jeżdżę Aurisem 1 przed FL i nie to, żebym specjalnie go chwalił ale u mnie nic nie trzeszczy w środku. Może kwestia egzemplarza?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl